Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

8.11.2023 Uutinen

Yhteistoimintamenettely talousarviovalmistelusta alkoi hyvässä hengessä

Yhteistoimintaneuvotteluiden taustalla on Pohjois-Savon hyvinvointialueen velvoitteet talouden tasapainottamiseksi. Neuvotteluissa haetaan yhdessä henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa pitkävaikutteisia rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia sekä uudistuksia, joilla saadaan aikaiseksi säästöjä. 

Yhteistoimintaneuvottelut käydään lakisääteisenä kuuden viikon aikana ajalla 8.11.−20.12.2023. Neuvottelukutsu henkilöstöjärjestöille on annettu 2.11.2023. Nyt käytävissä neuvotteluissa keskitytään neuvottelemaan talousarviovaikutuksista vuodelle 2024. Neuvottelujen tuloksena annetaan yhteenveto konkreettisista toimenpide-ehdotuksista ensi vuoden talousarvioon. 

Pohjois-Savon hyvinvointialueen talouden toteuman ennuste vuodelle 2023 on noin 91,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarvion raamin vuodelle 2024 ennakoidaan olevan 25−35 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuoden 2024 talousarvioesitykseen sisältyy henkilöstömenojen osalta 15 miljoonan euron sopeuttamistarve. 

Yhteistoimintalaki velvoittaa työnantajaa käymään lakisääteiset yhteistoimintaneuvottelut tilanteessa, jossa hyvinvointialueen talousarvioehdotuksessa aluevaltuustolle harkitaan sellaisia toimenpiteitä, jotka saattaisivat johtaa henkilöstön vähennyksiin, kuten esimerkiksi irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamiseen taloudellisin ja tuotannollisin perustein. Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa.

Isoja yhteisiä ponnistuksia seuraavien vuosien aikana ovat muun muassa tuottavuuden parantaminen kehittämällä työhyvinvointia ja johtamisen kulttuuria, sairauspoissaolojen vähentäminen, palveluiden uudistaminen ja piilossa olevan kehittämispotentiaalin löytäminen yhteistyössä henkilöstön kanssa. Neuvottelujen tarkoituksena on myös kuulla henkilöstöjärjestöjen ehdotukset talouden sopeuttamiseksi. Vasta viimesijaisina keinoina ovat mahdolliset osa-aikaistamiset, lomauttamiset tai palvelussuhteen päättämiset.

Järjestäytymiskokouksessa keskusteltiin tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta

Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteistoimintamenettelyn ensimmäinen kokous järjestettiin keskiviikkona 8. marraskuuta. Kokouksessa sovittiin toimintasuunnitelmasta ja kokousten teemoista kuuden viikon ajalle.

Neuvottelut alkoivat hyvässä hengessä. Henkilöstöjärjestöt toivat kokoukseen järjestöjen näkemykset ja ehdotukset säästö- ja tehostamistoimenpiteistä ja yhteistoimintaneuvotteluissa huomioitavista asioista. 

−Yhteisesti todettiin, että henkilöstöllä on paljon hyviä konkreettisia ehdotuksia. Henkilöstö on havainnut oman työn kautta säästömahdollisuuksia ja palvelujen tuotantotapojen järkeistämismahdollisuuksia uudessa isossa organisaatiossa. Käsittelemme näitä ehdotuksia tarkemmin seuraavissa kokouksissa, kokouksen puheenjohtaja, henkilöstöjohtaja Mari Antikainen kertoo.

Henkilöstöjärjestöt ehdottivat, että huomiota tulisi kiinnittää mm. seuraaviin seikkoihin:

  • vuokratyövoima ja ostopalveluiden käyttö
  • tukipalveluiden tarkastelu
  • johtamisjärjestelmän tarkastelu
  • palveluiden yhteensovittaminen ja
  • sairaspoissaolojen vähentäminen ja osatyökykyisten tukeminen.

−Yhteistyön voima näyttäytyi jo järjestäytymiskokouksessa. Kokouksessa käytettiin laadukkaita puheenvuoroja, jotka heijastavat pitkää kokemusta ja pohdintaa taloudellisuusnäkökulmasta. Henkilöstöjärjestöt olivat jäsentäneet erittäin hyvin omia tavoitteitaan neuvottelujen pohjaksi, Antikainen kiittää.

Neuvottelujen yhteydessä tehdään neuvotteluteemojen vaikutusten arviointia päätöksenteon tueksi. Tällöin arvioidaan toimenpiteiden perusteet, toiminnalliset tavoitteet henkilöstökustannusten vähentämiseksi sekä vaihtoehtoja säästötavoitteille.

Myös henkilöstöä kannustetaan tuomaan esiin omia ehdotuksia säästö- ja tehostamistoimenpiteistä ja ehdotukset käsitellään yhteistoimintaneuvotteluissa.