Uratarinat bannerikuva

alt=

Murupolku

Kesätöissä: Emma Vellonen

Kesätöissä: Emma Vellonen

Emma Vellonen on työskennellyt touko-kesäkuun vaihteesta asti KYSin syöpätautien osastolla. Hän tekee kesän ajan sairaanhoitajan sijaisuutta.

- Työnkuvaan kuuluu normaaleja sairaanhoitajan tehtäviä. On moduuli- ja kenttähoitajan tehtäviä, Emma kertoo.

Emma opiskelee ensihoitajaksi Savonian ammattikorkeakoulussa. Hän on aiemmin tehnyt lähihoitajan sijaisuuksia ja ollut kuusi viikkoa harjoittelussa ensihoitajana ambulanssissa. Ensihoitajan ammatti oli hänelle luonnollinen valinta, sillä hän kertoo jo pienenä halunneensa auttaa ihmisiä.

- Pienestä pitäen olen ollut paikkaamassa haavoja vanhemmillenikin. Lisäksi ensihoitajan työ on vähän erilaista, kun työnkuva on sairaalan ulkopuolella. Mutta ei ambulanssissakaan ole kiirekyytiä koko aikaa. Olin kuusi viikkoa harjoittelussa ja sinä aikana kiireellisiä kyytejä oli vain muutama, hän summaa ensihoitajan työstä.

Emman mukaan hänen tämänhetkinen kesätyöpaikkansa tukee hänen urahaaveitaan, sillä ensihoidossakin tulee syöpäpotilaita vastaan. Nyt hän saa paremman käsityksen heidän kokonaisvaltaisesta hoidostaan.


 

Emma kertoo hakuprosessin olleen simppeli. Töissä on mennyt mallikkaasti ja apua on tarjolla, kun sitä tarvitsee.

- Ihan hyvin on mennyt. Mukavaa tehdä ensimmäistä kertaa sairaanhoitajan sijaisuutta. Työkaverit on mukavia ja on helppo kysyä apua, jos tarvitsee. Ja kesätyöntekijänä apua tarvitsee ja kysyykin helpommin, kertoo Emma.

- Suurin vaikeus tähän mennessä on ollut erilaiset hoidot. Minulla ei ole lupia tehdä niitä ja jos potilaat kyselee niin en aina osaa vastata, hän tuumaa.

Sairaanhoitajana ja ensihoitajana joutuu välillä vaikeisiin tilanteisiin ja potilaille joutuu kertomaan vaikeita asioita. On tärkeää osata kohdata ihmiset tilanteeseen sopivalla tavalla.

- Kohtaan ihmiset ihmisinä. Syöpätautien osastolla se riippuu myös ihmisestä, osa saattaa olla shokissa jos diagnoosi on tuore ja osa taas on sinut sairauden kanssa ja heittää vitsiä. Pitää tunnustella miten potilas itse suhtautuu sairauteen. Ensihoitajan hommissa tulee työmoodi päälle ja osaa toimia tiukoissa tilanteissa. Se on iskostettu koulussa päähän, kertoo Emma.

Pohjois-Savon hyvinvointialueelle Emma päätyi, koska hän asuu Kuopiossa ja on kotoisin Pohjois-Savosta.

- Kivointa on laaja työkuva, potilaiden kanssa keskustelu ja lääkkeenjako, koska en aiemmin ole päässyt jakamaan lääkkeitä.

Emman kesäsuunnitelmiin lukeutuu töiden lisäksi kumppanin kanssa ajan viettämistä ja jäätelön syöntiä.

Pohjois-Savon hyvinvointialue toivottaa Emmalle mukavaa ja aurinkoista kesää!