Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

24.8.2023 Uutinen

Robotti arkistoi sosiaalihuollon vanhat tiedot Kanta-järjestelmään

Pohjois-Savon hyvinvointialue hyödyntää ohjelmistorobottia siirtämään ja arkistoimaan Pohjois-Savon sosiaalihuollon vanhat asiakastiedot. 

Vanhat tiedot siirretään Kelan valtakunnalliseen sosiaalihuollon Kanta-palveluun. Samalla arkistoidaan hallinnollisia tietoja Pohjois-Savon omaan arkistoon. Arkistoitavia tietoja on kertynyt useisiin eri järjestelmiin vuosikymmenien ajan. 

Julkisten sosiaalihuollon palvelunantajien pitää lain mukaan liittyä Kanta-palvelujen käyttäjäksi 1.9.2024 mennessä.

Aikaa asiakkaille 

Tiedostojen siirtäminen massasiirtona tapahtuu erillisellä työkalulla, jonka toimittaa Digital Workforce -niminen yritys. 

- Asiakasdata arkistoidaan Kantaan ja hallinnollinen data arkistoidaan Istekki-arkistoon, Istekin projektipäällikkö Eino Järvinen kuvaa.

Ohjelmistorobotiikka on arkipäivää Suomen suurimmissa terveydenhuollon organisaatioissa. Esimerkiksi HUSin tavoitteena on, että ohjelmistorobotiikalla saadaan kolmessa vuodessa vapautettua 600 000 tuntia paperityöstä asiakastyöhön. 

- Älykäs automaatio tarjoaa paljon mahdollisuuksia sote-uudistuksen IT-kenttään. Yhdellä hyvinvointialueella on satoja, yliopistollisten sairaaloiden alueilla jopa yli tuhat, tietojärjestelmää. Tiedon siirtämiseen käytetty työaika on pahimmillaan pois asiakastyöstä. Se ei ole järkevää, eikä siihen ole varaa, Head of Global Healthcare Juha Järvi Digital Workforcesta sanoo.

- Pitkän aikavälin tietojärjestelmien uudistustyö on käynnissä, mutta käyttöönotto tarvittavassa laajuudessa tapahtuu vasta tulevaisuudessa. Ohjelmistorobotiikka on mainio ylimenokauden ratkaisu, joka on nopeasti pystyssä. Sen avulla saamme eripariset tietojärjestelmät jakamaan tietoa nopeasti, näppärästi ja kustannustehokkaasti, Järvi kuvaa.

Robotin poimima aineisto pitää olla oikeassa muodossa. Atostekin ERA-palvelu muuntaa robotin poimiman aineiston arkistokelpoiseen muotoon ja siirtää sen Kanta-arkistoon.

- Arkistointiprojektissa käytetään samaa Kanta-liityntää ja sen päälle rakennettuja palveluita, joita asiakkaamme muutenkin käyttävät. Esimerkiksi testausvaiheessa ERA Katselin näyttää poimitut ja konvertoidut tiedot täsmälleen samalla tavalla kuin Kanta-arkistostakin, joten virheet on mahdollista löytää ennen kuin tiedot siirretään Kanta-arkistoon, sanoo ERA-palvelun tuotepäällikkö Marjaana Karttunen Atostekista.
 

Lue lisää muutoksesta Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
 


Digital Workforce Services on maailman johtava liiketoiminnan automatisointiin tarkoitetun alustan ja palvelujen tarjoja. Yhtiö on perustettu vuonna 2015 ja sen palveluksessa on yhteensä yli 200 liiketoiminnan automaation ammattilaista Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Norjassa, Puolassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Digital Workforce on listattu Nasdaq First North Growth Market -markkinapaikalla. 
 

Atostek on työntekijöidensä omista ohjelmistoalan asiantuntijayritys, joka työllistää tällä hetkellä yli 120 henkilöä. Atostekin eRA-palvelun avulla terveydenhuollon ja sosiaalihuollon tietojen tuottaminen ja hyödyntäminen on sekä helppoa että turvallista, mikä antaa mahdollisuuden arkea helpottavien työkalujen toteuttamiseen.