Gynekologisten laskeumien leikkaushoito, naistentautien palvelut

Gynekologisten laskeumien leikkaushoito


Emättimen laskeumat

Emättimen laskeumat (kystoseele ja rektoseele) hoidetaan yleensä päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Leikkaukset tapahtuvat emättimen kautta. Poistettavia ompeleita ei jää, eikä jälkitarkastusta yleensä tarvita.

Kotiutuminen voi tapahtua jo 3–4 tunnin seurannan jälkeen leikkauspäivänä, mikäli virtsaus onnistuu ja kotona on tukihenkilö leikkauksen jälkeen seuraavaan aamuun saakka. Mikäli toipuminen, jäännösvirtsan määrä tai muu syy vaatii, voitte olla yön yli sairaalassa. Sairausloman pituus on 4 viikkoa. Raskaita töitä ja voimakasta ponnistelua tulee välttää sairausloman ajan.

Kohdun laskeuma

Kohdun laskeuma hoidetaan yleensä poistamalla kohtu emättimen kautta. samassa leikkauksessa voidaan korjata myös emättimen laskeuma. Leikkauksessa käytetään yleensä selkäpuudutusta (spinaalipuudutus). Poistettavia ompeleita ei jää eikä jälkitarkastusta yleensä tarvita.

Kotiutuminen tapahtuu yleensä leikkausta seuraavana aamuna. Sairausloman pituus on 4 viikkoa. Raskaita töitä ja voimakasta ponnistelua tulee välttää sairausloman ajan.

Emättimen pohjan laskeuma

Emättimen pohjan laskeuma voidaan korjata potilaskohtaisesti joko emättimen kautta, laparoskooppisesti tai robottileikkauksella. Leikkaus tehdään joko selkäpuudutuksessa (spinaalipuudutus) tai nukutuksessa (yleisanestesia).

Laparoskooppisessa leikkauksessa (sakrokolpopeksia) vatsaan jää pysyvästi tukiverkko. Samalla voidaan korjata myös peräsuolen laskeuma yhteistyössä vatsaelinkirurgin kanssa.

Kotiutuminen tapahtuu yleensä leikkausta seuraavana aamuna. Sairausloman pituus on 4 viikkoa. Raskaita töitä ja voimakasta ponnistelua tulee välttää sairausloman ajan. Poistettavia ompeleita ei jää, eikä jälkitarkastusta yleensä tarvita.

Uusiutuneet laskeumat

Uusiutuneet laskeumat voidaan tapauskohtaisesti leikata joko omia kudoksia käyttäen tai käyttäen apuna elimistöön pysyvästi jäävää tukiverkkoa. Verkkoleikkauksia tehdään sekä emättimen kautta että laparoskopiassa tai robottileikkauksellaLeikkaus tehdään joko selkäpuudutuksessa (spinaalipuudutus) tai nukutuksessa (yleisanestesia). Poistettavia ompeleita ei jää, eikä jälkitarkastusta yleensä tarvita.

Kotiutuminen tapahtuu yleensä leikkausta seuraavana aamuna. Sairausloman pituus on 4 viikkoa. Raskaita töitä ja voimakasta ponnistelua tulee välttää sairausloman ajan.

Laskeumaleikkauksen riskit

Laskeumaleikkauksen riskit ovat yleensä pienet. Suurin osa leikkauksen jälkeisistä haitoista on lieviä, eivätkä ne oleellisesti pidennä hoitoaikaa ja toipumista. Tavallisimpia ongelmia ovat leikkausalueen ja haavan tulehdukset sekä verenvuodot. Nämä voivat vaatia lääkehoitoa, verensiirron tai joskus harvoin uuden leikkauksen. Myös virtsatietulehduksen riski lisääntyy.

Rakon tyhjentämistä voi kuitenkin joskus joutua opettelemaan muutamia päiviä sairaalassa. Joskus on myös tarpeellista jatkaa virtsarakon tyhjentämistä kotona ohuella muoviputkella (itsekatetrointi), kunnes rakon tyhjeneminen onnistuu kunnolla. Joskus laskeuman korjaaminen voi pahentaa virtsankarkailua.

Laskimotukosriski lisääntyy aina leikkauksen yhteydessä. Varhainen liikkeelle lähteminen on ensiarvoisen tärkeää tukoksien estämiseksi. Kotiin lähtiessäsi saat tarvittaessa reseptin kotona pistettävästä laskimotukoksia estävästä lääkityksestä ja pistosopetuksen.

Kohdun viereisten elinten, kuten virtsateiden tai suoliston, vaurioituminen leikkauksen yhteydessä on mahdollista, mutta hyvin harvinaista. Nämä vauriot korjataan leikkauksella.

Joskus voi esiintyä myös muita harvinaisia, tässä mainitsemattomia komplikaatioita. Ylipaino ja aiempien leikkausten ja tulehdusten aiheuttamat kiinnikkeet voivat lisätä komplikaatioiden mahdollisuutta. Myös heikentynyt yleiskunto ja muu sairaus voi lisätä riskiä. Tupakointi hidastaa haavojen paranemista ja lisää muitakin leikkausriskejä.

Verkkoihin liittyvät haitat ovat harvinaisia. Joskus verkko voi paljastua näkyviin emättimestä ja sitä voidaan joutua peittämään yksittäisillä ompeleilla. Erittäin harvinaisia haittoja ovat verkkoon liittyvät kivut, jotka voivat vaatia lääkehoitoa ja joskus verkon jonkin osan vapauttamista toimenpiteellä. Elimistö ei hylji verkkomateriaalia. Saman keinoaineen käytöstä on hyvin paljon kokemusta gynekologisessa ja tyräkirurgiassa.

Kotihoito

Paikallisestrogeenilääkityksen käyttöä voi jatkaa kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli laskeuman korjaukseen on käytetty verkkomateriaalia.

Vähäistä jälkivuotoa voi esiintyä muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen. Alapesu kannattaa tehdä aamuin illoin ilman pesuaineita. Suihkussa ja saunassa voi käydä tavalliseen tapaan, mutta kovia löylyjä pitää välttää viikon ajan.

Ammekylpyjä ja uimista on vältettävä jälkitarkastukseen asti, sukupuoliyhdyntää 4–6 viikon ajan leikkauksesta. Tämä vähentää tulehdusriskiä ja edistää haavojen paranemista.

Lisätietoa, gynegologiset laskeumat

Lisätietoa Terveyskirjastossa