Bannerikuva, uratarinat
Murupolku
Pian valmiit sairaanhoitajat Heba ja Ahmed pitävät Savon lupsakkaasta tunnelmasta
Heba ja Ahmed pitävät Savon lupsakkaasta tunnelmasta
Hymyileväinen nainen kävelee vastaan käsi ojossa Kuopion yliopistollisen sairaalaan Kaarisairaalan aulassa. Tartun hänen käteensä.
-Heba, hän esittäytyy iloisesti kätellessämme.
Heba Abdelsamad on muuttanut Egyptistä Suomeen työn perässä. Hän kertoo, että opiskelee tällä hetkellä Savonia ammattikorkeakoulussa, jotta voisi jatkossa työskennellä Suomessa. Abdelsamad on kokenut sairaanhoitaja. Hänellä on takanaan seitsemän vuoden ura, joista kolme hän on työskennellyt Egyptissä syöpäsairaalassa ja neljä viimeisintä vuotta Bahrainissa lasten teho-osastolla.
Abdelsamad muutti Suomeen vuoden 2022 lokakuussa. Jotta hän voi työskennellä Suomessa sairaanhoitajana, hänen täytyy käydä vuosi koulua ja opiskella suomen kieltä. Koulu alkoi suomen kielen kurssilla ja orientaatio-ohjelmalla, jo silloin kun hän asui Bahrainissa. Opiskelu on jatkunut Kuopiossa ja Savonian kurssien lisäksi Abdelsamad on käynyt Kuopion kaupungin tarjoaman kurssin maahanmuuttajille, jossa opastetaan muun muassa verojen hoitamisessa ja pankkitilin avaamisessa.
Tällä hetkellä Abdelsamad on kesätöissä vauvojen teho-osastolla. Hän kertoo työskentelyn olevan mukavaa, mutta esimerkiksi kieli tuottaa välillä haasteita. Lisäksi hän kertoo, että opettelua on vaatinut myös Suomen hoitoasetukset.
-Uuden kielen opettelu vaatii aikaa. Olen opiskellut englantia 13 vuotta ja opiskelin sairaanhoitajatutkintoni englanniksi. Täällä Suomessa meille opetetaan kirjakieltä, mutta töissä ihmiset puhuvat Savon murteella, joka hankaloittaa välillä ymmärtämistä. Suomessa myös työskennellään eri lailla kuin esimerkiksi Bahrainissa. Entisessä työpaikassani työskentelimme Australian hoitoasetusten mukaan, mutta täällä on uniikki tapa työskennellä.
-Koulussa meitä rohkaistaan puhumaan suomea ja se tuottaa vähän paineita, mutta uskon sen helpottavan ajan kanssa. Puhun suomeksi kirjakielellä ja yleensä minulle myös vastataan kirjakielellä. Kuitenkin, jos töissä on kriittinen tilanne, niin ihmiset puhuvat omalla tavallaan ja murteellaan, että voi keskittyä siihen, mitä tekee.
Savossa on rauhallista ja lupsakka tunnelma
Heba Abdelsamadin lisäksi egyptiläisiä hoitajia saapui noin kymmenkunta ja eräs heistä on töissä päivystysosastolla.
Ahmed Abouelela tuli Suomeen Abdelsamadin kanssa samoihin aikoihin. Hän on sairaanhoitaja ja työskennellyt aiemmin päivystyksessä sekä vauvojen teho-osastolla. Ennen työtään päivystysosastolla Abouelela teki siivoojan töitä, jotta voisi rahoittaa asumisensa Suomessa. Kuten Abdelsamad, myös Abouelela käy Savoniassa sairaanhoitajakoulutuksen kursseja sekä suomen kielen kursseja. Hän kertoo, että jäljellä on enää muutama kurssi, jonka jälkeen hän valmistuu.
-Olen tykännyt työstä täällä todella paljon! Täällä on rauhallista, ei kiirettä. Mennään päivä ja asia kerrallaan. Työpäivät ovat täällä erilaisia, lyhyempiä ja enemmän vapaapäiviä, Abouelela tuumii.
Abouelela ymmärtää suomea hyvin. Hänen esihenkilönsä päivystys- ja akuuttiosastonhoitajan Mirja Heikkisen mukaan kielen takia on myös sattunut hauskoja tilanteita. Hän kertoo, että työyksikössä Abouelelaa rohkaistaan puhumaan suomea ja se onkin tuottanut tulosta.
-Ahmed on otettu lämpimästi vastaan. Hän on ammattitaitoinen, koulutettu ihminen, mutta kielitaito ei ole vielä omatoimisella tasolla. Päivystysosaston kesä on ollut todella kiireinen ja tämä on ollut Ahmedille ainutlaatuinen tilaisuus oppia kieltä. Hän tekee perushoidollista työtä eli avustaa esimerkiksi ruokailussa ja liikkumisessa. Ahmed on saanut hirmu hyvää palautetta potilailta, hän on ahkera ja hyväntuulinen, kertoo Heikkinen hymyillen.
-Töiden jälkeen ei ole stressiä eikä työnantaja soittele kotiin, että tulisitko takaisin töihin. Suomalaiset ovat ihania ja mahtavia! Egyptissä potilaat haluavat kaiken heti, mutta täällä ollaan rauhallisia, Abouelela kertoo.
Abdelsamadin mielestä kuopiolaiset ovat mukavia. Hän kertoo, että kun aloitti ensimmäisen harjoittelunsa vauvojen teho-osastolla, hänellä oli koko harjoittelun ajan yksi ohjaaja. Hänen mielestään se oli mukavaa, sillä tiesi aina kenen puoleen kääntyä, jos töissä tuli ongelma. Abdelsamad kertoo, että on mukavaa, että Suomessa autetaan sopeutumaan kokonaan uuteen ympäristöön.
Kunhan kurssit on käyty ja kokeet läpäisty, aikoo Abdelsamad jäädä Kuopioon. Hänen perheensä, aviopuoliso ja kaksi pientä lasta, asuvat vielä Bahrainissa. He ovat perheenä suunnitelleet, että mikäli asiat hoituvat Suomessa hyvin, muu perhe tulee perässä, kunhan Abdelsamad on saanut töitä.
-Olen jo täällä, opiskelen vuoden verran ja opettelen kokonaan uuden kielen, miksi en jäisi. En ole käynyt Suomen sisällä oikeastaan muualla kuin Kuopiossa. Pidän luonnosta ja hiljaisuudesta ja siksi valitsinkin Kuopion. Tämä on kaupunki, mutta hiljainen ja lähellä luontoa. Ihmisetkin ovat todella kilttejä ja mukavia.
-Se miten päädyin Suomeen, on hauska tarina. Suunnittelin aluksi lähteväni Australiaan tai Uuteen Seelantiin. Olin jo suorittamassa englannin kielen koetta, joka vaadittiin Uuteen Seelantiin, mutta sitten aviomieheni ystävät kertoivat Suomesta. Miehelläni on muutama ystävä, jotka työskentelevät Suomessa ja kysyivät, miksi emme harkitsisi sitä. Suomessahan ollaan koko maailman onnellisimpia, Abdelsamad naurahtaa.
Siispä Abdelsamad alkoi ottaa selvää Suomesta. Hän ihastui luontoon ja koulutuksen taso sekä Suomen turvallisuus vakuuttivat hänet. Hän kertoo, että he haluaisivat muuttaa, ennen kuin lapset menevät kouluun, jotta sopeutuminen on helpompaa kaikille.
Haasteilta ei ole vältytty
-Mieleeni tulee muutamia haasteita, kun ajattelen Suomea. Mutta luulen, että pidän niistä haasteista. Esimerkiksi kieli ja sääolot. Kun saavuin Bahrainista, jossa oli noin 20 astetta lämmintä, Suomeen, jossa oli sillä hetkellä -20 astetta pakkasta, oli ero aika iso. Talvi oli vaikea, koska oli niin pimeää. Ihmettelin, miksi olen koko ajan niin väsynyt, mutta onneksi ohjaajamme selitti, että pimeys voi aiheuttaa kaikenlaista. Kuitenkin on hauskaa kokea kylmyys ja lumi, jota en ollut koskaan aiemmin nähnyt, Abdelsamad tuumii.
Heba Abdelsamad kertoo, että perheestä erossa oleminen on ollut yksi vaikeimmista asioista Suomeen muutossa. Hänellä ei ole ollut paljoa vapaa-aikaa, ja keväällä hän kertoi olleensa kuukauden perheensä luona Bahrainissa. Palattuaan hänellä olikin paljon opiskeltavaa ja kiinniotettavaa.
-Minulla ei ole juurikaan ollut vapaa-aikaa ennen kesää. Viime aikoina olen kuitenkin kysellyt työkavereiltani, mitä täällä kannattaisi tehdä ja missä käydä. Pidän juoksemisesta ja olenkin tutkinut erilaisia juoksureittejä täällä Kuopiossa.
Kulttuurieroihin osaa varautua
Vinkkinä muille Suomeen tai ulkomaille haluaville Abdelsamad kertoo, että kieltä kannattaa opiskella hyvissä ajoin. Hänen mukaansa on hyvä opetella aakkoset ja perussanastoa, koska uuden kielen oppiminen vie todella aikaa.