Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

8.3.2024 Uutinen

Etäkuntoutus laajenee koko hyvinvointialueelle ikääntyneiden palveluissa

Ikäkeskuksen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan kuuluvassa projektissa on tarkoituksena laajentaa etäkuntoutus koko Pohjois-Savon hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluihin vuoden 2025 loppuun mennessä. Tavoitteena on kehittää ja käyttöönottaa kotiin annettaviin palveluihin yhtenäinen kotikuntoutuksen palvelukokonaisuus, jossa etäkuntoutus on merkittävässä roolissa.

Etäkuntoutuksen pilotti alkoi lokakuussa 2023 ikääntyneiden palveluissa Leppävirralla, Siilinjärvellä, Varkaudessa ja Iisalmessa. Pilotissa on testattu myös Remote trainer -nimistä palvelua. Sen avulla kotikuntoutuksen fysioterapeutti on pystynyt ohjaamaan ja kuntouttamaan etänä yksilö- ja ryhmäasiakkaita heidän käytössään olevien laitteiden kautta. Pilotti kestää huhtikuuhun saakka, jonka jälkeen arvioidaan Remote trainer-palvelun käytettävyyttä ja kustannuksia koko hyvinvointialueella.

Etäkuntoutus sopii lähes jokaiselle ikääntyneelle

Fysioterapeutit Riina Myyryläinen ja Jyri Multanen ovat molemmat pitäneet etäkuntoutuksen ohjaamisesta. He kokevat, että suurimpia eroja kasvokkaiseen kuntoutustilanteeseen verrattuna ovat turvallisuus- ja ympäristöasiat. Nämä täytyy ottaa eri tavalla huomioon, kun fysioterapeutti ei pysty samalla tapaa antamaan asiakkaan vieressä tukea tai ohjausta. Jotta harjoittelu on turvallista, myös laitteiden sijoituspaikalla kotona on suuri merkitys.

– Olen myös oppinut, että asiakkaita kannattaa puhutella ryhmätilanteissa yksitellen ja nimillä, tai muuten kaikki vastaavat yhtä aikaa, kertoo Jyri naureskellen.

Fysioterapeutti Riina Myyryläinen esittelee tietokoneelta Remote Trainer -palvelua.
Fysioterapeutti Riina Myyryläinen esittelee Remote Trainer -palvelua.

Riinan ja Jyrin mielestä etäkuntoutus sopii kenelle tahansa, jolla on kykyä ottaa vastaan suullisia ja visuaalisia ohjeita. Jos liikkumiskyky on rajoittunut, liikkeitä tehdään sovelletusti ja kiinnitetään huomiota siihen, mistä asiakkaalle on hyötyä. Jokainen asiakas ja tilanne arvioidaan kuitenkin yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti.

– Etäkuntoutus on oikein suunniteltuna tehokasta ja vaikuttavaa. Etenkin ikääntyneiden lihasvoimaa pystytään hyvin ja turvallisesti vahvistamaan, vaikka esimerkiksi osa tasapainoharjoitteista on tehtävä turvallisuussyiden takia helpotetusti. Noin puolen tunnin harjoitus on monelle riittävä, kertovat Riina ja Jyri.

Etäkuntoutus antaa mahdollisuuden lisätä kuntoutusta asiakkaillemme

Myös asiakkaat ovat ottaneet etäkuntoutuksen hyvin vastaan ja se on monelle viikon kohokohta. Harjoitustuokio on myös sosiaalinen tapahtuma, etenkin ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa. Riinan pitämä etäkuntoutusryhmä oli jopa saattanut sattumalta yhteen vanhat tuttavat monen vuoden takaa!

– Olemme tämän pilotin aikana huomanneet, miten vaikuttavaa etäkuntoutus on asiakkaillemme. Jos vaihtoehtona etäkuntoutukselle on se, että resurssimme riittävät tekemään vain kartoituskäynnin asiakkaan kotiin sekä omatoimisen harjoitusohjelman, jonka noudattamisesta ei ole takeita, niin tällä tavoin saadaan kuitenkin helposti ja kustannustehokkaasti pidettyä ikääntyneet liikkeessä ja toimintakykyisinä. Etäkuntoutuksen kautta pystymme tavoittamaan saman asiakkaan useamman kerran viikossa, jolloin hänen toimintakykynsä pysyy ennallaan tai jopa paranee, pohtii Riina.

– Tulevina vuosina väestön ikääntyessä tarve kotikuntoutuksellekin tulee todennäköisesti kasvamaan merkittävästi. Tässä tilanteessa etäyhteyksien hyödyntäminen tarjoaa meille mahdollisuuden vastata tähän kasvavaan tarpeeseen. Se on myös yksi keino lisätä kotikuntoutuksen vaikuttavuutta, kun saamme lisättyä asiakkaalle tarjottavien kuntoutuskäyntien määrää. Tutkimukset vahvistavat, että yksittäisellä viikoittaisella tapaamisella on rajallinen vaikutus asiakkaan toimintakykyyn. Sen sijaan useammat tapaamiset viikossa, vaikka etäyhteydellä, ovat huomattavasti vaikuttavampia, toteaa projektissa työskentelevä fysioterapeutti Ninni Lappi.

Tällä hetkellä etäkuntoutusta on tarjottu pääasiassa etähoivan piirissä oleville asiakkaille. Tulevaisuuden tavoitteena on, että etäkuntoutusta voidaan tarjota kaikille kotihoidon tai kuntouttavan arviointijakson asiakkaille, joilla on tarve lääkinnälliselle kuntoutukselle.