ekosysteemihanke banneri
Murupolku
kuopio health sisällöt
Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa
Tarkoitus ja tavoitteet
Pohjois-Savon hyvinvointialueella on käynnissä Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa -hanke, jonka tarkoituksena on Pohjois-Savon hyvinvointialueella tapahtuvan korkeatasoisen ja monitieteellisen terveysalan tutkimuksen näkyvyyden ja houkuttelevuuden kasvattaminen sekä tiedon lisääminen tutkimusinfrastruktuurista Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen toteuttamassa Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa -hankkeessa tavoitteena on kartoittaa kliinisessä tutkimuksessa käytettävä infrastruktuuri, mukaan lukien tutkimushoitajat, tutkijalääkärit, muut tutkijat, monitoroijat, laitteet, tilat sekä potilaiden saatavuustietokanta. Kartoituksesta luodaan julkinen yhteenveto, joka vahvistaa Savilahdessa tehtävien kliinisen tutkimuksen tunnettavuutta ja yhteistyömahdollisuuksia sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja muodostaa entistä houkuttelevamman kokonaisuuden yhteistyökumppanuuksia varten.
Kartoituksen avulla pyritään kasvattamaan tutkimushankkeiden määrää entisestään ja näin lisäämään kliinisten tutkimusten tuomaa hyötyä niin potilaiden hoitoon kuin myös henkilöiden koulutuksen ja ammattitaidon lisäämiseen.
Hankkeen edetessä kartoituksiin tarvittavien tietojen keräämiseksi ollaan yhteydessä Kliinisen tutkimuksen keskuksen keskeisiin yhteistyökumppaneihin kuten tutkimushoitajiin, tutkijoihin ja erilaisiin palveluntuottajiin. Tiedonkeruu tehdään osittain kyselyiden avulla, jotka julkaistaan Pulssi-intrassa ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen uutiskirjeissä. Olemme myös erikseen yhteydessä kohderyhmiin hankkeen edetessä.
Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa -hanke on ryhmähanke. Osahankkeen toteuttajaosapuolia ovat Kuopio Health, Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Pohjois-Savon hyvinvointialue.
Toimiaika
Etenemme kartoittamisessa seuraavassa aikataulussa:
- Tutkimushoitajat/monitorit lokakuu-marraskuu 2023 alkaen
- Tutkijalääkärit/tutkijat marras-joulukuu 2023 alkaen
- Laitteet/tilat tammikuu 2024 alkaen
- Potilastietokanta huhtikuu 2024 alkaen
Hankkeen etenemisestä tiedotetaan Pulssi-intrassa, Pohjois-Savon hyvinvointialueen uutiskirjeissä ja hankkeen Internet-sivustolla.
Kartoituksen julkisesti jaettavissa olevat osiot tuodaan ekosysteemin saataville ja pohjaksi jatkokehittämiselle Kuopio Healthin ”terveys ja hyvinvointidata”-työryhmän kautta sekä laajempaan tietoisuuteen erilaisten viestintätoimien avulla.
Toimijat
Hanketta koordinoi 25.9.2023 alkaen Projektikoordinaattori Sonja Reinikka Kliinisen tutkimuksen keskuksesta yhdessä Yritysyhteistyö- ja innovaatioasiantuntija Johanna Jylhä-Ollilan kanssa. Hankkeen vastuullisena johtajana toimii Tutkimus- ja innovaatiojohtaja Juha Töyräs.
Yhteyshenkilö:
Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan hankkeesta lisää, lisätietoa sinulle antavat:
Sonja Reinikka
Projektikoordinaattori
CTOPohjois-Savo@pshyvinvointialue.fi
Kliinisen tutkimuksen keskus
Johanna Jylhä-Ollila
Yritysyhteistyö- ja innovaatioasiantuntija
CTOPohjois-Savo@pshyvinvointialue.fi
Kliinisen tutkimuksen keskus
_____________________________________________________________________
30.10.2024 Hanketiedote
Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa -osahanke sai aikaan odotettua näkyvyyttä tutkimus-yhteistyön mahdollisuuksille Pohjois-Savon hyvinvointialueella
Pohjois-Savon hyvinvointialueen toteuttamassa Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa -osahankkeessa tarkoituksena oli Pohjois-Savossa tapahtuvan korkeatasoisen ja monitieteellisen terveysalan tutkimuksen näkyvyyden ja houkuttelevuuden kasvattaminen sekä tiedon lisääminen tutkimusinfrastruktuurista Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Hankkeen aikana kartoitettiin hyvinvointialueen tutkimushoitajien ja tutkijoiden määrä sekä kuvantamisen tilaustutkimuksiin käytettävissä olevat laitteet ja tilat. Näiden tietojen avulla saimme suuntaa tämänhetkisistä hyvinvointialueen resursseista tutkimuskäyttöön.
Suunnitelmasta poiketen potilaiden saatavuustietokanta jäi kartoituksesta pois, sillä tähän etsitään vielä kansallisesti yhteneväistä linjaa. Lähdeaineistoja potilaiden saatavuustieto-kannalle on olemassa. Esimerkiksi FICAN East kokoaa ja välittää ajantasaista tietoa syövän hoidosta ja tutkimuksesta Itä- ja Keski-Suomen alueella ja potilasmääristä saa lisätietoa Findatasta. Näiden avulla kehitystyötä potilaiden saatavuustietokannan edistämiseksi voidaan jatkossa edistää tulevissa hankkeissa.
Hankkeessa kartoitettua tietoa hyvinvointialueen tutkimusinfrastruktuurista on tarkoitus jatkossa tuoda näkyväksi ja eri toimijoiden saataville jatkohankkeiden avulla. Toistaiseksi hankkeessa kartoitettuja tietoja voi tiedustella Kliinisen tutkimuksen keskuksen uudesta palveluyksiköstä Clinical Trial Officesta (CTO), jonka tavoitteena on koordinoida yrityksille maksullisia tilaustutkimuspalveluja Pohjois-Savon hyvinvointialueella ja sujuvoittaa näihin liittyvää prosessia.
CTO auttaa myös tarvittaessa hyvinvointialueen sisäisissä tutkimushoitajien rekrytoinneissa, antaa lisätietoa hyvinvointialueen tutkimushinnastosta ja kertoo tieteellisen tutkimuksen lisätyömallista. Hyvinvointialueen tutkimusluvan alaisiin kuvantamistutkimuksiin on tarjolla myös tutkijaystävällinen hinnoittelu.
Hanketta on rahoittanut Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja osarahoittanut Kuopion kaupunki. Hankeen päätoteuttajana on toiminut Kuopio Health ja muita osatoteuttajia ovat olleet Itä-Suomen yliopisto ja Savonia ammattikorkeakoulu.
kuopio health sisällöt sivupalkki
Hankkeen kesto:
1.9.2023-31.10.2024
(optio 12/24 saakka)
Hankkeen rahoitus
Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Hanketta osarahoittaa Kuopion kaupunki. Hanketta toteuttaa Kuopio Health. Hanketta osatoteuttaa Pohjois-Savon hyvinvointialue.