Avopediatrian poliklinikkapalvelut

Avopediatrian poliklinikkapalvelut

Avopediatri toimii perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnassa. Avopediatri kohtaa lapsia, nuoria ja perheitä, joiden pulmat koskettavat lastentautien, lastenneurologian ja lasten- ja nuorisopsykiatrian osa-alueita. 

Avopediatrian toiminta keskittyy lapsen, nuoren ja perheen kokonaisvaltaiseen hoitamiseen huomioiden hänen arkiympäristönsä. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat perusterveydenhuollon, lapsiperhepalveluiden, varhaiskasvatuksen ja koulun toimijat.  

Avopediatrian poliklinikalla hoidamme kiireetöntä hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. 17–19-vuotiaiden nuorten hoidossa avopediatria toimii tarvittaessa opiskeluterveydenhuollon konsulttina.

Tyypillisiä avopediatrialla hoidettavia yleispediatrisia sairauksia ovat

 • astma
 • allergiat
 • vatsakivut
 • hankala ummetus
 • refluksi
 • päivä- ja sekakastelu
 • sydämen sivuääni
 • poikkeavan kasvun tai puberteettihäiriöiden selvittely
 • lihavuus
 • päänsärky
 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • anemiat.  

Lisäksi poliklinikalla hoidamme lapsia ja nuoria, joilla on oppimisen vaikeuksia, tarkkaavuushäiriö (ADHD), tai kehitykseen liittyviä vaikeuksia.  

Yleispediatrian hoitoa tarjoavat myös Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden lastentautien poliklinikat.

Poliklinikalla työskentelee lastenlääkäreitä ja sairaanhoitaja. Lisäksi oppimisvaikeuksien selvittelyjen (OPPIVA) työryhmässä toimii koulupsykologi ja konsultoiva erityisopettajia.

Poliklinikan toimimalli on vahvasti konsultatiivinen. Jalkautuva lastenlääkäri voi osallistua asiantuntijana erilaisiin työryhmiin tai esimerkiksi lapsen tai nuoren hoidosta vastaavan perhekeskuksen verkostoon.

Hoitomuotoja ovat hoitajan ja lääkäreiden vastaanottokäynnit, konsultaatiot sekä OPPIVA- työryhmässä moniammatillisen työryhmän vastaanottokäynnit. Suunnittelemme hoidon lapsen ja nuoren yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

Toimi näin

Avopediatrian poliklinikalle tulet hoitoon lääkärin tai psykologin lähetteellä.

Avopediatrian lastenlääkäreitä voivat konsultoida muutkin ammattiryhmät kuten varhaiskasvatus, koulun ja oppilashuollon toimijat, kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijät, terveydenhoitajat, sosiaalityöntekijät.

Avopediatrialla ei hoideta kiireellistä tai päivystyksellistä hoitoa tarvitsevia potilaita.

Kiireellisen hoidon osalta ohjaamme lähetteet KYS lastentautien poliklinikalle. Päivystyksellistä hoitoa vaativissa tilanteissa voit hakeutua päivystykseen. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Avopediatrian poliklinikalla hoidamme kiireetöntä hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. 17–19-vuotiaiden nuorten hoidossa avopediatria toimii tarvittaessa opiskeluterveydenhuollon konsulttina.

Maksullisuuden tiedot

Alle 18-vuotiaalle käynnit poliklinikalla ja sarjahoidot ovat maksuttomia. Hoitopäivämaksua peritään alle 18-vuotiaiden potilaiden huoltajilta seitsemän päivää kalenterivuodessa, minkä jälkeen vuodeosastohoito on maksutonta.

Avopediatrian poliklinikan puhelinasiointi

Voit ottaa yhteyttä avopediatrian poliklinikkaan soittoaikoina.

Palveluajat

Osastosihteeri
 • Maanantai - Tiistai 08:00 - 15:00
 • Perjantai 12:00 - 15:00

Kunnat:

Vesanto, Iisalmi, Leppävirta, Varkaus, Rautalampi, Vieremä, Keitele, Suonenjoki, Pielavesi, Tervo, Kaavi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Rautavaara, Joroinen, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Tuusniemi, Kuopio

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.

Kuopion yliopistollinen sairaala huolehtii Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukkaiden erikoissairaanhoidosta ja lisäksi Itä-Suomen yhteistyöalueen (Etelä-Savon hyvinvointialue, Keski-Suomen hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue) erityistason erikoissairaanhoidosta.

Osoite

Puijonlaaksontie 2, 70210 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

Lisätiedot

Avopediatrian poliklinikka, Puijon sairaala, Pääsairaala, rakennus 1, A1-käytävä, odotus 35

Palvelun aukioloajat
Osastonsihteeri
 • Maanantai - Tiistai 08:00 - 15:00
 • Perjantai 12:00 - 15:00

Kunnat:

Hankasalmi, Luhanka, Uurainen, Jämsä, Äänekoski, Muurame, Kannonkoski, Joutsa, Kinnula, Viitasaari, Kyyjärvi, Saarijärvi, Konnevesi, Multia, Toivakka, Laukaa, Keuruu, Petäjävesi, Kivijärvi, Karstula, Jyväskylä, Pihtipudas Vieremä, Suonenjoki, Pielavesi, Tervo, Kaavi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Rautavaara, Joroinen, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Tuusniemi, Kuopio, Vesanto, Iisalmi, Leppävirta, Varkaus, Rautalampi, Keitele Juuka, Tohmajärvi, Lieksa, Outokumpu, Nurmes, Heinävesi, Polvijärvi, Liperi, Rääkkylä, Joensuu, Ilomantsi, Kitee, Kontiolahti Enonkoski, Savonlinna, Puumala, Pertunmaa, Pieksämäki, Mäntyharju, Rantasalmi, Juva, Kangasniemi, Sulkava, Mikkeli, Hirvensalmi