Keskenmeno, naiset ja synnytys

Keskenmeno


Keskenmeno tarkoittaa raskauden tahatonta päättymistä ennen 22. raskausviikkoa. Valtaosa keskenmenoista tapahtuu alkuraskaudessa eli ennen 12. raskausviikkoa.

Jopa joka viides nainen kokee elämänsä jossain vaiheessa keskenmenon. Todellisuudessa keskenmenot ovat vieläkin yleisempiä, sillä jos keskenmeno tapahtuu hyvin varhain, nainen ei välttämättä ole tiennyt olleensa raskaana.

Tapahtui keskenmeno missä vaiheessa tahansa, se on hyvin suuri suru sen kohdanneelle. Yleisin syy keskenmenolle ovat kromosomihäiriöt, jotka useimmiten johtuvat sattumanvaraisista kromosomien mutaatioista, eivätkä siten toistu seuraavissa raskauksissa.

Jos naisella on ollut kolme peräkkäistä keskenmenoa, ovat jatkotutkimukset aiheellisia pariskunnan niin halutessa. Tutkimuksissa ei kuitenkaan löydy poikkeavaa yli puolessa tapauksissa, ja seuraavan raskauden onnistuminen on todennäköisempää kuin epäonnistuminen.

Valtaosalla kohtu tyhjenee ja keskenmeno hoituu itsestään odottelemalla. Tarvittaessa tyhjentymistä voidaan nopeuttaa lääkkeellisesti tai sitten kaavinnalla. Eri vaihtoehdoista voidaan keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Seuraavan raskauden onnistumistodennäköisyys on valtaosassa tapauksista erinomainen. Naisen ja hänen kumppaninsa on tärkeä ymmärtää, että keskenmenolle ei ole olemassa syyllisiä

Lisätietoa, keskenmeno

Lisätietoa

Muualla verkossa:

Tietoa Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluista: