Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Nepsy-tiimi
25.4.2024 Uutinen

Pohjois-Savon ensimmäistä "YHESSÄ" -nepsy-päivää vietettiin Kuopiossa 18.4.


Pohjois-Savon ensimmäistä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille suunnattua Nepsy-päivää vietettiin Kuopiossa 18.4. Tilaisuuden teemana oli ”YHESSÄ”- Kohti NEPSY-ymmärtäväisempää Pohjois-Savoa. Tilaisuuden järjesti osana Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankekokonaisuutta toimiva Nepsy-tiimi yhdessä Pohjois-Savon hyvinvointialueen henkilöstön kehittämisyksikön kanssa. 

Nepsy-tiimiläisten koontia päivästä

Idea nepsy-päivän järjestämisestä lähti liikkeelle jo viime keväänä, kun kehittämistyöryhmässä ideointiin yhdessä hankesuunnitelmaan liittyviä kokonaisuuksia. Kun nepsy-tiimin toiminta käynnistyi viime syksynä, oli aika nopeasti selvää, että haluamme tarttua tiiminä nepsy-päivän järjestämiseen. Nepsy-aihepiiriin liittyvä julkinen keskustelu on ollut vilkasta ja nepsy-päivän osallistujamääräkin kertoo siitä, että opetus- ja kasvatusalalla, sosiaalipalveluissa, terveyspalveluissa sekä 3. sektorilla toimivat ammattilaiset pitävät aihetta tärkeänä, sillä saimme nepsy-päivään huikean osallistujajoukon: Teams-yhteyksien takana oli parhaimmillaan noin 400 kuulijaa ja myös auditoriossa oli tupa täynnä.

Päiväämme juontajaksi lupautui ”Aspa-Matti” eli Matti Heinänen, joka veti päivän läpi rennolla otteella. Matti Heinänen toimii Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankkeessa asiantuntijana. Hyvinvointialueen johtaja Marko Korhonen avasi nepsy-päivän, minkä jälkeen kuulimme lastenpsykiatrian vastaavan lääkärin Anita Puustjärven luennon neurokehityksellisistä häiriöistä. Ohjaamojen Onnin puheenvuorossa pysähdyttiin ammattilaisten asenteen äärelle. Päivässä oli myös puheenvuoro neuroesteettömyydestä ja kuulimme huikean asiantuntijajoukon paneelikeskustelua onnistumisista monitoimijaisessa yhteistyössä: ammattilaisten väliselle yhteistyölle ei tule rakentaa esteitä asioista, jotka eivät todellisuudessa niitä ole. Loppusanoista vastasi nepsy-tiimin projektipäällikkö Sanna Kukkonen. 

Nepsy-päivässä oli näytteilleasettajina Tatu ry, Eijsveikeet ry, Ohjaamo, Syömishäiriöliitto, LIVE-säätiö, Savas ja OSAPE-hanke. Lisäksi Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankkeessa toimivat osaprojektit esittelivät toimintaansa yhteisessä pöydässä. Tämä toi nepsy-päivään oikeaa messutunnelmaa. Olikin harmillista, että jouduimme välillä keskeyttämään mahtavan puheen porinan näytteilleasettajien pöytien äärellä, kun luennot jatkuivat. 

Ensi vuoden nepsy-päivien suunnittelu käynnistyi nepsy-tiimissä jo heti seuraavana päivänä. Meillä olisi toiveissa, että ensi keväänä vietämme useamman päivän tärkeän asian äärellä. Näin ollen toivoisimmekin, että saisimme ensi keväänä yhteistyökumppaneita järjestelyihin, jotta tällä voitaisiin taata päiville jatkumo. Kuten Marko Korhonen totesi alkupuheenvuorossaan: “Tämä on ensimmäinen päivä ja toisen jälkeen siitä tuleekin jo traditio.” 

Päivän antia tiivistettynä

•    Yhteistyössä on voimaa – neurokirjon henkilöiden tilanteet ovat usein sellaisia, ettei niitä mikään taho voi ratkaista yksin.
•    Arvostava kohtaaminen on avainasemassa luottamuksellisen suhteen rakentumisessa. 
•    On tärkeää huomioida vahvuuksia ja ymmärtää erilaisuutta. 
•    Tarvitaan myös luovaa hulluutta. 

Nepsy-tiimin visiona on nepsy-ymmärtäväisempi Pohjois-Savo. Tiimillemme jäi vahva tunne siitä, että Nepsy-päivässä otettiin askeleita kohti visiomme toteutumista. 

Nepsy-tiimi