Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

25.4.2024 Uutinen

Sairaalasta kotiutumista kehitetään Pohjois-Savon hyvinvointialueella

Pohjois-Savon hyvinvointialueella ei ole tällä hetkellä yhtenäistä ja koko aluetta kattavaa toimintatapaa sairaalasta kotiutumiseen. Uudessa projektissa kehitetään ikääntyneiden palveluihin kotiutusyksikön toimintamallia vastaamaan osaltaan tähän puutteeseen. Projektin tavoitteena on sujuvoittaa sairaalasta tai vuodeosastolta kotiutumisen käytäntöjä niin, että kotiutumisen tukea tarvitseva asiakas saa tarvitsemansa tuen kotiin yksilöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Kotiutusyksikön tarkoituksena on tarjota lyhytaikaista kotiutumisen tukea sitä tarvitseville asiakkaille. Projektissa pohditaan myös sitä, miten toteutus järjestetään eri kunnissa. Kehitettävässä toimintamallissa huomioidaan moniammatillinen yhteistyö yli palvelurajojen. Toimintamalliin kuuluu myös palveluiden tarpeen arvioiminen, jossa yhteistyötä tehdään erityisesti asiakasohjauksen kanssa.

Matalan kynnyksen toimintaa

Kotiutusyksikön toimintamallin keskeisenä ajatuksena on, että palvelun saa kotiutuessa matalalla kynnyksellä, eikä siihen tarvita varsinaista palvelutarpeen arviointia. Riittää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi palvelun myöntämisperusteiden täyttyvän. Projektin aikana pohditaan mittareita, jotka auttavat terveydenhuollon ammattilaisia arvioimaan palveluun ohjaamisen edellytyksiä.

– Itse kuitenkin näkisin, että jos on huoli kotona pärjäämisestä, niin on järkevämpää järjestää kotiutujalle matalan kynnyksen tukea, kuin ottaa se riski, ettei tarvittava omahoito kotona onnistukaan heti itsenäisesti ja asiakas joutuu hakeutumaan uudelleen päivystykseen. Tai että seuraa jotain isompia komplikaatioita, jotka sitten vaativat pidempiaikaista hoitoa. Ennaltaehkäisy on tässäkin se ydin, pohtii projektissa työskentelevä Salla Tukiainen.

Turvallinen ja oikea-aikainen kotiutuminen onkin yksi tekijä, jonka avulla voidaan ehkäistä toimintakyvyn laskua, jolle muun muassa pitkittynyt sairaalassa olo altistaa. Tämän voidaan paitsi tukea ja ylläpitää väestön elämänlaatua, mutta myös hillitä terveydenhuollon kustannusten kasvua.

Suunnittelusta käyttöönottoon

Kaksivuotinen (2024–2025) projekti koostuu kotiutusyksikön toimintamallin suunnittelusta sekä käyttöönotosta. Yhteistyötä tehdään henkilöstön ja eri sidosryhmien kanssa. Myös asiakaskokemus on tärkeä osa toimintamallin kehittämistä. Tästä saadaan tietoa muun muassa toiminnan pilotoinnin ja asiakasraatien kautta. Tarkoituksena on saada uusi toimintamalli muotoiltua tämän vuoden aikana eri kuntiin sopivaksi, jotta käyttöönotto onnistuu vuonna 2025.

– Meillä on olemassa valtavasti tietotaitoa ja osaamista, jonka valjastaminen yhteiseksi hyödyksi liittyy keskeisesti myös projektin tavoitteisiin. Minuun saa rohkeasti olla yhteydessä, mikäli herää ajatuksia tai kehittämisideoita tähän toimintamalliin liittyen, toivoo Salla Tukiainen.

Kotiutumisen kehittäminen tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle. Työssä korostuu toimijuuden ja toimintakyvyn tukeminen, ennaltaehkäisy sekä moniammatillinen yhteistyö. Lisäksi monipuolinen työnkuva ja asiakkaiden vaihtuvuus tuovat oman erityisen sävynsä työlle.
 

Lisätietoja projektista antaa:

Projektikoordinaattori Salla Tukiainen
salla.tukiainen@pshyvinvointialue.fi​​​​​​​
p. 040 488 3045