Etusivun banner - Kuinka voimme auttaa?
Kuinka voimme auttaa?
- Kiireellinen hoito ja päivystykset Tästä linkistä pääset Kiireellinen apu ja päivystykset -sivulle
- Lääkärin vastaanotto Miten pääsen lääkäriin, lääkärin vastaanotto
- Asioi sähköisesti Tutustu hyvinvointialueen digipalveluihin
- Avoimet työpaikat Katso kaikki avoimet työpaikat!
- Yhteystiedot Katso hyvinvointialueen yhteystiedot.

Etsitkö näitä
Etsitkö näitä?
Etusivun websisältö - Palveluja eri asiakasryhmille -otsikko
Palveluja eri asiakasryhmille
Etusivunosto sisältö - Palveluja eri asiakasryhmille
Sisältöjulkaisija
Ajankohtaista
-
27.9.2023 Uutinen
Sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulakien mukaisten kuljetuspalvelujen käytänteet muuttuvat 1. lokakuuta alkaen
Pohjois-Savon hyvinvointialue on kilpailuttanut sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut. Uuden sopimuksen myötä kuljetuspalvelujen käyttöön tulee muutoksia 1.10.2023 alkaen. Kuljetuspalvelua voivat käyttää ikääntyneet, muut liikkumiseen tukea tarvitsevat ja vammaiset asiakkaat, joille on myönnetty oikeus palveluun.
Kuljetuspalvelua voi käyttää asiointi- ja virkistysmatkoihin voimassa olevan kuljetuspalvelupäätöksen mukaisesti. Matkustusoikeus ja henkilöllisyys todennetaan jatkossa kuljettajalle henkilökortilla, passilla tai Kela-kortilla. Asiakkaiden käytössä mahdollisesti olleet taksikortit poistuvat.
Kyydit tilataan Matkojenyhdistelykeskuksesta
Kuljetuspalvelumatkat tilataan Sansian Matkojenyhdistelykeskuksesta (MYK). Meno- ja paluukyydit on tilattava viimeistään 1,5 tuntia ennen toivottua lähtöaikaa arkisin klo 7–17 numerosta 017 183 183. Puhelu ja jonotus maksavat paikallispuhelun verran. Tilauksen voi tehdä myös sähköpostitse edellisenä arkipäivänä klo 14 mennessä osoitteesta kuljetukset@sansia.fi. Ennakkoon tiedossa olevat iltaisin ja viikonloppuisin tapahtuvat kuljetuspalvelumatkat tilataan MYK:sta sen aukioloaikana.
Myös illalla, yöllä tai viikonloppuna yllättäen ilmaantuvat matkat tilataan numerosta 017 183 183. Puhelut yhdistyvät silloin Keski-Suomen Matkojenyhdistelykeskuksen hoidettavaksi. Sähköpostitse tilauksen voi tehdä suoraan osoitteeseen kuljetukset@jytaksi.fi. Tilaus on tehtävä viimeistään 1,5 tuntia ennen toivottua lähtöaikaa.
Omavastuuosuudet laskutetaan kerran kuussa
Muutokset asiakasmaksun perimisessä koskevat kaikkia kuljetuspalveluun oikeutettuja asiakkaita. Kuljetuspalvelumatkojen omavastuuosuutta ei enää makseta suoraan kuljettajalle. Pohjois-Savon hyvinvointialue laskuttaa kuljetuspalvelumatkojen omavastuuosuudet asiakasmaksuna kuukausittain erillisellä laskulla.
Kuljetuspalvelumatkan hinta määräytyy matkan alku- ja päätepisteen perusteella julkisen liikenteen maksuja vastaavana. Saattajana toimiva henkilö matkustaa maksutta.
-
Valtion rahoitus vuodelle 2023 tippunut 6,3 miljoonaa euroa27.9.2023 UutinenValtion rahoitus vuodelle 2023 tippunut 6,3 miljoonaa euroa27.9.2023 Uutinen27.9.2023 Uutinen
Valtion rahoitus vuodelle 2023 tippunut 6,3 miljoonaa euroa
Hyvinvointialueet ovat raportoineet merkittävistä alijäämäennusteista vuodelle 2023. Pohjois-Savon hyvinvointialueen elokuun talouden toteuman perusteella päivitetty arvio vuodelle 2023 on 91,6 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Hyvinvointialueiden yhteenlaskettu rajoitusvaje vuodelle 2023 on arvioilta noin 1,2 miljardia euroa. Alijäämät hyvinvointialueiden on katettava omilla toimenpiteillään vuoden 2026 loppuun mennessä.
Hyvinvointialueiden valtion rahoitusta korjataan rahoituslain mukaan vuonna 2025, mutta viive rahoituksen korjaamiseen on liian pitkä. Nykyinen rahoitusjärjestelmä ei toimi inflaatio-olosuhteissa.
Rahoitus vuosille 2023−2024 yli 16 miljoonaa euroa ennakoitua pienempi
Pohjois-Savon hyvinvointialueen saama valtion rahoitus on laskenut vuoden 2023 osalta 6,3 miljoonaa euroa ja vuoden 2024 osalta 10,4 miljoonaa euroa (valtiovarainministeriön ilmoitus 31.8.2023).
Hyvinvointialueen talousarvion raamin vuodelle 2024 ennakoidaan olevan 25 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tähän kohdistuu valtion rahoitusosuuden pieneneminen 10,4 miljoonalla eurolla. Ennusteeseen sisältyy epävarmuutta, sillä valtio tarkastelee rahoituskehystä vielä loppuvuoden 2023 aikana.
Pohjois-Savon hyvinvointialue tavoittelee toiminnan muutoksilla merkittävää alijäämien pienentämistä siten, että alijäämät on katettu vuoden 2026 loppuun mennessä. Hyvinvointialueella on käynnissä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma ja aluehallitus on päättänyt aloittaa hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisohjelman valmistelun.
Aluehallitus käsittelee Pohjois-Savon hyvinvointialueen vuoden 2023 talousennustetta sekä talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2024−2026 lähtökohtia kokouksessaan maanantaina 2.10.2023.
-
Pielavedellä ei ole päivystävää lääkäriä ma 25.9.25.9.2023 UutinenPielavedellä ei ole päivystävää lääkäriä ma 25.9.25.9.2023 Uutinen25.9.2023 Uutinen
Pielavedellä ei ole päivystävää lääkäriä ma 25.9.
Lääkärivajeesta johtuen Pielaveden terveysaseman päivystyksessä ei ole lääkäriä maanantaina 25.9. Hoitajat ovat töissä ja ohjaavat tarvittaessa potilaita eteenpäin niin, että Tervo-Vesanto -suunnasta ohjataan vastaanotolle Suonenjoelle ja Pielavesi-Keitele -suunnasta Siilinjärvelle.
-
22.9.2023 Uutinen
Ravitsemustilan ja suunterveyden arviointi kotihoidossa -toimintamallin käyttöönotto laajenee koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle
Kyseessä on toimintamalli, jossa kotihoidon työntekijät arvioivat asiakkaan ravitsemustilaa sekä suunterveyttä ja -hoitoa kotihoidon kuntouttavalla arviointijaksolla (ARVI-jakso). Riskiarvioinnin perusteella asiakkaalle tarjotaan tarveperusteisesti suuhygienistin kotikäyntiä osana ARVI-jaksoa. Asiakkaan ravitsemustilaa ja suunterveyttä arvioidaan myös säännöllisen kotihoidon asiakkuuden aikana ja asiakas ohjataan tarvittaessa suun terveydenhuollon palvelujen piiriin.
Ravitsemustilan ja suunterveyden arviointi kotihoidossa -toimintamalli otetaan käyttöön vaiheittain koko hyvinvointialueella vuoden 2024 aikana. Käyttöönotto aloitetaan kotihoidon kuntouttavalla arviointijaksolla toimipisteittäin. Kun toiminta on käynnistynyt kuntouttavalla arviointijaksolla, voidaan käyttöönottoa edistää myös säännöllisessä kotihoidossa.
Toimintamallin tarkoituksena on
• tunnistaa kotihoidon asiakkaan (vajaa)ravitsemuksen- ja suunterveydentila.
• kohdentaa ohjaus- ja avuntarvetta ennaltaehkäisevästi ja varhain kotiin tuotavana palveluna.
• edistää oikea-aikaiseen hoitoon pääsyä sekä pienentää suun tulehduksista aiheutuvien sairauksien hoidon kustannuksia.
Siilinjärven kotihoidon ARVI-jaksolla toimintamalli on ollut käytössä vuoden 2023 alusta lähtien. Sairaanhoitaja Riina Marttila-Planman kertoo, että toimintamalli on lähtenyt Siilinjärvellä hienosti käyntiin.
– Kaikille Arvi-jakson asiakkaille tehdään ravitsemustilan ja suunhoidon arviointi. Tiimin lähihoitajien kokemus on, että toimintamallin myötä tulee oikeasti kiinnitettyä huomiota edellä mainittuihin asioihin. Opittavaa meillä varmasti vielä on, mutta hyvällä fiiliksellä olemme pyrkineet eteenpäin. Asiakkaat ja omaiset ovat antaneet kiitosta etenkin suuhygienistin kotikäynneistä!
-
21.9.2023
Rautavaaran ja Varpaisjärven verkkoyhteyksissä häiriö on korjattu
Eilen ilmennyt häiriö on nyt korjattu, kyseessä oli kuituvika.
Tietoliikennehäiriöstä johtuen, verkkoyhteydet eivät tällä hetkellä toimi Rautavaaran monitoimitalolla, kunnantalolla, paloasemalla ja terveyskeskuksella sekä Varpaisjärven paloasemalla ja terveyskeskuksella. Häiriö vaikuttaa Pohjois-Savon hyvinvointialueen vastaanottopalveluihin Rautavaaralla ja Varpaisjärvellä, sillä asiakastietojärjestelmiä ei voida käyttää. Myöskään takaisinsoittopalvelu alueilla ei toimi.
Sisältöjulkaisija
Tapahtumat
-
26.9.2023
28 päivää ilman - tukea nikotiinin käytön lopettamiseen
28 päivää ilman® on nikotiiniriippuvuudesta vieroittautumiseen kehitetty tukipalvelu. Tukitapaamisiin voivat osallistua kaikkien nikotiinituotteiden käyttäjät, jotka haluavat oppia hallitsemaan nikotiiniriippuvuutta ja päästä riippuvuudesta eroon. Tukitapaamisia ohjaavat julkisen sektorin ja järjestöjen koulutut toimijat.
Kokonaisuuteen kuuluu:
1. Tapa, tottumus vai riippuvuus? Miten nikotiini ohjaa päivää. Riippuvuuden monet muodot.
2. Mikä tukee lopettamista? Korvaushoitotuotteiden ja lääkehoidon oikea käyttö.
3. Jaksanko jatkaa? Eroon vieroitusoireista. Miten valmistaudun arkeen ja luon uutta tilalle.
4. Huolenaiheet ja itsepetokset. Omien tunnetaitojen tunnistaminen.
5. Tulevaisuus. Vertaistukea vieroittautumisen polulla.Ilmoittaudu mukaan syksyn tukitapaamisiin tästä linkistä.
-
Kaatumisvaaran vähentämisen luentosarja: Korjausneuvonta28.9.2023 TapahtumaKaatumisvaaran vähentämisen luentosarja: Korjausneuvonta28.9.2023 Tapahtuma28.9.2023 Tapahtuma
Kaatumisvaaran vähentämisen luentosarja: Korjausneuvonta
Torstaina 28.9.2023 klo 12.00–12.30 Kaatumisvaaran vähentämisen luentosarja: Korjausneuvonta.
Kuka korjausneuvontaa voi saada ja millaista apua on tarjolla? Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta on asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arviointia ja korjausten edistämisen sekä avustusten hakemisessa auttamista yli 65-vuotiaille. Korjausneuvonnasta kertoo Vanhustyön keskusliiton, korjausneuvoja rakennusmestari Timo Pakkanen.Luennolle ei tarvitse ilmoittautua. Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
Tilaisuus on osa Kaatumisvaaran vähentämisen luentosarjaa.
Luentosarjan järjestää Alueellinen kaatumisen ehkäisyn verkosto (AKE), Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen HYTE -ja osallisuus palvelualue.Linkit tuleviin tilaisuuksiin ja tallenteet tietoiskuista (2vk ajan nähtävissä) https://pshyvinvointialue.fi/ake-materiaalipankki
Lisätietoja Kaatumisvaaran vähentämisen luentosarjasta:
Merja Kaija, vs. hyvinvointikoordinaattori
merja.kaija@pshyvinvointialue.fi
-
Uskallatko kertoa, kysyä ja puuttua? – Väkivaltatyön kampanjapäivä Apajassa29.9.2023 TapahtumaUskallatko kertoa, kysyä ja puuttua? – Väkivaltatyön kampanjapäivä Apajassa29.9.2023 Tapahtuma29.9.2023 Tapahtuma
Uskallatko kertoa, kysyä ja puuttua? – Väkivaltatyön kampanjapäivä Apajassa
”Uskallatko kertoa, kysyä ja puuttua?" – Pohjois-Savon ensimmäinen väkivaltatyön kampanjapäivä tuo apua tarjoavat toimijat näkyväksi.
Pohjois-Savon väkivallan ehkäisyn verkosto kokoaa ensimmäistä kertaa alan toimijat yhteen esittelemään toimintaansa. Kampanjapäivänä pe 29.9. klo 12–16 Kuopion kauppakeskus Apajassa voit tutustua näihin toimijoihin ja saada tietoa saatavilla olevasta tuesta. Tukea ja apua on tarjolla niin väkivaltaa kokeneille kuin väkivallan tekijöille.
Mukana Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Pohjois-Savon väkivaltatyön verkoston organisoimassa kampanjapäivässä ovat mm. Setlementti Puijola, Kuopion Ensikotiyhdistys ry, Miessakit ry, Rikosuhripäivitys (RIKU), Nuorten Palvelu ry, Zonta-kerho Kuopio I ry, Kuopion kriisikeskus ja Kuopion Turvakoti.
-
Nuorten psykososiaalisten menetelmien aluepäivä6.10.2023 TapahtumaNuorten psykososiaalisten menetelmien aluepäivä6.10.2023 Tapahtuma6.10.2023 Tapahtuma
Nuorten psykososiaalisten menetelmien aluepäivä
Tervetuloa kuulemaan ajankohtaiset kuulumiset nuorten psykososiaalisista menetelmistä sekä
vahvistamaan sisäistä motivaatiota työhön. Aluepäivä on tarkoitettu psykososiaalisiin menetelmiin
koulutetuille työntekijöille, heidän esihenkilöilleen, ylemmälle johdolle ja hanketyöntekijöille Itä-
Suomen yhteistyöalueella. Aluepäivän järjestää Itä-Suomen yhteistyöalueen nuorten YO-koordinaatiohanke/NMOKOsallistuminen etänä Teams-sovelluksella tai paikan päällä: KYS auditorio 1, / KYS pääsairaala,
Puijonlaaksontie 2, Kuopio.Päivän ohjelma:
9.-9.10 Päivän aloitus, STM:n lääkintäneuvos Helena Vorma
9.10-9.35 Ajankohtaista asiaa nuorten psykososiaalisista menetelmistä Itä-Suomessa, nmok-tiimi
9.35-10.00 Miksi psykososiaalisten menetelmien implementaatiota tarvitaan - edelleen? Petra Kouvonen, kehitysjohtaja, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla
10.00-10.15 Tauko
10.15-10.45 Jalkautuvat sairaanhoitajat kouluilla, hoidonporrastuksen näkökulma. Sanna Kukkonen, projektipäällikkö, RRP-hanke
10.45-11.00 Nuoren puheenvuoro
11.00-12.00 Lounas (omakustanteinen)
12.00-13.00 Vaikuttavammat mielenterveyspalvelut lapsille ja nuorille - THL:n toimenpide-ehdotuksia perustason tukemiseksi: Terhi Aalto-Setälä THL ja Mari Kolu palvelupäällikkö Keski-Suomen hva, sekä keskustelua
13.00-13.20 Tauko
13.20-13.30 Alustusta iltapäivän luentoon
13.30-14.15 Luento: Sisäinen motivaatio työn tukena. Frank Martela, FM, VTT
14.15-14.40 Yhteinen keskustelu ja päivän päätös.Ilmoittautuminen tästä (teams-osallistumislinkki lähetetään ilmoittautumisen jälkeen lähempänä ajankohtaa)
Tervetuloa mukaan, oletpa sitten menetelmiin koulutettu työntekijä, esihenkilö, päättäjä, ylemmän johdon edustaja tai hanketyöntekijä!
-
Tukihenkilökoulutus 7. - 8.10.20237.10.2023 TapahtumaTukihenkilökoulutus 7. - 8.10.20237.10.2023 Tapahtuma7.10.2023 Tapahtuma
Tukihenkilökoulutus 7. - 8.10.2023
Sinustako tukihenkilö?
Tukihenkilönä pääset olemaan lapselle tai nuorelle luotettava ja kannustava aikuinen,
kenen kanssa kohdata arjen pulmia. Pohjois-Savon hyvinvointialueen lastensuojelun sosiaalityön ja ohjauksen yksikkö kouluttaa uusia tukihenkilöitä. Haemme uusia huippuja tyyppejä mukaan toimintaan!Tukihenkilönä toimiminen perustuu vapaaehtoisuuteen.
TUKIHENKILÖ-KOULUTUS KUOPIOSSA 7.- 8.10.2023 klo 9.30–15
Paikka: Turvalinkki, Kasarmikatu 2, katutaso, Kuopio
Koulutuksen sisältö:
• Tietoa tukihenkilötoiminnasta
• Saat valmiuksia kohdata lapsi tai nuori eri elämäntilanteissa.
Toiminnasta maksetaan tukihenkilölle kulukorvaus ja palkkio!Lisätietoja ja
ilmoittautuminen 2.10.2023 mennessä:
Hanna Borgelin, p. 044 718 3325 hanna.borgelin@pshyvinvointialueKatso myös: esite tukihenkilökoulutuksesta.