Neurokeskus

Neurokeskus


KYS Neurokeskus tarjoaa keskushermoston sairaustilojen huipputasoista diagnosointia ja hoitoa viikonpäivästä ja kellonajasta riippumatta. Keskuksessa on neurologian ja neurokirurgian klinikka sekä kansallinen epilepsiakeskus, jossa tehdään valtaosa Suomen epilepsiakirurgiasta.

KYS Neurokeskus hoitaa KYSin erityisvastuualueen keskussairaaloista (Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Mikkeli, Savonlinna) ja aluesairaaloista (Iisalmi, Pieksämäki, Varkaus) sekä muualta Suomesta tutkimuksiin ja hoitoon lähetettyjä potilaita.

Neurotautien akuutti diagnostiikka ja hoito 24/7

KYS Neurokeskuksessa on neurologian ja neurokirurgian ympärivuorokautinen päivystys, puhelin- ja kuvakonsultaatio ja pääsy akuuttiin neurotehohoitoon. Neurokeskuksen käytössä ovat huippuluokan neurokuvantamisen, neurotehohoidon, neurokirurgian ja neurofysiologian palvelut.

  • Aivoverenkiertohäiriöiden (aivoinfarkti, aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen vuoto) päivystyksellinen konsultointi, kuvantaminen, valtimonsisäinen hoito, leikkaushoito ja neurotehohoito.
  • Akuuttien aivovammojen ja selkäydinvammojen päivystyksellinen konsultointi, kuvantaminen, leikkaushoito ja neurotehohoito.
  • Pitkittyneiden epileptisten kohtausten päivystyksellinen diagnosointi ja hoito, EEG:n tulkinta ja monitorointivalmius.

Neurotautien kiireetön diagnostiikka ja hoito

Neurotautien kiireetön diagnostiikka ja hoito toteutetaan yleensä moniammatillisissa hoitoryhmissä neurologien, neurokirurgien ja neurotauteihin perehtyneen hoitohenkilökunnan toimesta.

Neurokeskus, haitari

Kun hoitosi edellyttää yliopistollisen sairaalan erikoisasiantuntemusta, lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen terveyskeskuksessa, aluesairaalassa, työterveyshuollossa tai yksityisvastaanotolla.

Sinulla on mahdollisuus päättää omasta hoitopaikastasi yhdessä lähetteen kirjoittavan lääkärin kanssa. KYS Neurokeskus hoitaa neurologisia ja neurokirurgisia potilaita ympäri Suomen. Voit siis valita KYSin hoitopalvelut asuinkunnastasi riippumatta.

KYS Neurokeskuksessa sinua hoitavat alan huippuosaajat. Meille on muun muassa keskitetty valtaosa koko Suomen vaikean epilepsian diagnostiikasta ja hoidosta mukaan lukien epilepsiakirurgia. Käytössämme on myös Pohjoismaiden ainoa tarkkuussädehoitolaite CyberKnife.

Mikä valinnanvapaus?

  • Potilaan valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että sinulla on mahdollisuus päättää, missä haluat itseäsi hoidettavan.
  • Valinnanvapaus käsittää kiireettömän erikoissairaanhoidon ja -tutkimukset sekä terveyskeskuspalvelut.
  • Hätätilanteessa potilas saa kiireellisen hoidon aina ilman lääkärin lähetettä lähimmässä sairaalassa tai terveyskeskuksessa.

Läheteohjeet lääkäreille

Neurokeskuksessa tehdään aktiivista, kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta eri aivosairauksista yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston  kanssa. Neuroalojen tutkimusryhmissä annetaan tohtorikoulutusta  yhteistyössä yliopiston kliinisen lääketieteen yksikön  kanssa. Tutkimustyön kohteita ovat

Lääketieteen peruskoulutus ja erikoislääkärikoulutus

KYS Neurokeskus toteuttaa kliinisen neuro-opetuksen (neurologia, neurokirurgia, kliininen neurofysiologia) osana Itä-Suomen yliopiston lääketieteen peruskoulutusta . Neurokeskus kouluttaa neurologian ja neurokirurgian erikoislääkäreitä Itä-Suomen yliopiston erikoistumisohjeiden mukaisesti. Kaikilla erikoistuvilla on oma tutor ja suunnitelmallinen perehdytysjakso erikoistumisen alussa ja sen kuluessa. Neurologian klinikka on saanut erityismaininnan valtakunnallisessa erikoislääkärikoulutuksen auditoinnissa.

Lue lisää