Virtsarakon kouluttaminen, naistentautien palvelut

Virtsarakon kouluttaminen


Toistuva virtsaamistarve vaikka rakko ei ole täynnäkään on yliaktiivisen rakon oire. Lisäksi saattaa käydä niin, ettet ehdi WC:hen tarpeeksi ajoissa ja virtsa karkaa (pakkoinkontinenssi). Pakottavasta virtsaamistarpeen tunteesta kärsivä hyötyy rakkokoulutuksesta. Koulutuksen tavoitteena on lisätä virtsarakon tilavuutta ja rauhoittaa virheellistä virtsahädäntunnetta.

Rakon kouluttaminen

Kun tunnet virtsaamistarvetta, älä mene välittömästi vessaan, vaan pyri pidättämään virtsaa rakossa esimerkiksi 5 - 10 minuutin ajan. Kun olet tehnyt niin kuukauden ajan, pyri siirtämään WC:n menoa esim. 10 - 15 minuutia. Kuukauden kuluttua pidennä aikaa jälleen esim. 15 - 20 minuuttia. Virtsarakon koulutuksen tarkoituksena on päästä 2 - 3 tunnin välein tapahtuvaan rakon tyhjentämiseen ja harjoituksen edistyessä 4 - 6 tunnin virtsaamisväleihin.

  • Supista lantionpohjan lihaksia, koeta sitten rentouttaa ja huokaise pari kertaa syvään. Tämä monesti auttaa siirtämään WC:hen menoa.
  • Kovalla alustalla istuminen myös helpottaa.
  • Voimakas paineentunne vähentää virtsanhädäntunnetta. Paineen tunteen saat aikaan laittamalla jonkin esineen esim. pyyheliinarullan jalkojen väliin istuessasi.
  • Keskitä ajatukset johonkin muuhun.
  • Vältä WC:ssä käymistä vain varmuuden vuoksi.

Kirjaa ylös

Koulutuksen aikana on hyvä pitää virtsaamispäiväkirjaa (pdf). Sen avulla voit myös itse seurata, kuinka tulokset aikaa myöten paranevat.

Ravitsemus

Koulutuksen aikana tulee myös kiinnittää huomiota ruoka-ja juomatottumuksiinVuorokaudessa tulisi nauttia vähintään 6 - 8 lasillista nestettä, mielellään vettä.

Kahvi, cola-juomat, suklaa, voimakkaasti maustetut ruoat, keinotekoiset makeutusaineet tai alkoholi sisältävät rakkoa ärsyttäviä aineita, joten näitä on hyvä välttää.

Elämäntavat

Myös tupakointi ärsyttää virtsarakkoa ja tupakoitsijalle tavallinen yskä rasittaa rakon pitokykyä. Säännöllinen liikunta on hyväksi. Koheneva kunto auttaa lihaksiston toimivuutta kokonaisuudessaan, ehkäisee ylipainoa, edistää suolen toimintaa ja kohentaa mielialaa.