Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista Ukrainasta saapuvalle

Tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista Ukrainasta saapuvalle


Venäjä aloitti 24.2.2022 sotilaallisen hyökkäykseen Ukrainaan. Suomi auttaa Suomeen tulevia sotaa paenneita henkilöitä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Ukrainasta saapuva voi oleskella Suomessa viisumivapaasti, maahan voi saapua työntekoon tai opiskelemaan tai tulija voi hakea turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin määräytyy sillä perusteella, millä roolilla tulija on Suomessa.

Vastaanottokeskus järjestää palveluja

Jos olet edelleen vastaanottokeskuksessa kirjoilla, terveyspalveluja antavat vastaanottokeskuksen sairaanhoitaja ja Terveystalo. Maahanmuuttovirasto on tehnyt sopimuksen Terveystalon kanssa. 
Jos vastaanottokeskuksen henkilökunta tilaa sinulle ajan jollekin hyvinvointialueen vastaanotoista tai tarvitset päivystyksellistä hoitoa, sinulla on oltava mukanasi kortti, jossa on oman vastaanottokeskuksesi yhteystiedot.

Kotikuntaoikeus oikeuttaa hyvinvointialueen palveluihin

Jos otat vastaan kotikuntaoikeuden, saat palvelut suoraan hyvinvointialueelta. 

Oman alueesi terveyskeskus tarjoaa sairaanhoitajan, lääkärin, ravitsemusterapeutin, kuntoutuksen, apuvälinelainaamon, hammashuollon, seksuaaliterveysneuvolan ja rokotuspoliklinikan palveluita.

Hyvä tietää Suomen terveydenhuollosta

Yleinen hätänumero on 112 - opettele sanomaan selkeästi oma kotiosoitteesi.

Päivystysavun puhelinnumero on 116117.

Suomessa saa apteekista ostaa käsikauppalääkkeitä, mutta esimerkiksi antibiootit ja vahvemmat kipulääkkeet voi ostaa ainoastaan lääkärin määräämällä reseptillä.  

Sinulla on tarvittaessa oikeus tulkkipalveluihin. Terveydenhuollon viranomainen tilaa ja maksaa tulkkauksen.  

Tarkemmin vielä siitä, kuka järjestää terveyspalvelusi eri tilanteissa:

  • Jos sinulla on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella tai olet turvapaikanhakija, sinulla on oikeus välttämättömiin terveys- ja sosiaalihuollon palveluihin. Palvelut järjestää oma vastaanottokeskuksesi.
  • Jos olet lomalla Suomessa (matkailijat/turistit) ja oleskelet maassa 90 vuorokautta, sinulla on oikeus kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin sekä välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin. Palvelut järjestää hyvinvointialue. 
  • Jos olet Suomessa työntekijänä, sinut rinnastetaan pääsääntöisesti kotikuntalaisiin ja saat hyvinvointialueen tai työterveyshuollon järjestämät palvelut. 
  • Opiskelijoille sosiaali- ja terveyspalveluiden (psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuolto) järjestämisestä vastaa hyvinvointialue. 
  • Jos ukrainalaisella ei ole kotikuntaa, hän ei työskentele Suomessa, hän ei hae turvapaikkaa eikä saa tilapäistä suojelua, hänellä on silti oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Tällöin hoidon kustannukset on maksettava itse.