Hedelmällisyyden säilyttäminen, Naiset ja synnytys

Hedelmällisyyden säilyttäminen


Hedelmällisyyden säilyttäminen tarkoittaa sukusolujen tai sukurauhaskudoksen (munasarja- tai kiveskudoksen) pakastamista myöhempää käyttöä varten. Tarve voi ilmaantua pahanlaatuiseen sairauteen sairastumisen jälkeen. Esimerkiksi sädehoito ja solunsalpaajat heikentävät molempien sukupuolien hedelmällisyyttä.

Sukusoluja voidaan ottaa talteen, mikäli se ei viivästytä syövän hoitoa. Miehellä tämä on yksinkertaisempi prosessi; useamman siemensyöksyn siittiöt pakastetaan.

Naisen munasolujen pakastaminen vaatii aina munasarjojen stimulaation, kuten koeputkihedelmöityshoidossa. Nykytietämyksen mukaan tarvitaan 15–20 munasolua, jotta onnistunut raskaus voi alkaa. Yleensä tämä tarkoittaa 2–3 munasolukeräystä. Toisaalta parhaassa tapauksessa jo yksi munasolukeräys voi riittää.

Hedelmällisyyden säilyttämismahdollisuuksista on hyvä puhua hoitavan lääkärin kanssa ennen hedelmällisyyden heikentymistä. Mikäli munasolujen keräyksellä on kiire syöpähoitojen vuoksi, kuten usein onkin ennen syöpähoitojen aloittamista, potilas pääsee jonottamatta hoitoon.

KYSiin on perustettu nuorten (< 40 v.) syövän sairastaneiden seuranta-poliklinikka. Olennaisena osana toimintaa on hedelmällisyyden kartoitus potilaan halutessa.

Lääketieteellisten syiden lisäksi voidaan tehdä ennakoivaa munasolupakastusta. Tämä tarkoittaa terveiden naisten munasolujen pakastusta esimerkiksi ennen sopivan kumppanin löytymistä. Ei-lääketieteellistä ennakoivaa sukusolupakastusta ei tehdä KYSissä.

Lisätietoa, hedelmällisyyden säilyttäminen, naiset ja synnytys