Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Syöpäsairauksien ennuste on kuitenkin parantunut huomattavasti. Nykyisin jopa kaksi kolmannesta sairastuneista voidaan parantaa.
Usein syöpä leikataan. Mikäli tarvitaan muita hoitoja, potilas siirtyy KYSin Syöpäkeskukseen. Syöpäkeskukseen tarvitaan lähete KYSin toisesta yksiköstä, avoterveydenhuollosta tai toisesta sairaalasta. Syöpäkeskuksessa hoidetaan pääasiassa Itä-Suomen yhteistyöalueen potilaita, mutta myös muualta Suomesta ja ulkomailta tulevia potilaita.
Ensimmäinen käynti Syöpäkeskuksessa on usein syöpätautien poliklinikalla tai sädehoitoyksikössä. Ensimmäisellä käynnillä potilaalle tehdään hoitosuunnitelma. Syövän hoidossa voidaan käyttää lääkehoitoja, sädehoitoa sekä oireenmukaista hoitoa. Syövän lääke- ja sädehoidot ovat kehittyneet nopeasti, ja hoitojen haittavaikutuksia voidaan hallita aiempaa paremmin.
Syöpäkeskuksessa annettava hoito auttaa parantumaan syövästä, lievittää oireita ja tukee syövän kanssa elämässä selviytymistä. Syöpäkeskuksessa hoidetaan myös loppuvaiheen syöpäsairautta ja toteutetaan saattohoitoa. Kaikki hoidot suunnitellaan yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa.
Syöpäkeskuksessa työskentelee myös sosiaalityöntekijä, joka auttaa potilaita sosiaalitukiasioissa.
Sädehoito annetaan sädehoitoyksikössä. Lääkehoitoa annetaan syöpätautien poliklinikalla ja lääkehoitopoliklinikka 1:llä. Oireenmukaisesta hoidosta vastaa palliatiivisen hoidon poliklinikka. Syöpätautien vuodeosastolla hoidetaan vuodeosastohoitoa vaativia potilaita.
Syöpätautien poliklinikka huolehtii osalla potilasta myös hoidon jälkeisestä seurannasta. Myöhäisseurantapoliklinikalla seurataan nuorena syöpään sairastuneita.
Syöpäsairauksien hoitoa käsitellään usein moniammatillisissa hoitoryhmissä, jotka koostuvat useista erikoisalojen asiantuntijoista. Syöpäkeskuksen hoidossa hyödynnetään viimeisintä tutkimustietoa ja huippulaitteita, kuten Pohjoismaiden ainoaa tarkkuussädehoitolaitetta CyberKnifea. Syöpäkeskuksessa on menossa myös useita syöpälääketutkimuksia.
KYS on eurooppalaisen syöpäverkoston OECI:n (Organization of European Cancer Institutes) jäsen.
Toimi näin
Tarvitset lääkärin lähetteen voidaksesi tulla kiireettömään erikoissairaanhoitoon sekä laboratorio-, kuvantamis- tai muuhun tutkimukseen. Voit valita hoitopaikkasi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.
Kun sairastut, hakeudu omaan terveyskeskukseesi, työterveysasemallesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.
Äkillisissä sairaustapauksissa voit tulla päivystykseemme ilman lähetettä. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.
Kenelle ja millä ehdoin
Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.
Maksullisuuden tiedot
Palvelusta riippuen poliklinikkamaksu, hoitopäivämaksu tai sarjahoitomaksu.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Iisalmi
Joroinen
Kaavi
Keitele
Kiuruvesi
Kuopio
Lapinlahti
Leppävirta
Pielavesi
Rautalampi
Rautavaara
Siilinjärvi
Sonkajärvi
Suonenjoki
Tervo
Tuusniemi
Varkaus
Vesanto
Vieremä
Valittuna: Kaikki
OmaKYS-palvelu
OmaKYS on sähköinen asiointitapa potilaan ja KYSin välillä. OmaKYSissä näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. Palvelun käyttö on maksutonta. OmaKYSissä ei näy potilaskertomustekstejä.
OmaKYSissä voit
tarkastella tulevia ja lähimenneisyydessä olleita ajanvaraustietojasi KYSiin
täyttää hoitoon liittyviä kyselyjä
antaa biopankkisuostumuksen
siirtyä Omavointi-, Omakanta- ja Terveyskylä-palveluihin.
OmaKYSiin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
Huoltajat voivat asioida OmaKYSissä alle 12-vuotiaan lapsen puolesta pois lukien esitietolomakkeiden täyttö. Puolesta asiointi perustuu suomi.fi valtuuksiin.
Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.
Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.
Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.
Kuopion yliopistollinen sairaala huolehtii Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukkaiden erikoissairaanhoidosta ja lisäksi Itä-Suomen yhteistyöalueen (Etelä-Savon hyvinvointialue, Keski-Suomen hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue) erityistason erikoissairaanhoidosta.
Sädesairaalassa annetaan sädehoitoa ja suonensisäistä lääkehoitoa. Siellä sijaitsevat syöpätautien poliklinikka, palliatiivisen hoidon poliklinikka, lääkehoitopoliklinikka 1 ja hematologian poliklinikka sekä sairaalan kappeli.
Poliklinikoille ilmoittaudut automaateilla. Automaatit sijaitsevat yksiköiden tuloauloissa.
Näytä ensimmäiseksi ilmoittautumisautomaatin lukijalle viivakoodi joko kutsukirjeestäsi, Kela-kortistasi tai ajokortistasi. Jos sinulla ei ole mukana viivakoodillista asiakirjaa tai korttia, voit ilmoittautua syöttämällä henkilöturvatunnuksesi automaattiin.
Henkilökunta ohjaa tarvittaessa automaatin käytössä.
Käynti pääsairaalasta
Kävele pääaulasta K-aulan päähän ja nouse 2. kerrokseen, jossa on ovi Sädesairaalan sisäpihalle. Sisäpihalta kulje suoraan Kelkkailijantielle, käänny oikealle ja heti seuraavasta risteyksestä jälleen oikealle, Sädesairaalan pääovelle.
Pysäköinti
Asiakaspysäköinti on KYSin Sädeparkissa, Kelkkailijantie 9:ssä.
Kappeli
Kappeli sijaitsee Sädesairaalan (rakennus 7) 2. kerroksessa, käynti T-oven kautta.