Lainesairaala, esittely

Esittely


KYSin Puijon sairaalan kampusalueelle sijoittuva Lainesairaala tarjoaa alueen väestölle laadukkaita erityistason mielenterveyspalveluja. Uusi Lainesairaala keskittää kaikki Kuopion alueen nuorten ja aikuisten erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelut saman katon alle vuonna 2024.

Lainesairaala -projektissa rakennetaan vuosien 2022–2024 aikana uudisrakennus, joka on laajuudeltaan arviolta 16 000 brm2. Projektin kustannusarvio on noin 48 M€. Rakennuksessa tulee työskentelemään yli 300 työntekijää.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi Psykiatriatalo-projektin hankesuunnitelman 15.6.2020. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi rakennusprojektille rakennusinvestointien poikkeusluvan 7.1.2021. Uudisrakennuksen rakentaminen alkoi alkuvuodesta 2022 ja tilat otetaan käyttöön keväällä 2024.

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimii Kontukoski Arkkitehdit Oy ja Raami Arkkitehdit Oy työyhteenliittymä. Rakennesuunnittelijana toimii Contria Oy ja LVIAS-suunnittelijana Sweco Talotekniikka Oy.

Yhden hengen huoneilla rauhallisempi hoitoympäristö

Hankkeessa keskeistä on ollut työntekijöiden osallistaminen suunnitteluun alusta alkaen. Uudisrakennukseen tulee kahdeksan kerrosta. Vuodeosastoilla on 77 sairaansijaa ja potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita omilla wc-tiloilla. Tilasuunnittelussa yhtenä tavoitteena on ollut, että henkilöstöllä olisi enemmän aikaa potilaille. Avoimilla hoitaja-asemilla henkilöstö on potilaiden saavutettavissa aiempaa helpommin. Yhden hengen huoneet lisäävät potilaiden yksityisyyttä ja rahoittavat osaston tunnelmaa.

Lainesairaalaan sijoittuvat:

00. kerros sosiaalitiloja, huoltotiloja, teknisiä tiloja
0. kerros Päivystys ja tehostettu avohoito, lounaskahvila
1. kerros Aikuispsykiatrian poliklinikka
2. kerros Aikuispsykiatrian vuodeosasto
3. kerros Aikuispsykiatrian vuodeosasto
4. kerros Nuorisopsykiatrian vuodeosasto
5. kerros Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Lastensuojeluyksikkö, sairaalakoulu, Neuromodulaatioyksikkö
6. kerros Potilaiden saunatilat, ulkoiluterassi, jossa oleskelualue, pelikenttä, ulkokuntoiluvälineitä, kokoushuone. Kerroksesta kauniit Kallavesinäkymät.

Lainesairaala liittyy tunneliyhteydellä Kaarisairaalan kautta pääsairaalaan. Rakennuksen länsipuolelle tulee puistoalue, jossa ulkokuntoiluvälineitä sekä grillauspaikka.

Puijon sairaalakampuksen rakennus 5 liittyy lasisilloilla Lainesairaalaan kahdessa kerroksessa. Lainesairaalan toimintamalleja otetaan käyttöön myös rakennus 5:ssä sijaitsevissa yksiköissä.

Tutustu KYS Lainesairaalan tuleviin tiloihin

Lainesairaala, esittely, haitari