Lainesairaala, esittely

Esittely


KYSin Puijon sairaalan kampuksella toukokuun puolivälissä 2024 käyttöönotettava psykiatrian uudisrakennus, Lainesairaala, palvelee koko Pohjois-Savoa tarjoten alueen väestölle laadukkaita erityistason mielenterveyspalveluja. Lainesairaalaan keskitetään Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorten ja aikuisten erityistason mielenterveyspalvelut, jotka nyt toimivat useissa eri toimipaikoissa Kuopion alueella.

Vuosien 2022–2024 aikana rakennettu Lainesairaala on laajuudeltaan noin 16 000 brm2. Projektin kustannukset ovat on noin 48 M€. Rakennuksessa tulee työskentelemään yli 300 työntekijää.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi Psykiatriatalo-projektin hankesuunnitelman 15.6.2020. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi rakennusprojektille rakennusinvestointien poikkeusluvan 7.1.2021. Uudisrakennuksen rakentaminen alkoi alkuvuodesta 2022 ja tilat otetaan käyttöön toukokuun puolivälissä 2024.

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimii Kontukoski Arkkitehdit Oy ja Raami Arkkitehdit Oy työyhteenliittymä. Rakennesuunnittelijana toimii Contria Oy ja LVIAS-suunnittelijana Sweco Talotekniikka Oy.

Yhden hengen huoneilla rauhallisempi hoitoympäristö

Hankkeessa keskeistä on ollut työntekijöiden osallistaminen suunnitteluun alusta alkaen. Uudisrakennukseen tulee kahdeksan kerrosta. Vuodeosastoilla on 77 sairaansijaa ja potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita omilla wc-tiloilla. Tilasuunnittelussa yhtenä tavoitteena on ollut, että henkilöstöllä olisi enemmän aikaa potilaille. Avoimilla hoitaja-asemilla henkilöstö on potilaiden saavutettavissa aiempaa helpommin. Yhden hengen huoneet lisäävät potilaiden yksityisyyttä ja rahoittavat osaston tunnelmaa.

Lainesairaalaan sijoittuvat:

00. kerros sosiaalitiloja, huoltotiloja, teknisiä tiloja
0. kerros Akuuttityöryhmä, Lounas-Cafe Laine
1. kerros Aikuispsykiatrian poliklinikka
2. kerros Aikuispsykiatrian osasto 1, moduulit A ja B
3. kerros Aikuispsykiatrian osasto 2, moduulit C, D ja E
4. kerros Nuorisopsykiatrian osasto 3, moduulit F ja G
5. kerros Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Lastensuojeluyksikkö, sairaalakoulu, Neuromodulaatioyksikkö
6. kerros Potilaiden saunatilat, ulkoiluterassi (oleskelu- ja kuntoilualue), kokoushuone. Kerroksesta kauniit Kallavesinäkymät.

Lainesairaala liittyy tunneliyhteydellä Kaarisairaalan kautta pääsairaalaan. Rakennuksen länsipuolella on puistoalue, jossa on ulkokuntoiluvälineitä. Puijon sairaalakampuksen rakennus 5 liittyy lasisilloilla Lainesairaalaan kahdessa kerroksessa. Lainesairaalan toimintamalleja otetaan käyttöön myös rakennus 5:ssä sijaitsevissa yksiköissä.

Tutustu KYS Lainesairaalan tuleviin tiloihin

Lainesairaala, esittely, haitari

 

>