Palveluseteli asiakkaalle

Palveluseteli asiakkaalle

Hyvinvointialue on määritellyt palvelusetelillä järjestettävät palvelut, palvelusetelin arvot ja hyväksyy palveluntuottajat, joiden tuottamia palveluja voit palvelusetelillä ostaa. Palvelusetelit ovat palvelusta riippuen tasasuuruisia tai tulosidonnaisia.  

Sinä maksat palveluseteliä käyttäessäsi omavastuuosuuden palveluntuottajan hinnasta, jota palvelusetelin arvo ei kata. Omavastuuosuudesta et voi hakea kotitalousvähennystä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain mukaisesti maksuttomiksi säädetyissä palveluissa asiakkaalle ei tule omavastuuosuutta.

Hyvinvointialueella palveluseteli on käytössä seuraavissa palveluissa:

  • ikääntyneiden palvelut
  • perhe- ja vammaispalvelut
  • työikäisten sosiaalipalvelut
  • kuntoutus- ja hoidolliset palvelut
  • suun terveydenhuollon palvelut
  • tekonivelleikkaukset: Ensivaiheessa palveluseteliä tarjotaan yli kuusi kuukautta leikkausjonossa olleille potilaille. Lisätietoa Tekonivelleikkausten jonotilanteeseen parannusta palvelusetelillä

Miten palveluseteliä käytetään?

Saat palvelusetelin käyttöösi, kun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan ammattilainen on arvioinut palvelutarpeesi ja todennut palvelusetelin soveltuvaksi vaihtoehdoksi. Palvelun järjestämistä palvelusetelillä ei kuitenkaan voi vaatia.

Sinulla on oikeus kieltäytyä hyvinvointialueen sinulle tarjoamasta palvelusetelistä, jolloin hyvinvointialue ohjaa sinut korvaavien palvelujen piiriin.

Palveluseteli annetaan asiakkaalle kirjallisena tai asiakasta ohjataan kirjautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Parasta Palvelua-verkkopalveluun, josta voit tarkastella palvelusetelin sisältöä ja jatkossa myös palveluntuottajan tapahtumakirjauksia.

Päätöksen saatuaan valitset hyvinvointialueen hyväksymistä palvelusetelituottajista sen, jolta palvelun ostat. Palveluntarjoajia voit vertailla Parasta Palvelua-verkkopalvelussa.

Palvelusetelillä toteutettavan palvelun osapuolina ovat palveluntuottaja ja asiakas. Asiakkaan ja palveluntuottajan välistä sopimussuhdetta koskevat kuluttaja- ja sopimusoikeuden säännökset.

Palveluseteli on aina henkilökohtainen, eikä sitä voi käyttää muuhun kuin myönnettyyn palvelusetelipalveluun. Asiakkaan asemaan vaikuttavat samat erityislainsäädännön säännökset kuin muillakin tavoin järjestetyissä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluissa.

Katso ohjeet asiointiin henkilöasiakkaalle (pdf)

Lisätiedot, palveluseteli asiakkaalle

Lue lisää