Pohjois-Savon hyvinvointialueella on haettavana kaksi avustuslajia, kumppanuusavustus ja toiminta- ja innovaatioavustus.
Kumppanuusavustus
Kumppanuusavustus on harkinnanvarainen avustus. Sitä voi hakea esimerkiksi osaksi muuta rahoitusta (esim. STEA, ESR, oma varainhankintaa), jolla avustuksen kohteena olevaa toimintaa aiotaan rahoittaa.
Rahoitusta voi hakea myös sellaiselle määräaikaiselle toiminnalle, jossa ei ole muuta rahoitusta. Kumppanuusavustus on kuitenkin aina täydentävää rahoitusta, joten se ei voi olla ainoa hakijan olemassaoloa turvaava tulonlähde.
Kumppanuusavustus solmitaan pidempikestoiseksi jaksoksi, 2–3 vuodeksi. Kumppanuussopimus tehdään avustuksen hakijan ja hyvinvointialueen palveluyksikön tai toimialan kanssa, jonka toimintaa myönnetty avustus täydentää. Sopimus tarkistetaan vuosittain hyvinvointialueen talousarvion määrärahan puitteiden mukaisesti.
Toiminta- ja innovaatioavustus
Toiminta- ja innovaatioavustus on harkinnanvarainen avustus, jota voi hakea uuden yleishyödyllisen toiminnan kokeilemiseksi tai hyväksi käytännöksi osoittautuneen toiminnan laajentamiseksi koko Pohjois-Savon alueelle.
Avustusta voidaan myöntää äkilliseen, ajankohtaiseen toimintaympäristöön ja/tai kohderyhmän tarpeissa tapahtuneeseen muutokseen. Toiminta- ja innovaatioavustus myönnetään yhdeksi vuodeksi. Avustuksen jakamisen tukena käytetään pisteytysmallia ja kokonaisharkintaa.
Avustuksella tuettava toiminta
Molemmilla avustuslajeilla tuetaan sellaista yleishyödyllistä toimintaa, joka konkreettisesti tukee ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Käytännössä avustettava toiminta asettuu lähelle asiakas- / asukaspintaa ja tukevat pohjoissavolaisten kansalaisen osallisuutta arjen elämässä.
Kumppanuusavustussopimuksia sekä yhteistyösopimuksia on vuonna 2023 solmittu Perhepalveluiden, Peruspalveluiden, Ikääntyneiden palveluiden ja Strategia- ja kehittämispalveluiden kanssa. Tarkemmat tiedot löytyvät Myönnetyt avustukset ja kumppanuudet -sivulta.