Etusivun banner - Kuinka voimme auttaa?
Kuinka voimme auttaa?
- Kiireellinen hoito ja päivystykset Tästä linkistä pääset Kiireellinen apu ja päivystykset -sivulle
- Lääkärin vastaanotto Miten pääsen lääkäriin, lääkärin vastaanotto
- Asioi digitaalisesti Tutustu hyvinvointialueen digitaalisiin palveluihin
- Yhteystiedot Katso hyvinvointialueen yhteystiedot.
- Avoimet työpaikat Katso kaikki avoimet työpaikat!
Etsitkö näitä
Etsitkö näitä?
Etusivun oikopolku - Etsitkö näitä?
Etusivun websisältö - Palveluja eri asiakasryhmille -otsikko
Palveluja eri asiakasryhmille
Etusivunosto sisältö - Palveluja eri asiakasryhmille
Sisältöjulkaisija
Ajankohtaista
-
Fysioterapian rooli on kasvanut alaselkäkivun hoidossa6.9.2024 UutinenFysioterapian rooli on kasvanut alaselkäkivun hoidossa6.9.2024 Uutinen6.9.2024 Uutinen
Fysioterapian rooli on kasvanut alaselkäkivun hoidossa
Kansainvälistä fysioterapiapäivää vietetään sunnuntaina 8.9. Tämän vuoden teemana on alaselkäkipu. Alaselkäkipu on hyvin tavallinen vaiva, josta kärsii elämänsä aikana kahdeksan kymmenestä aikuisesta. Hoidoksi ei enää nykyään suositella vuodelepoa, vaan kevyttä liikuntaa ja mahdollisimman normaalin arjen elämistä. Pohjois-Savon hyvinvointialueella työskentelevät fysioterapeutit Katja Lassila, Minna Siitari ja Jaana Tervo kertovat, millaista alaselkäkipuisen kuntoutus on tänä päivänä.
Fysioterapiaan pääsee eri reittejä pitkin
Fysioterapeutti Katja Lassila on työskennellyt Juankosken terveyskeskuksella valmistumisestaan saakka eli yli 25 vuotta. Hän tekee pääsääntöisesti polikliinista vastaanottotyötä, jossa asiakkaat ohjautuvat hänen vastaanotolleen lääkärissä käynnin jälkeen.
Nykyään fysioterapian merkitys on korostunut erilaisissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa ja fysioterapian vastaanotolle pääsyä on helpotettu ja nopeutettu. Katjan vastaanotolle pääsee myös uuden OmaOlo-palvelun arvioinnin kautta tai hoitajan hoidon tarpeen arvion kautta. Näissä tapauksissa asiakkaan on arvioitu hyötyvän ensisijaisesti fysioterapeutin palveluista, eikä lääkärikäynnistä.
Suurin osa Katjan asiakkaista kärsii kivuista joko alaselässä, olkapäissä tai polvissa. Selkäkivuista kärsivillä kivut ovat voineet jatkua jo pidempään tai sitten ne ovat alkaneet äkillisesti. Katja on huomannut työssään, että nykyajan passiivinen elämäntyyli ja liikkumattomuus selittää osan hänenkin asiakkaidensa kivuista.
– Olen huomannut, että ihmisten yleiskunto ja lihasvoima on laskenut. Omasta kunnosta ei pidetä huolta ympäri vuoden. Sitten keväällä puutarhatöiden alkaessa tai syksyllä haravoidessa ja marjastaessa iskevät kivut alaselkään ja muihin niveliin. Ja näitä vaivoja olen huomannut entistä nuoremmilla, Katja kertoo.
Fysioterapeutti Katja Lassila.Fysiatrian poliklinikan asiakkaista suurin osa on alaselkäkipuisia
Minna Siitari ja Jaana Tervo työskentelevät fysiatrian poliklinikalla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Lääkintävoimistelijoiksi noin 40 vuotta sitten valmistuneet Minna ja Jaana kuntouttavat pääasiassa pitkäaikaisesta selkäkivusta kärsiviä asiakkaita.
Suurimmalla osalla fysiatrian poliklinikan asiakkaista on pitkittynyt selkäkipu, jota on yritetty kuntouttaa yhdellä tai useammalla fysioterapiajaksolla ennen lähetettä poliklinikalle. Asiakkaat ohjautuvat fysiatrian poliklinikan fysioterapiaan pääasiassa fysiatrian- tai kipuosaston ja kuntoutustutkimuspoliklinikan lääkäreiden lähettäminä.
– Asiakkaan kokonaisvaltainen huomiointi on tärkeää kuntoutuksessa. Meillä kuntoutusta ja hoitoa suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä lääkäreiden, fysioterapeuttien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kesken, kertovat Minna ja Jaana.
Keskiössä aktiivinen kuntoutus
Fysioterapian hoitokäytännöt ovat muuttuneet merkittävästi viimeisen 20–30 vuoden aikana. Siinä missä aiemmin korostettiin passiivisia hoitomuotoja, kuten hierontaa ja laitehoitoja, on painopiste nykyään asiakkaan oman aktiivisuuden lisäämisessä. Enää ei myöskään odoteta, että asiakas on kivuton, ennen kuin harjoittelu voidaan aloittaa. Muutos on tapahtunut tiedon lisääntymisen seurauksena.
Katja, Minna ja Jaana ovat kaikki olleet mukana fysioterapian hoitokäytänteiden muutoksessa. Asiakkaiden opastus ja motivointi liikkumiseen sekä itse tehtävien harjoitteiden ohjaus ovat nykyään keskeisessä asemassa kuntoutusta suunniteltaessa. Pitkittyneen selkäkivun hoidossa on oleellista kivun lievittyminen, asiakkaan toimintakyvyn kohentuminen ja elämänlaadun paraneminen.
– Nykyään leikkaushoito sekä röntgen- ja magneettikuvien ottaminen ei ole enää automaatio selkäkipuisilla asiakkailla. On huomattu, että aktiivisella fysioterapialla saadaan samoja tai jopa parempia tuloksia aikaiseksi. Tämä on mielestäni oikea kehityssuunta, sillä kivun syytä ei suurimmassa osassa tapauksia voida edes varmentaa kuvien avulla, pohtii Katja.
Sekä Katja että Minna ja Jaana tapaavat asiakkaitaan keskimäärin 3–5 kertaa. Asiakkaat saavat tapaamiskerroilla yksilöllisiä ja heidän tavoitteitaan tukevia harjoitteita ja niiden vastetta arvioidaan noin kuukauden välein. Näin fysioterapiajakso on kestoltaan pidempi ja asiakkaan kehittymistä pystytään seuraamaan kauemmin.
– Korostamme fysioterapiassa asiakkaan omaa aktiivisuutta ja hänen omia mahdollisuuksiansa harjoittelulle. Olisi tärkeää, että jokainen asiakas löytää itselle merkityksellisen tavoitteen, mikä motivoi harjoittelemaan. Mielestämme on myös tärkeää löytää asiakkaalle sopiva ja mieleinen liikuntaharrastus, joka tukee aktiivista elämää fysioterapiajaksonkin jälkeen, kertovat Minna ja Jaana.
Fysioterapeutit Jaana Tervo ja Minna Siitari.
Tutustu Omaoloon ja TerveyskyläänOmaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Omaolo tukee oma- ja itsehoitoa sekä auttaa tarvittaessa saamaan yhteyden julkisen terveydenhuollon ammattilaisiin.
Voit täyttää Omaolon kautta arviointilomakkeen muun muassa alaselkä-, polvi- tai olkapääkipuihin liittyen. Arvion perusteella voit saada joko itsehoito-ohjeita tai sinua opastetaan ottamaan yhteyttä jatkohoitopaikkaan.
Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden kehittämä ja ylläpitämä sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu. Sieltä löytää luotettavaa terveystietoa muun muassa kuntoutumis- ja kivunhallintatalosta.
https://www.terveyskylä.fi
Tutustu myös rankapotilaan hoitoketjuun
Rankapotilaan hoitoketju on laadittu aikuisten niska- ja selkäoireiden diagnostiikan ja hoidon toteutuksen tueksi Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Hoitoketjuun on liitetty itsehoito-ohjeita selkäkipuihin liittyen.
Rankapotilaan hoitoketju: https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/shp01389
-
5.9.2024 Uutinen
Hyvinvointialue valmistelee yhteistoimintaneuvotteluesitystä osana vuoden 2025 talousarviota
Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen käsiteltäväksi valmistellaan yhteistoimintaneuvottelun käynnistämistä osana talousarvion 2025 valmistelua. Hyvinvointialuejohtajan päätösesitys yhteistoimintaneuvottelusta on tällä hetkellä viranhaltijavalmistelussa. Aluehallitus päättää mahdollisesta yhteistoimintaneuvottelun käynnistämisestä ja siihen sisältyvistä toimenpiteistä kokouksessaan 16. syyskuuta. Yhteistoimintaneuvottelun taustalla ovat muun muassa palvelujärjestelmäuudistukseen liittyvät henkilöstöä koskettavat muutokset ja mittavat taloudelliset säästöpaineet.
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 4. syyskuuta vuoden 2025 talousarvion raamin. Suunnitteluvaiheen talousarvioraami ensi vuodelle on 57 miljoonaa euroa alijäämäinen. Hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvoite kattaa alijäämänsä vuoteen 2026 mennessä.
- Hyvinvointialueen talouden näkymä on kriittinen. Vaikka ensi vuoden budjettia valmistellaan alijäämäiseksi, tavoitteemme on, että vuoden 2025 lopussa toteuma olisi huomattavasti tämän hetken näkymiä parempi, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen.
Jotta tavoitteeseen päästään, hyvinvointialueen toimintatapoja on muutettava ja niissä on panostettava rohkeasti uusiin menetelmiin, kuten digitalisaatioon, joka tuo lisää tehokkuutta.
- Tässä tilanteessa hyvinvointialueen on arvioitava jatkuvasti työn tuottavuutta ja sen kohdistumista. Meidän on myös kyettävä luopumaan asioista, jotka eivät ole perustavoitteemme ja lakisääteisten tehtäviemme kannalta ensisijaisia, Raatikainen toteaa.
Palvelujärjestelmäuudistuksen toimeenpano vaatii yhteistoimintaneuvottelun käynnistämisen
Yhteistoimintaneuvottelun ajankohtaa määrittää ensi vuoden talousarvion valmistelu ja käynnissä oleva palvelujärjestelmäuudistus. Uudistuksen tavoitteena on paitsi luoda tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelut, myös saada aikaan noin 50 miljoonan pysyvät säästöt ja näin tasapainottaa hyvinvointialueen taloutta pitkällä tähtäimellä.
Palvelujärjestelmäuudistuksen toimeenpano käynnistyy syksyllä 2024 ja jatkuu ensi vuonna. Aluevaltuusto päätti kesäkuussa esimerkiksi sulkea Kangaslammin, Riistaveden ja Vuorelan terveysasemat sekä Kaavin, Karttulan, Lapinlahden, Leppävirran, Pielaveden ja Tuusniemen vuodeosastot. Uudistuksen myötä monen hyvinvointialueen työntekijän tehtävänkuva tai työntekopaikka muuttuu. Tällaiset muutokset tulee aina neuvotella henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelussa. Vuoden 2025 talousarviota ei myöskään voida vahvistaa ennen kuin henkilöstöä koskevat toimenpiteet on käyty läpi yhteistoimintaneuvottelussa.
- Talousarviovalmistelussa ennakoidaan palvelujärjestelmäuudistuksen vaatimia muutoksia ensi vuonna. Tämä edellyttää lakisääteistä yhteistoimintamenettelyä talousarviossa henkilöstöön liittyvistä mahdollisista toimenpiteistä, sanoo hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Mari Antikainen.
Osana yhteistoimintamenettelyä arvioidaan edelleen myös esihenkilö- ja asiantuntijarakennetta sekä työyksiköiden henkilöstörakenteita.
- Viranhaltijaesitys aluehallitukselle on, että yhteistoimintaneuvottelu koskettaisi koko henkilöstöä. Neuvotteluesitykseen otetaan siten mukaan myös mahdolliset irtisanomiset sellaisten tehtävien kohdalla, joita ei esimerkiksi palvelujärjestelmäuudistuksen taio digitalisaation tai toiminnallisten muutosten myötä enää tarvita. Mahdolliset irtisanomiset ovat kuitenkin aina se viimeinen vaihtoehto, jota pyrimme luonnollisesti välttämään, kertoo Antikainen.
Koska yhteistoimintaneuvottelun suunnittelussa on mukana kaikki vaihtoehdot henkilöstövähennyksiin, myös mahdolliset henkilöstön irtisanomiset, asetetaan hyvinvointialueella välitön rekrytointikielto 6. syyskuuta alkaen.
Rekrytointikielto on voimassa ensin aluehallituksen kokoukseen 16.9. asti, ja virallisen päätöksenteon jälkeen aloitetaan tarkempi määräaikainen rekrytointikielto. Rajaukset tähän rekrytointikieltoon ovat mahdollisia.
- Taloustilanne on ollut jo tänä vuonna vaikea, joten haluan kiittää henkilöstöämme vuonna 2024 toteutuneista vapaaehtoisista säästötoimenpiteistä. Olemme esimerkiksi hyödyntäneet oman yliopistollisen hyvinvointialueemme henkilöstömme vahvaa asiantuntijaosaamista koulutuksissa ja tämän johdosta on säästymässä 1,5-2 miljoonaa euroa. Vapaaehtoiset lomarahavapaat ja virka- ja työvapaat ovat tuoneet säästöä 1,3 miljoonaa euroa tänä vuonna, Antikainen lisää.
Lisäsäästöjä haetaan hankinnoista, tukipalveluista ja logistiikasta
Yhteistoimintaneuvottelun lisäksi hyvinvointialueella haetaan lisäsäästöjä hankinnoista, tukipalveluista ja logistiikasta. Sisäisesti otetaan käyttöön entistäkin tiukemmat linjaukset esimerkiksi maksu- ja luottokorttiostoihin ja maksukorttien määrää vähennetään. Vuokratyövoiman käyttöä ja palvelujen ostoja pyritään edelleen karsimaan vain välttämättömiin.
Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa siirtyivät sille kuntien kanssa tehdyt sote-kiinteistöjen vuokrasopimukset. Nämä vuokrasopimukset päättyvät vuoden 2025 lopussa ja myös niiden ehtoja tarkastellaan osana muita säästötoimenpiteitä.
-
5.9.2024 Uutinen
Pohjois-Savon hyvinvointialue valitsi Mehiläinen Oy:n digitaalisen asiointialustan toimittajaksi
Pohjois-Savon ja Keski-Suomen hyvinvointialueiden uuden digitaalisen alustan toimittaa Mehiläinen Oy. Pohjois-Savon hankinnasta päätti aluehallitus kokouksessaan keskiviikkona 4. syyskuuta.
Kilpailutukseen osallistui neljä ehdokasta, joista kaksi jätti lopullisen tarjouksen. Mehiläinen pärjäsi parhaiten hinta-laatuarvioinnissa. Vertailussa painotettiin erityisesti digitaalisen asiointialustan käyttöönoton sujuvuutta ja käytettävyyttä.
- Tavoitteena on ottaa Pohjois-Savossa ensimmäiset digipalvelut käyttöön uudella alustalla jo vuoden 2024 loppupuolella ja loput vaiheittain vuoden 2025 loppuun mennessä, Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluyksikköjohtaja Ritva Vitri sanoo.
- Uudistuksella pyrimme parantamaan asiakkaiden palveluun pääsyä ja digitaalisten palveluiden käyttökokemusta sekä tehostamaan sote-ammattilaisten työtä.
Digitaaliset palvelut yhdeltä luukulta
Pohjois-Savon hyvinvointialueen digitaalisten palvelujen kokonaisuus on nimeltään OmaSavo. OmaSavoon kootaan vaiheittain kaikki ammattilaisen ja asiakkaan digipalvelut.
Molemmilla hyvinvointialueilla on jo käytössä erilaisia digipalveluja, mutta ne koostuvat useista erillisistä ja sirpaleisista ratkaisuista. Palvelut vaihtelevat myös kunnittain. Toive nykyaikaisesta ja helppokäyttöisestä digitaalisesta palvelualustasta on noussut niin asiakkailta kuin ammattilaisilta.
Kun OmaSavo on Pohjois-Savon hyvinvointialueella käytössä, asiakas löytää yhdestä paikasta, hyvinvointialueen verkkosivuilta, kaikki digitaaliset palvelut. Osa palveluista edellyttää vahvaa tunnistautumista.
- Tuleva digialusta kokoaa yhteen asukkaiden ja ammattilaisten digitaalista asiointia tukevat ratkaisut yhdelle helppokäyttöiselle alustalle ja samalla erillisiä, kustannuksia tuottavia päällekkäisiä ratkaisuja karsitaan. Tavoitteena on, että yhteen käyttötarkoitukseen on vain yksi digitaalinen asiointiratkaisu, Pohjois-Savon hyvinvointialueen tietohallintojohtaja Tuomo Pekkarinen kuvaa.
Nykyistä sujuvammat työkalut
Digipalvelujen kehittäminen pohjautuu hyvinvointialueen strategiaan. Pohjois-Savossa siihen liittyy hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistaminen, joka tapahtuu vaiheittain vuosina 2024–2028. Osana palveluverkoston uudistamista on tarkoitus siirtää 25–40 prosenttia asiakaskontakteista etä- ja digipalveluihin sekä kotiin vietäviin ja liikkuviin palveluihin.
Samalla kun digitaaliset palvelut kehittyvät, hyvinvointialue yhtenäistää myös ammattilaisten työn tekemisen tapoja ja asiakkaiden palvelupolkuja, mikä sujuvoittaa työn tekemistä.
Keski-Suomen ja Pohjois-Savon hyvinvointialueille tuleva uusi digitaalinen asiointialusta on jo käytössä useilla hyvinvointialueilla ja koko itäisellä yhteistoiminta-alueella on jatkossa yhtenäinen alustaratkaisu.
Pohjois-Savo valmisteli ja toteutti kilpailutuksen. Kumpikin hyvinvointialue vastaa hankinnasta ja hankintasopimuksesta omalta osaltaan.
Aluehallituksen kokousaineisto on kokonaisuudessaan luettavissa verkkosivuillamme, jossa myös kokouksen pöytäkirja julkaistaan tarkastuksen jälkeen.
-
Tietoliikennekatko päättynyt Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä4.9.2024 UutinenTietoliikennekatko päättynyt Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä4.9.2024 Uutinen4.9.2024 Uutinen
Tietoliikennekatko päättynyt Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä
Iltapäivällä 4. syyskuuta alkanut tietoliikennekatko Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä on päättynyt saman päivän iltana klo 20.00.
-
4.9.2024 Uutinen
Tietoliikennekatko Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä – hyvinvointialueen asiakkaiden palvelut pystytään turvaamaan
Tietoliikennekatko Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä vaikuttaa näiden paikkakuntien sosiaali- ja terveyspalveluihin, sillä asiakas- ja potilastietojärjestelmät eivät katkon aikana toimi. Katkosta huolimatta hyvinvointialueen asiakkaiden palvelut ja potilasturvallisuus pystytään varmistamaan.
Esimerkiksi ikääntyneiden asumispalveluissa ja kotihoidossa on myös katkon aikana käytettävissä tarvittavat tiedot lääkehoidon varmistamiseksi. Myös turvapuhelimet toimivat katkon aikana.
Matkapuhelinverkko toimii kaikilla Pohjois-Savon paikkakunnilla normaalisti, eli hälytysnumerosta 112 saa hälytettyä apua tavalliseen tapaan.
Korjaukset ovat käynnissä ja arvion mukaan ne saadaan valmiiksi 5. syyskuuta aamuun mennessä.
Tietoliikennekatko ei vaadi hyvinvointialueen asiakkailta, eikä asiakkaiden omaisilta mitään erityisiä toimenpiteitä.
Sisältöjulkaisija
Tapahtumat
-
Syyskuun OLKA-pisteen teemapäivät9.9.2024 TapahtumaSyyskuun OLKA-pisteen teemapäivät9.9.2024 Tapahtuma9.9.2024 Tapahtuma
Syyskuun OLKA-pisteen teemapäivät
KYSin Pääsairaalan OLKA-pisteellä:
ma 9.9. klo 10–14
Yhdessä menoksi!
Selkäliitto & Kuopion selkäyhdistys
Etäteemapäivä
ti 24.9. klo 10–13
Valtakunnallinen Ihoyhdistys ry esittäytyy
Ihoyhdistys ry -
28 päivää ilman -nikotiinivieroitusryhmä alkaa 10.9.202410.9.2024 Tapahtuma28 päivää ilman -nikotiinivieroitusryhmä alkaa 10.9.202410.9.2024 Tapahtuma10.9.2024 Tapahtuma
28 päivää ilman -nikotiinivieroitusryhmä alkaa 10.9.2024
28 päivää ilman® on nikotiiniriippuvuudesta vieroittautumiseen kehitetty tukipalvelu. Tukitapaamisiin voivat osallistua kaikkien nikotiinituotteiden käyttäjät, jotka haluavat oppia hallitsemaan nikotiiniriippuvuutta ja päästä riippuvuudesta eroon. Tukitapaamisia ohjaavat julkisen sektorin ja järjestöjen koulutut toimijat.
Seuraava nikotiinivieroitusryhmä alkaa 10.9.2024.
-
Perhevalmennusmessut vuonna 202410.9.2024 TapahtumaPerhevalmennusmessut vuonna 202410.9.2024 Tapahtuma10.9.2024 Tapahtuma
Perhevalmennusmessut vuonna 2024
Perhevalmennus on tärkeä osa odottavan perheen valmistautumista synnytykseen, vanhemmuuteen ja lapsen hoitoon. Se tarjoaa sinulle ja perheellesi tietoa ja tukea, jotta voitte aloittaa uuden elämänvaiheen mahdollisimman hyvin valmistautuneina.
Perhevalmennusmessut on suunnattu lasta odottaville perheille raskauden vaiheesta riippumatta sekä perheille, joissa on alle puolivuotias vauva. Tapahtumassa perheet pääsevät yhdellä kertaa tutustumaan eri toimijoihin ja saavat kattavasti tietoa heille uudessa elämänvaiheessa tarjolla olevista alueen palveluista.
Järjestämme vuoden 2024 aikana useita perhevalmennusmessuja eri puolilla Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Voit osallistua tapahtumiin asuinpaikkakunnastasi riippumatta oman aikataulusi mukaisesti. Päivitämme aikatauluja vuoden mittaan tälle tapahtumasivulle.
Perhevalmennusmessut ovat maksuttomia eivätkä vaadi ilmoittautumista. Lisätietoa saat neuvolasta.
Lämpimästi tervetuloa!
Tapahtumien aikataulut
Pohjoisen alueen perhevalmennusmessut (Iisalmi, Kiuruvesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Vieremä)
- Aika: 24.8. kello 10 - 13
- Paikka: Iisalmi, Kampus Terveys (entinen Iisalmen terveyskeskus), Meijerikatu 2, 74100 Iisalmi, Sisäänkäynti pääovesta.
Koillisen alueen perhevalmennusmessut (Maaninka, Nilsiä, Siilinjärvi ja Lapinlahti)
- Aika: Keskiviikkoisin 18.9. kello 16.30 - 19.00.
- Paikka: Siilinjärvi, Hamulan koulu, Harjamäenraitti 15, 71800 Siilinjärvi. Sisäänkäynti B-ovesta.
Keskisen alueen perhevalmennusmessut (Kuopio, Tuusniemi, Kaavi)
- Aika: Tiistai 24.9. ja 12.11. kello 16.15 - 17.45. Ensikotiyhdistyksen luento kello 17.30-18.15.
-
Paikka: KYS auditorion viereinen luentosali ja aulatila, Puijonlaaksontie 2, 70210 Kuopio, valkea rakennus pääsairaalan vasemmalla puolella
Läntisen alueen perhevalmennusmessut (Pielavesi, Keitele, Tervo, Vesanto, Karttula, Rautalampi, Suonenjoki)
- Aika: Lauantaina 5.10. kello 10 - 14
- Paikka: Suonenjoki. Tarkempi paikka tiedotetaan tällä sivulla myöhemmin.
Eteläisen alueen perhevalmennusmessut (ryhmämuotoinen valmennus, Varkaus-Joroinen)
- Aika: 3.9. ja 10.9. sekä 26.11. ja 3.12. kello 16.30 – 18.00
- Paikka: Varkaus, Aalto Hyvinvointikeskus, Savontie 55, 78300 Varkaus (tila tarkentuu myöhemmin).
- Leppävirtalaisille järjestetään oma valmennus, lisätietoa saat neuvolasta.
Lue lisää perhevalmennuksesta.
-
Pohjois-Savon alueen järjestöjen SOTE-aamukahvit syksyllä 202410.9.2024 TapahtumaPohjois-Savon alueen järjestöjen SOTE-aamukahvit syksyllä 202410.9.2024 Tapahtuma10.9.2024 Tapahtuma
Pohjois-Savon alueen järjestöjen SOTE-aamukahvit syksyllä 2024
Pohjois-Savon alueen järjestöjen SOTE-aamukahvit jatkuvat syyskauden osalta tiistaina 10.9.2024 klo 9–10 (Teams). Aamukahvien aiheena Pohjois-Savon hyvinvointialueen järjestöyhteistyön rakenteet ja toiminta. Aiheeseen meidät alustaa Sirpa Kononen, järjestösihteeri HYTE- ja osallisuuspalveluyksiköstä Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.
Tule mukaan aamukahveille tästä linkistä (linkki vie suoraan Teams-kanavalle)
SOTE-aamukahvien syyskauden aikataulu, aiheet ja alustajat:
Syyskuu: ti 10.9. klo 9–10 Pohjois-Savon hyvinvointialueen järjestöyhteistyön rakeenteet ja toiminta – alustajana Sirpa Kononen, järjestösihteeri, HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue
Lokakuu: ti 8.10. klo 9–10 Pohjois-Savon järjestökyselyn tulokset - alustajana Osku Timonen, järjestöasiantuntija, Järjestöjen sote-muutostuki, Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry
Marraskuu: ti 12.11. klo 9–10 Pohjois-Savon vaikuttajatoimielimet esittäytyvät – Pohjois-Savon järjestöneuvosto, Ikäihmisten neuvosto – Vammaisneuvosto - Nuorisovaltuusto
Joulukuu: ti 10.12. klo 9–10 Pohjois-Savon hyvinvointialueen vuoden 2025 avustushaku – alustajana Sirpa Kononen
Aamukahvit toteutetaan Teamsin kautta – tule mukaan tästä linkistä
Yhteisiä etäkatsomoja järjestetään seuraavissa paikoissa (ei ennakkoilmoittautumista)
Kuopio – Tukipilari, Kirjastokatu 5 A 1
Varkaus – Yhdistystalo Varikko, Ahlströminkatu 22
Iisalmi – Yhdistystalo Vakka, Pohjolankatu 4Yhteistyössä mukana:
Pohjois-Savon hyvinvointialue / HYTE
Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry / Järjestöjen sote-muutostuki
Tukipilari
Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt
Ylä-Savon Vakka -YhdistystaloLisätietoja:
Osku Timonen
Järjestöasiantuntija, Järjestöjen sote-muutostuki
Etelä-Savo I Pohjois-Savo I Pohjois-Karjala I Keski-Suomi
Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry
Lastentie 1
70620 KUOPIO
050 330 0286 -
Strategia-kurssi 13–17-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden nuorten vanhemmille11.9.2024 TapahtumaStrategia-kurssi 13–17-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden nuorten vanhemmille11.9.2024 Tapahtuma11.9.2024 Tapahtuma
Strategia-kurssi 13–17-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden nuorten vanhemmille
Strategia-kurssi on osa ADHD-hoitopolkua ja kurssi on tarkoitettu sinulle, jonka 13–17-vuotiaalla lapsella on diagnosoitu ADHD.
Kurssilla saat tietoa ADHD:sta, sen syistä ja seurauksista. Saat tietoa myös siitä, kuinka ADHD vaikuttaa lapsen toimintakykyyn ja koko perheeseen. Käytännönläheisten strategioiden avulla saat keinoja, joilla helpottaa arkea ja vähentää ristiriitoja. Saat tietoa myös koulun ja yhteiskunnan tukimuodoista.
Kurssi koostuu viidestä kokoontumiskerrasta, jotka rakentuvat luennoista ja yhteisistä keskusteluista.
Järjestämme kurssin viikoilla 40-41 (vko 42 tauko) ja viikoilla 43-45 tiistaisin klo 16.30-19.30 Iisalmessa. Kaikki kohderyhmään kuuluvat Pohjois-Savossa ovat tervetulleita.
Ilmoittaudu viimeistään 11.9.2024. Lisätietoja antaa ja ilmoittautumiset Hanna Järvinen
p. 044 461 0548
hanna.jarvinen(at)pshyvinvointialue.fiTervetuloa!
-
Strategia-kurssi 4–12-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden lasten vanhemmille11.9.2024 TapahtumaStrategia-kurssi 4–12-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden lasten vanhemmille11.9.2024 Tapahtuma11.9.2024 Tapahtuma
Strategia-kurssi 4–12-vuotiaiden ADHD-diagnoosin saaneiden lasten vanhemmille
Strategia-kurssi on osa ADHD-hoitopolkua ja kurssi on tarkoitettu sinulle, jonka 4–12-vuotiaalla lapsella on diagnosoitu ADHD.
Kurssilla saat tietoa ADHD:sta, sen syistä ja seurauksista. Saat tietoa myös siitä, kuinka ADHD vaikuttaa lapsen toimintakykyyn ja koko perheeseen. Käytännönläheisten strategioiden avulla saat keinoja, joilla helpottaa arkea ja vähentää ristiriitoja. Saat tietoa myös koulun ja yhteiskunnan tukimuodoista.
Kurssi koostuu viidestä kokoontumiskerrasta, jotka rakentuvat luennoista ja yhteisistä keskusteluista.
Järjestämme kurssin viikoilla 40-41 (vko 42 tauko) ja viikoilla 43-45 tiistaisin klo 16.30-19.30 Iisalmessa. Kaikki kohderyhmään kuuluvat Pohjois-Savossa ovat tervetulleita.
Ilmoittaudu viimeistään 11.9.2024 mennessä. Lisätietoja antaa ja ilmoittautumiset Laura Bunda
p. 040 712 6731
laura.bunda(at)pshyvinvointialue.fiTervetuloa!
Sisältöjulkaisija
Blogit
-
22.8.2024 Blogi
Aluehallituksen puheenjohtajan blogi: Löydämmekö yhdessä paremman?
Aluevaltuusto ja aluehallitus. Kaksi lain vaatimaa ja neljä toimialakohtaista lautakuntaa. Kuusi jaostoa. Kolme pakollista vaikuttamistoimielintä.
Joka vuosi 160 virallista kokousta, ja tukkukuorma epävirallisia päälle. Tuhansia sivuja esityslistoja, sopimuksia, lukuja, taulukoita ja taustatietoja. 169 luottamushenkilöä. Kokoustiloja, koulutuksia, tietotekniikkaa, kahvia ja voileipiä, kilometrikorvauksia ja palkkioita. Lähes 1,9 miljoonaa euroa päätöksentekojärjestelmän pyörittämiseen, paitsi että summasta puuttuu vielä kaikki valmistelijoiden, esittelijöiden ja sihteerien työ.
Noin 1,9 miljoonaa euroa merkitsee 0,13 prosenttia Pohjois-Savon hyvinvointialueen kuluvan vuoden menoista. Yksityisen ihmisen elämässä valtaisalta tuntuva summa on pienen pieni siivu 1,5 miljardia euroa hipovasta budjetista. Silti moni miettii, mitä demokratian hinnalla saa, ja käytetäänkö raha parhaalla mahdollisella tavalla.
Sitä hyvinvointialueen sisälläkin nyt mietitään. Päätöksenteon järjestelmä perustuu ydinosiltaan lakiin – esimerkiksi aluevaltuutettujen määrä tulee suoraan sieltä, mutta muita kuin lain edellyttämiä toimielimiä on mahdollista säätää paikallisesti.
*
Pohjois-Savossa historian ensimmäinen aluevaalikausi mennään kunnallista lautakuntarakennetta muistuttavalla mallilla. Sen ehdoton etu on laaja demokratia. Kun luottamushenkilöitä on paljon, ja lautakunnat eivät vain valmistele asioita vaan myös päättävät niistä, asukkaiden näkemyksellä on todellista painoarvoa.
Toisaalta jo parin ensimmäisen vuoden aikana on havaittu, että sosiaalihuollon, terveydenhoidon ja pelastustoimen yhteensovittaminen eli integraatio etenee liian hitaasti. Vanhoja siiloja on purettu, mutta tilalle on noussut uusia.
Pientä säätöä siis tarvitaan, vai tarvitaanko? Siltä varalta, että tarvittaisiin, aluehallitus käynnisti viime keväänä perusteelliset pohjatyöt yhdessä ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Omaa järjestelmäämme on verrattu muiden hyvinvointialueiden ratkaisuihin. Luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita on kuultu ja erilaisia malleja kehitelty.
Valitaanko valiokuntamalli? Tai perustetaanko vain yksi lautakunta, joka ohjaa kaikkea palvelutuotantoa? Toistaiseksi kaikki on avoinna, ja eri vaihtoehtojen arviointi jatkuu. Mikäli valtuusto päätyy muutoksiin, ne kannattaa viedä hallintosääntöön ensi vuoden alkupuolella. Aluevaalit pidetään huhtikuussa, ja uudet päättäjät aloittavat työnsä kesäkuun ensimmäisenä päivänä 2025.
*
Aluevaltuutetuille suunnatussa kyselyssä toimielinjärjestelmän kehittämisen tärkeimmäksi tavoitteeksi nousi sujuva päätöksenteko. Lisäksi keskeisinä pidettiin sekä integraation edistämistä että demokraattisuutta ja poliittisen ohjauksen vahvistamista.
Luottamushenkilöt edustavat nimenomaan poliittista ohjausta. He päättävät hyvinvointialueen kehittämisen suunnasta ja strategisista valinnoista. Luottamushenkilöt eivät puutu yksittäisten asiakkaiden asioihin, mutta he ohjaavat resurssien käyttöä niin, että sillä on ainakin välillisesti vaikutusta alueen asukkaiden saamiin palveluihin.
Periaatteessa hyvinvointialueiden itsehallinnollinen asema antaa luottamushenkilöille paljon valtaa. Todellisuus tuntuu nyt toisenlaiselta. Kun koko rahoitus tulee valtiolta, eikä se riitä edes lain mukaisten palveluiden varmistamiseen, arvovalintoja tehdään ministeriöiden tiukassa ohjauksessa.
Juuri siksi toimielinjärjestelmämme on oltava sujuva, tehokas ja oikein mitoitettu. Nykyinen malli ei ole huono, mutta löydämmekö yhdessä paremman? Mikä olisi paras mahdollinen siihen tehtävään, joka hyvinvointialueella Pohjois-Savon asukkaiden palvelijana on?
-
12.8.2024 Blogi
Hyvinvointialuejohtajan blogi: alkuvuosi 2024 jätti jälkeensä monia avoimia kysymyksiä
Pohjois-Savon hyvinvointialueella vuoden 2024 ensimmäisen vuosipuolikkaan toiminnan ja talouden pääaiheiksi nousivat konsernihallinnon muutokset yhteistoimintamenettelyineen, synkkenevä talousennuste ja palvelujärjestelmäuudistuksen päätöksenteko. Välttämättömien uudistusten osalta on kuitenkin edetty hyvin. Näistä kaksi esimerkkiä ovat asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistukset. Hoidon ja palvelujen saatavuuden suhteen on ollut vaikeuksia, joista näkyvimpinä esimerkkeinä ovat olleet valvontaviranomaisten huomautukset leikkausjonoista ja lastensuojelun ongelmallisesta tilanteesta. Hallinnon kehittämisen tarpeista kertoo vakava häiriötilanne palvelukyytien laskutuksessa, jota ei ole saatu kuntoon. Tämä epäonnistuminen vaikuttaa suoraan tuhansien kansalaisten arkeen.
Aluevaltuusto päätti aluehallituksen esityksen mukaisesti palvelujärjestelmäuudistuksesta ja toimeenpano pääsee vauhtiin. Poliittinen päätöksentekokyky oli vahva, päätös historiallinen ja valmisteluprosessi kansalaisten kuulemiskierroksineen erittäin vaativa. Merkittävät linjaukset palveluverkkoon, taloudellisiin ja toiminnallisiin tavoitteisiin, uusiin palvelumuotoihin ja investointeihin näyttävät suunnan 2030-luvun rakenteisiin. Uudistustyö jatkuu perhe- ja vammaispalveluiden sekä erityispalveluiden osalta. Edelleen tärkein tavoite on saada rajallisista resursseista irti mahdollisimman suuri hyvinvointihyöty kansalaisille.
Hyvinvointialueen hallinnon muutosprosessi yhteistoimintaneuvotteluista päätöksenteon rakenteisiin on jatkunut tiiviinä. Edelleen tarvitaan syvemmälle menevää rakenteiden tarkastelua, jotta tukipalvelut saadaan yhtäältä vastaamaan palvelutuotannon tarpeita ja toisaalta tukemaan päätöksentekokykyä. Esihenkilötyön tukeminen, hallinnon keventäminen ja hallinnollisten toimintatapojen kriittinen tarkastelu ovat hallinnon muutosten kärjessä. Tärkeimpien kansallisten kumppanuuksien yhteistyö on jatkunut erinomaisella tasolla. Yhteistoiminta-alueen sopimus on loppusuoralla, yliopistollisten alueiden verkosto tiivistyy edelleen
Tammi-kesäkuun taloudellinen tulos jäi 28,8 miljoonaa euroa miinukselle. Näkymä loppuvuoden osalta on selvästi synkempi. Toimialojen alkuvuoden arviot ovat lähelle 100 miljoonaa euroa miinuksella. Kehitys vastaa kansallista näkymää ja vuoden 2024 alijäämien ennustetaan toteutuvan jopa edellisvuotta suurempina koko maan tasolla. Vuosien 2024–2028 menopaineen ja rahoituksen välisen eron on ennustettu olevan 5,4 miljardia koko maassa. Menopaine ja palkkakulujen kasvupaine yhdessä ovat merkittävästi suurempia kuin riittämätön hyvinvointialueiden indeksin mukainen rahoituksen kasvu. Samanaikaisesti alueiden omavastuuta kasvatetaan, lisäleikkauksia valmistellaan, rahoitusmalli ohjaa rahoitusta kasvukeskuksiin ja alijäämät olisi katettava vuoden 2025 loppuun mennessä. Omilla sopeutustoimillakin on rajansa.
Toteutuman ja ennusteen välisen eron selittävät useat eri tekijät, joiden taloutta heikentävä vaikutus pidemmällä aikavälillä on huolestuttavaa. Palveluiden järjestämisen ja alimitoitetun rahoituksen epäsuhta tullee kasvamaan tiedossa olevilla rahoitusratkaisuilla. Jos alkuvuoden talouden osalta etsii jotain positiivista, niin nostaisin esille saamamme rahoituslain mukaisen kompensaation vuoden 2023 alijäämien kattamiseksi. Positiivista on myös oman toimintamme toimintakulujen ja henkilöstökulujen maltillinen kasvu. Tosin henkilöstökuluihin ovat vaikuttaneet henkilöstön saatavuusongelmat, joita on jouduttu paikkaamaan kalliimmalla vuokratyövoiman ja ostopalvelujen käytöllä. Ostopalvelujen kasvuvauhti on kestämättömällä tasolla ja ongelma on yhteinen kaikilla hyvinvointialueilla. Suunnan muutokseen tarvitaan vähintään yhteistoiminta-alueen laajuisia toimenpiteitä.
Kansallisen tason muutoksista on syytä mainita hyvinvointialueen ohjauksen toisen vaiheen valmistelu ja toimeenpano eli ennakollisen talouden ohjauksen menettely. Valtion taholta on tarkoitus tiivistää niin sanottua ennakollista informaatio-ohjausta. Tarkoitus on toki hyvä: tavoitteena on välttyä varsin raskailta virallisilta arviointimenettelyiltä, jotka pitävät sisällään alueiden yhdistymisselvitykset. Alueilla itselläänkin on kuitenkin syytä olla selvillä, että milloin kyse on epävirallisesta ”pehmeän” vaikuttamisen keinoista, ja milloin virallisesta arviointimenettelystä. Tähän arvioon tarvitaan valtion ja alueiden kanssa jaettu realistinen tilannekuva.
Valtion ohjauksen tulee edistää hyvinvointialueille asetettuja tavoitteita, kuten itsehallinnollisen aseman säilyttämistä ja vahvistamista. Alkuvuoden kansallisten keskustelujen teemana on ollut puuttuva kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon visio ja ylipäätään eduskunnan, ministeriöiden ja hyvinvointialueiden yhteisen tahotilan määrittely. Mitä maan hallitus haluaa hyvinvointialueilta? Mitkä vaikutukset tasapainotusohjelmilla on ollut? Onko tulossa lisäsäästöjä? Miten lainsäädännön muutokset ja palvelureformi etenevät? Avoimia kysymyksiä on edelleen paljon.
-
Heinäkuun helteet - hetki perheneuvojan saappaissa7.8.2024 BlogiHeinäkuun helteet - hetki perheneuvojan saappaissa7.8.2024 Blogi7.8.2024 Blogi
Heinäkuun helteet - hetki perheneuvojan saappaissa
Työskentelen projektipäällikkönä Pohjois-Savossa Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) lapsiperheiden yleisen neuvonnan projektissa.
Lapsiperheiden yleinen neuvonta on geneeristä matalan kynnyksen neuvontaa kaikille pohjoissavolaisille lapsiperheille. Toiminta on aloitettu kymmenen kunnan alueella 1.7.2023 ja 8.1.2024 se laajeni koko Pohjois-Savoon. Yleistä neuvontaa tarjotaan puhelimitse arkisin klo 9–15, numerossa 017 2734300, jalkautuen sovittuina ajankohtina muiden toimijoiden kanssa yhteiseen työhön Pohjois-Savossa sijaitseville Perheentaloille ja jakamalla Instagramissa tietoa vuosikellon ja perhekeskuksen tehtävien mukaisesti erilaisista lapsiperheiden arkeen liittyvistä teemoista.
Minun tehtävänkuvaani ei yleensä kuulu asiakastyötä. Lapsiperheiden yleisen neuvonnan asiakastyössä työskentelee moniammatillinen tiimi. Yleinen neuvonta ei ole sosiaalipalvelua, eli se ei arvioi asiakkaan palvelun tarvetta, eikä myönnä palveluita. Toimintaa kehitetään yhdessä muiden lapsiperheiden toimijoiden kanssa ja tarkasti asiakaspalautteita kuunnellen.Minä olen ollut töissä heinäkuussa aiemminkin, mutta tänä kesänä pääsin ilokseni osallistumaan kehittämämme toiminnan tuottamiseen muutamaksi viikoksi. Ai että, se oli arvokasta! Oli aivan ihana saada itse kokea se, mistä kehitettävät aiheet nousevat. Mikä puheluissa motivoi palvelemaan paremmin ja paremmin, selvittämään perheille jaettavaa tietoa enemmän ja vielä vähän enemmän. Tai miksi asiakastyytyväisyyskyselyn kysymys voi olla joissakin puheluissa vaikea esittää, miksi kaikille soittajille kerrottavasta Omaperhe.fi -palvelusta voi olla joissakin tilanteissa mahdotonta kertoa. Useampaan kertaan sain itseni kiinni siitä, että olin jäänyt kertomaan soittajalle joistakin toiminnoista niin keskittyneesti, että asiakastyytyväisyyskysely unohtui suorittamatta. Tai puhelu päättyi niin nopeasti, että lause Omaperheestä jäi kesken. Sitä kun ollaan ihmisiä, näin voi käydä, vaikka kuinka yrittäisi parhaansa. Toki huomasin myös sen, että paransin toimintaani koko ajan, olin luontevampi ja parempi palvelemaan toimintaan soittavien tarpeita.
Projektipäällikön onnistumista työssään arvioivat toimintaa käyttävät kuntalaiset, rahoittaja, ohjausryhmä, hankepäällikkö, projektin tekijät ja kumppanit, sekä sidosryhmien edustajat. Minun tapani olla projektipäällikkö on olla laivan kapteeni, joka varmistaa, että miehistö onnistuu tehtävissään. Tehtäväni on nähdä kokonaisuus, merkitys tekemiselle ja tulosten vaikutukset. Minun tulee myös huolehtia, että tiimilläni on tilaa tehdä työtään ja että heidän vastuunsa ovat selkeät. Tämä, että pääsin tekemään kehittämäämme toimintaa, auttoi minua näkemään vielä selvemmin kokonaisuutta. Se elävöitti niitä keskusteluja, mitä olen tiimini asiantuntijoiden kanssa käynyt. Onnistumisia ja kipukohtia.
Meidän tavoitteemme on kertoa perheille kaikesta siitä tuesta, mitä Pohjois-Savon perhekeskusverkostosta löytyy. Teemme sitä antaumuksella ja sydämestämme. Ja tähänkin kokemukseeni perustuen, onnistuneesti – palaute avun saamisen kokemuksesta huitelee koko ajan yli yhdeksässä, kiitos siitä osaavan tiimini.
Yhteistyöterveisin,
Tiina Mikkonen-Reponen
Suomen kestävän kasvun ohjelmaa rahoittaa EU:n elpymisväline (Next Generation EU).
-
18.7.2024 Blogi
Hyvinvointialuejohtajan TET-kierros: lastenpsykiatrialla ennakointi ja yhteistyö ovat työn ytimessä
Heinäkuinen TET-päiväni oli tuttuun tapaan valtavan monipuolinen: lastenpsykiatrian akuuttiosaston vieraana pääsin laatimaan turvasuunnitelman vierailun ajalle, maistamaan tulista nallekarkkia sekä oppimaan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrisessa tutkimusyksikössä, miten poliisin virka-apupyyntöön siellä vastataan.
Aamu starttasi lastenpsykiatrian akuuttiosaston aamupalaverilla, jossa käytiin läpi uuden asiakkaan tilannetta ja keskusteltiin mm. lapsen toimintakyvystä ja yhteydestä perheeseen.
Lastenpsykiatrian akuuttiosasto tarjoaa apua ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä alle 14-vuotiaiden lasten psykiatrisiin hätätilanteisiin Itä-Suomen yhteistyöalueella. Tähän YTA-alueeseen kuuluvat Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Keski-Suomen hyvinvointialueet.
Keskimääräinen osastojakson pituus on noin 10 päivää ja päivystyksellistä ja kiireellistä osastohoitoa varten potilaspaikkoja on kuusi. Apua tarvitsevien määrää ei ole etukäteen mahdollista tietää, mutta ketään ei käännytetä pois. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että välillä osasto on tupaten täynnä ja välillä päivän tai pari tyhjilläänkin. Silloin osaston työntekijät ovat muiden osastojen ja yksiköiden tukena. Lähellä toimiikin esimerkiksi sairaalakoulu, jonka loma-aikaan hiljaisiin tiloihin pääsin tutustumaan.
Ennakoiva työote kuuluu ja näkyy kaikessa toiminnassa
Jo ennen vierailua minulle kävi selväksi, mikä on yksi lasten psykiatrian akuuttiosaston tiimin vahvuuksista: huolellinen ennakointi ja valmistautuminen. Hyvissä ajoin etukäteen sain nimittäin osastonhoitaja Juha-Pekalta selkeät ohjeet miten saapua paikalle, päivän ohjelman ja tiedon siitä, keitä kaikkia Tet-päiväni aikana tapaan.
Pääsin myös kokeilemaan turvasuunnitelman laadintaa, joka auttaa lapsia ja nuoria määrittämään, miten he voivat itse lievittää hankalaa oloa. Toisaalta suunnitelma myös sanoittaa, millaisia tekoja lapsi toivoo aikuiselta, jotta olo helpottuu. Tämä kaikki auttaa ehkäisemään vaikeita ja ahdistavia tilanteita.Psykiatrisen sairaanhoitajan Antin johdolla mietin, millaisia vaikeita tunteita tai ajatuksia itselläni on. Vakavien pohdintojen jälkeen nimesin myös keinoja, jotka minua auttavat hankalissa tilanteissa: metsälenkki perheen mäyräkoiran seurassa ja juttelu läheisten ystävien ja vaimoni kanssa. Keinoja ahdistuksen purkamiseen ja hallintaan on kuitenkin monenlaisia ja joskus ne voivat liittyä huomion viemiseen pois ahdistuksen tai pahan olon tunteesta. Tämä onnistuu vaikka jääpalaa kädessä pitämällä, Pop it-lelua napsuttelemalla tai silittämällä pehmolelua. Myös tulisen nallekarkin syönti vie ajatukset pois kaikesta muusta, tämän pääsin ihan itse kokemaan!
Hoitajan työ akuuttiosastolla on todella monipuolista, vaikka ulkopuoliselle se voi välillä näyttäytyä käytävillä ”seisoskeluna” tai pelkkänä Afrikan tähden pelaamisena. Tosiasiassa hoitajat havainnoivat lapsia ja ympäristöä jatkuvasti ja pyrkivät ennakoimaan hankalia tilanteita. Tärkeintä ahdistuneelle lapselle on, että turvallisia aikuisia on riittävästi saatavilla. Kun tietää, että mielen päällä olevista asioista voi aina jutella aikuisen kanssa, rauhoittaa se koko osaston ilmapiiriä ja purkaa myös kuilua potilaiden ja henkilökunnan välillä. Yhteisöllisyys ja turvallisen aikuisen läsnäolo ehkäisevät väkivaltatilanteita.
Rautainen osaaminen ja saumaton yhteistyö työssä onnistumisen elinehtoina
Yleisimmät tulosyyt lastenpsykiatrian akuuttiosastolle ovat itsetuhoisuus, aggressiivisuus, psykoottisuus ja ahdistuneisuus. Neljän tyttären isänä haavoittuvassa asemassa olevien lasten tarinat koskettivat minua syvästi. Oli helpottavaa kuulla, että meidän ammattilaisilla on monia keinoja, jotka auttavat heitä jaksamaan työssään. Hyvä yhteishenki näkyi heti ensi hetkestä lähtien vierailijallekin ja on myös rekrytointivaltti: näihin hommiin ei tarvitse ammattilaisia houkutella, vaan hakemuksia saapuu uuden paikan avautuessa yleensä mukavasti. Myös työnohjaus ja ammatillisen osaamisen jatkuva kehittäminen ovat oman jaksamisen kannalta tärkeitä. Kun tietää mitä tekee ja miten lasta voi auttaa, on helpompi jaksaa raskasta työtä. Ja onneksi kenenkään ei täällä tarvitse pienten asiakkaiden suuria murheita yksin kantaa, sillä työtä tehdään tiiviisti moniammatillisessa tiimissä.
Yhteistyö eri ammattiryhmien ja viranomaisten välillä oli myös Tet-päiväni toisessa kohteessa tärkeä keskustelun aihe.
Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikkö palvelee koko YTA-aluettamme ja asiakkaat sinne ohjataan Poliisin virka-apupyynnöllä. Vastaavia yksiköitä on Suomessa yhteensä viisi, yksi jokaisessa yliopistollisessa sairaalassa. Asiakkaita ovat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret, joihin epäillään kohdistuneen väkivallanteko. Toisinaan asiakas on menehtynyt väkivallan seurauksena, mutta siitä huolimatta ammattilaisemme auttavat selvittämään, mitä hänelle on tapahtunut.
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Heini ja lasten ja nuorten oikeuspsykiatrisen tutkimusyksikön osastonylilääkäri Marja näyttivät minulle käytännössä, miten asiakkaan saattaen vaihto yhdestä yksiköstä toiseen tapahtuu: kävimme yhdessä läpi aamulla laaditun turvasuunnitelmani. Vaikka meitä aikuisia asia vähän nauratti, osoitti tämä juttutuokio minulle jälleen kerran, miten täällä lapsen tai nuoren turvallisuus ja hyvinvointi asetetaan joka käänteessä etusijalle.
Sain oikeuspsykiatrian tutkimusyksikön toimintaan saman esittelyn, kuin kuka tahansa joukkueen uusi jäsen. Tämä tuntui mukavalta, sillä samaa tiimiähän tässä koko sakki ollaan, olipa työpiste hallinnossa tai asiakkaiden parissa. Pääsin välittömästi verryttelemään arviointikykyäni, kun kävimme läpi Poliisin virka-apupyyntöön vastaamista ja harjoittelin haastattelukuulemiseen liittyvän hypoteesin laatimista. Tutkimusyksikön tiimi myös simuloi oikeuspsykologisen haastattelukuulemisen, jonka avulla tutustuin lasten ja nuorten kanssa käytettävään haastattelutekniikkaan.
Puhun työssäni paljon palveluintegraation tärkeydestä. Tämän Tet-päivän aikana teemasta ei tarvinnut kenellekään saarnata, vaan sain itse nähdä, miltä monialainen yhteistyö parhaimmillaan näyttää käytännössä. Kun eri alojen osaajat ja viranomaiset istuvat lapsen asialla saman pöydän ääreen, on se aina sekä asiakkaan että ammattilaisen etu.
-
19.6.2024 Blogi
Aluevaltuuston puheenjohtajan blogi: Palveluverkko luo perustan palvelujen uudistamiselle
Aluevaltuusto päätti 17.6. hyvinvointialueen palveluverkosta. Perhe- ja vammaispalvelujen sekä erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistuksesta päätetään kuitenkin vasta syksyllä. Valtuuston päätös luo osaltaan perustan sille, missä ja millaisia sosiaali- ja terveyspalveluja tarjotaan Pohjois-Savon kunnissa jatkossa.
Palvelujen sisällön kehittäminen sosiaali- ja terveyskeskuksissa ja sote-asemilla voi nyt jatkua täydellä vauhdilla. Pidän tärkeänä päätökseen sisältyvää ehtoa siitä, että niillä alueilla, joissa palveluvalikoima muuttuu, on oltava tiedossa korvaavan palvelun sisältö ennen muutosta.
Päätöksestä äänestettiin, mikä kuuluu demokraattiseen päätöksentekoon. Hyväksytty ratkaisu on kompromissi ja sitä voi luonnehtia maltilliseksi muutokseksi. Palvelut muuttuvat, mutta se tapahtuu vaiheittain ja ajan kanssa lähipalvelut pääosin säilyttäen. Päätös tarkoittaa toki myös sitä, että hyvinvointialuejohtajan alkuperäisen esityksen mukaisista taloudellisista tavoitteista joudutaan tinkimään. Se voi tuoda lisää paineita talouden tasapainottamiseen. Toisaalta esimerkit niiltä hyvinvointialueilta, joissa julkiset sote-palvelut oli järjestetty ”keskitetysti” jo ennen sote-uudistusta, osoittavat, että palvelujärjestelmän uudistus voi tuoda myös taloudellisia säästöjä, kun niitä tehdään maltilla ja huolellisesti suunnitellen.
Maanantaina tehtyä päätöstä edelsi laaja osallistava vaihe, jonka aikana kuultiin asukkaita ja henkilöstöä. Asukastilaisuuksia järjestettiin kattavasti eri puolilla maakuntaa. Sain olla itsekin mukana muutamassa niistä. Tilaisuuksien osallistujamäärät olivat joka paikassa tavattoman suuria, mikä kertoo siitä, että ihmisillä on aito huoli lähipalvelujen säilymisestä omalla paikkakunnalla. Kuulemistilaisuuksissa myös kunnat toivat esiin huolensa palvelujen vaikutuksesta niiden elinvoimaan. Tilaisuuksien anti heijastuu vahvasti valtuuston hyväksymässä päätöksessä.
Palveluverkkoa tarkastellaan jatkossa vuosittain. On selvää, että sitä mukaa kun palvelujen sisältöä kehitetään muun muassa digitaalisten palvelujen suuntaan, myös palveluverkko voi muuttua. Sen vuoksi on hyvä, että aluevaltuustolla on mahdollisuus tehdä siihen tarvittavia muutoksia.
Haluan kiittää viranhaltijoita asian erinomaisesta ja monipuolisesta valmistelusta. Valtuuston valittavana oli useita skenaarioita, jotka sisälsivät vaihtoehtoisia toteuttamistapoja toimenpiteineen, aikatauluineen ja kustannusvaikutuksineen. Vaikka perhe -ja vammaispalvelujen sekä erikoissairaanhoidon palveluverkon uudistuksesta päättäminen jäi syksyyn, uskon, että se saadaan nivoutumaan hyvin nyt tehtyyn ratkaisuun.
Toivotan kaikille hyvää juhannusta ja kiireetöntä kesää!
Hannu Tsupari
aluvaltuuston puheenjohtaja
-
18.6.2024 Blogi
Aluehallituksen puheenjohtajan blogi: Hyvinvointialueen satsaukset oikeisiin asioihin
Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti maanantaina 17. kesäkuuta palvelujärjestelmänsä uudistuksen ensimmäisestä vaiheesta. Puolentoista vuoden siirtymävaihe on ohi, ja on aika astua eteenpäin.Valtuuston ratkaisut vaikuttavat näkyvimmin perusterveydenhuoltoon ja ikäihmisten palveluihin. Laajan kuulemis- ja lausuntokierroksen jälkeen esitys on, että nykyisten terveysasemien verkosto säilyisi toistaiseksi lähes ennallaan.
Palveluvalikoimaa ja aukioloaikoja säädettäisiin niin, että työvoiman riittävyydestä ja hoidon jatkuvuudesta voidaan huolehtia aiempaa paremmin koko maakunnassa.
Kasvokkain tapahtuvan hoidon rinnalle kehitetään nopeasti etäpalveluita. Vaikka moni niitä vastustaa, todellisuudessa digitaaliset palvelut auttavat eniten sellaisia, jotka eivät voi tai halua niitä itse käyttää. Mitä useampi hoitaa asioitaan omatoimisesti verkossa, sitä enemmän ammattilaisten aikaa ja käsiä riittää henkilökohtaista apua tarvitsevien tueksi.
Vuodeosastojen määrään on tulossa vastaanottoja suurempi muutos. Sänkyjen vähentäminen ei merkitse sairaiden hoidosta luopumista, vaan mallia, jonka mukaan sairaalassa viivytään vain se aika kuin on hoidon kannalta välttämätöntä. Tämän jälkeen toipuminen ja paraneminen jatkuvat kotona.
Muutos edellyttää kotisairaalatoiminnan ja kuntoutuksen nopeaa vahvistamista. Myös elämän loppuvaiheen hoito on kyettävä järjestämään kaikille turvallisesti ja kivuttomasti joko kotona, sairaalassa tai kodin lähellä sijaitsevassa hoivakodissa.
Vaikka aluehallituksen esitystä on haastettu, tahto palvelujen turvaamiseen yhdistää kaikkia poliittisia ryhmiä. Toimintojen rankka keskittäminen olisi myös nykyisen hallitusohjelman vastaista. Sehän ”kiinnittää erityistä huomiota perusterveydenhuollon palvelujen saatavuuteen”.
Niukkuus tarkoittaa valintoja
Kun puhumme peruspalveluista, puhumme sekä inhimillisyydestä että rahasta. Helposti ja oikeaan aikaan löytyvä, todellisia tarpeita vastaava apu on ainoa keino välttää sosiaalisten tai terveyteen liittyvien ongelmien kasautumista.
Jos mielen tai ruumiin vaiva äityy pahaksi, se ei yleensä selviä puhumalla. Silloin tarvitaan raskaita toimenpiteitä ja pitkiä hoitojaksoja. Niukkuuden aikana ne pitäisi säästää tilanteisiin, joihin ei ole muuta apua, ja joita ei voi ennalta ehkäistä.
Niukkuus yhdistää kaikkia Suomen hyvinvointialueita. Kustannusten nousun taittaminen oli, ja sen pitää edelleen olla, yksi uudistuksen tärkeimmistä tavoitteista. Tavoitetta ei koskaan saavuteta, ellei toiminta muutu.
Aluevaltuuston päätettäväksi esitetyt muutokset voivat onnistuessaan keventää Pohjois-Savon hyvinvointialueen kustannuksia lähes 20 miljoonalla eurolla vuodessa. Se on suhteessa oikean kokoinen siivu palveluiden uudistamisen kokonaistavoitteesta, joka asettuu noin 50 miljoonan euron tasolle.
Jäljelle jäävästä 30 miljoonan euron ohjelmasta päätetään ensi syksynä. Suurin osa siitä kohdistuu erikoissairaanhoitoon, mutta myös perhe- ja vammaispalvelut on kyettävä jatkossa järjestämään selvästi nykyistä tehokkaammin.
Vaikka summat kuulostavat suurilta, ne eivät ole mahdottomia. Olennaista on, että uskallamme keskittyä oikeisiin asioihin, panostaa tärkeiden prosessien kehittämiseen ja luopua rohkeasti kaikesta, mistä ei ole todellista hyötyä.
Jos jokin tuntuu mahdottomalta, se on taistelu aikaa vastaan. Hyvinvointialueille asetettu velvoite kattaa talouden alijäämät kolmen vuoden sisällä vaikutti järkevältä vuonna 2021, kun rahoituslaki säädettiin. Sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon.
Uudessa tilanteessa alijäämien kattamisesta on tullut köysi, joka uhkaa kuristaa kuoliaaksi kaikki sote-uudistuksen hyvät tavoitteet.
On selvää, että ellei alijäämien kattamiselle anneta lisää aikaa, Suomen julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto ja pelastustoimi voivat nujertua muutamassa vuodessa. Toivottavasti se ei ole kenenkään tavoite.
Niukkuus tarkoittaa valintoja. Jokainen meistä tarvitsee hyvinvointialueen palveluita, mutta toiset tarvitsevat niitä enemmän kuin toiset. Vahvojen vastuulla on huolehtia, että välttämättömän avun ja turvan järjestämisessä kuullaan myös heiveröisimpien ääntä.
Jos saisin itse valita, panostaisin erityisen paljon voimavaroja lapsiperheiden ja ikäihmisten auttamiseen. Tulevaisuus on tämän päivän lasten ja nuorten varassa. Mitä terveempinä he saavat kasvaa, ja mitä paremmin perheet voivat, sitä valoisampi on Suomen huomen.
Nykyisen vaurauden ovat kuitenkin rakentaneet ne, jotka tänään ikääntyvät, haurastuvat ja tarvitsevat apua. He ovat pitäneet meistä huolta.
Meidän velvollisuutemme ja kunniatehtävämme on huolehtia heistä niin, että kenenkään ei tarvitse pelätä omien voimiensa heikkenemistä.
Riitta Raatikainen, aluehallituksen puheenjohtaja
Kirjoitus on julkaistu alunperin Savon Sanomissa 16.6.2024. -
Miltä tuntuu lähteä ihan nollista −ja onnistua?29.5.2024 BlogiMiltä tuntuu lähteä ihan nollista −ja onnistua?29.5.2024 Blogi29.5.2024 Blogi
Miltä tuntuu lähteä ihan nollista −ja onnistua?
Oletteko ikinä miettineet, miltä tuntuu lähteä mukaan projektiin, josta ei tiedä etukäteen yhtään mitään?
En minäkään, ennen kuin lähdin mukaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisen projektiin osana koulutehtävääni. Opiskelen kolmatta vuotta Savonia- ammattikorkeakoulussa sosionomiksi ja päätin lähteä hetkeksi mukaan seuraamaan tätä tulevaa uudistusta. Itse en ollut tähän aiheeseen tutustunut sen tarkemmin ennen projektiani, ja kaikki siihen liittyvä oli minulle tuntematonta.
Aiheena palvelujärjestelmän uudistaminen on monimutkainen ja jakaa paljon mielipiteitä. Itselläni aikaa vei eniten se, että pääsin kärryille mitä uudistetaan ja miksi. Alkuun olin luovuttamisen partaalla ja mietin, miksi lähdin mukaan tähän. Tuntui kuin aihe olisi ollut yksi iso sekasorto, josta ymmärsit yhden asian sieltä ja toisen täältä. Hetken epätoivon jälkeen päätin kuitenkin jatkaa projektissa ja monen tunnin lukemisen jälkeen vihdoin aloin hahmottamaan aihetta edes jollain tavalla.
Edelleen on kuitenkin monta kysymysmerkkiä, joihin meistä kukaan ei osaa vielä vastata. Onhan kokonaisuus laaja ja paljon käytännön kysymyksiä ratkeaa vasta, kun kesäkuisen aluevaltuuston päätöksen jälkeen lähdetään toimenpanemaan uudistusta käytännössä. Miten tämä kaikki toimii käytännössä tai kuinka kauan menee, että kaikki suunnitteilla olevat palvelut saadaan toimimaan? Toimeenpanon onkin arvoitu kestävän 3–4 vuotta.
Palvelujärjestelmän uudistamista varten on kerätty palautetta kevään aikana Pohjois-Savon asukkailta kyselyllä. Pääsin tarkastelemaan kyselyyn tulleita vastauksia etenkin digipalveluihin liittyen. Digipalvelut jakoivat runsaasti mielipiteitä laidasta laitaan. Osa kaipasi laajempia ja sujuvampia digitaalisia palveluita. Kehittämiseen liittyen toivottiin huomioitavan erityisesti ikäihmiset ja annetavan riittäviä ja selkeitä ohjeistuksia. Toimivat tietoyhteydet tuovat omat haasteensa tähän, ja niitä olisikin hyvä kokeilla etukäteen. Palveluiden tulisi olla käyttäjälähtöisiä ja yksinkertaisia sekä niissä tulisi huomioida mitä voi ja kannattaa tarjota diginä. Tietoturva on myös tärkeää!
Uudistaminen on pitkä prosessi ja laaja kokonaisuus. Koska aihe jakaa paljon eri mielipiteitä, on vaikeaa saada kaikkia miellyttävää lopputulosta. Meidän tehtävänämme on omalta osaltamme osallistua uudistamiseen ja luottaa ammattilaisiin, jotka tekevät kaikkensa saadakseen parhaan mahdollisen lopputuloksen.
Jos kuvailisin minun projektiani kahdella sanalla, ne olisivat: epätoivo ja onnistuminen. Hyppäämällä suoraan syvään päätyyn omalle epämukavuusalueelle oppii, ja se kehittää parhaiten. Tuntematon aihe oli alkuun epämiellyttävä, mutta näin jälkeenpäin voin sanoa, että kaikki tämä perehtyminen kannatti. Olenhan itse myös tulevaisuudessa näiden palveluiden käyttäjä, ja myös sosiaalialan ammattilainen!
Linda Piironen
sosionomiopiskelija, Savonia-ammattikorkeakoulu