Saattohoito

Saattohoito

Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan henkeä uhkaavaa tai parantumatonta etenevää sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivisella hoidolla pyritään lievittämään, hoitamaan ja ehkäisemään sairauden aiheuttamia oireita ja näin mahdollistamaan hyvä elämänlaatu potilaalle ja hänen läheisilleen. Palliatiivinen hoito voidaan aloittaa jo siinä vaiheessa, kun sairauteen kohdistuvia hoitoja on menossa.

Saattohoito on palliatiivisen hoidon osa, joka ajoittuu elämän loppuvaiheeseen eli elämän viimeisiin viikkoihin tai päiviin. Saattohoitoon kuuluu fyysisten ja psyykkisten oireiden lievitys sekä potilaan ja läheisten tukeminen. Saattohoidon tarkoitus on tukea mahdollisimman hyvää elämää.

Saattohoitoa voidaan toteuttaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella kotona läheisen, kotihoidon ja/tai kotisairaalan tuen turvin, ympärivuorokautisen hoivan yksikössä sekä saattohoidon tukiosastoilla. Kotisaattohoidossa oleville potilaille on sovittu saattohoidon tukiosastopaikka.

Potilaan hoito ja hoitopolku suunnitellaan aina yksilöllisesti hoitavan tahon kanssa turvaten hoidon jatkuvuus.

Saattohoidon tukiosastoina toimivat: Juankoski, Kaavi, Karttula, Kuopio Lehtola-koti, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tuusniemi, Varkaus ja Ylä-Savo.

Toimi näin

Lääkäri arvioi tilanteesi ja keskustelee saattohoitoon siirtymisestä sinun ja läheistesi kanssa. Jos et pysty itse ilmaisemaan tahtoasi, voi lähiomaisesi tehdä päätöksen puolestasi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotisaattohoidossa usein edellytyksenä, että hoitoon osallistuu myös omainen (omaiset).

Kotisairaala, Varkaus

Kotisairaalaan potilas voidaan ohjata lääkärin lähetteellä tai erikseen sopimalla. Voit olla yhteydessä kotisairaalan hoitajaan puhelimitse.


Kunnat:

Varkaus

Harjulan sairaala osasto 7, Lehtola-koti

Lehtola-koti on 15-paikkainen saattohoidon tukiyksikkö, osasto.

  • osastosihteeri, arkisin kello 7-15.30 (paikkatiedustelut, ennakkotiedot potilaista, sopiminen siirtoaikatauluista, läheteasiat) puh. 0447186852
  • hoitajat (paportit tulevista potilaista, potilaan voinnin tiedustelut, tukiosastopotilaiden yhteydenotot kotoa ympärivuorokautisesti) puh. 0447186837
  • hoitajat (raportit tulevista potilaista, potilaan voinnin tiedustelut, tukiosastopotilaiden yhteydenotot kotoa ympärivuorokautisesti) puh. 0447186733
  • osastonhoitaja, arkisin kello 7-15.30 puh. 0447186847
  • sosiaalityöntekijä, soittoaika arkisin kello 9-10 puh. 017183485
  • sairaalapappi (keskustelua potilaiden ja omaisten kanssa, hengellinen tuki, kirkolliset toimitukset) puh. 040484884

Palveluajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Kunnat:

Kuopio

Kotisairaala, Iisalmi

Kotisairaalaan potilas voidaan ohjata lääkärin lähetteellä tai erikseen sopimalla. Voit olla yhteydessä kotisairaalan hoitajaan puhelimitse.

Palveluajat

  • Maanantai - Sunnuntai 08:00 - 21:00

Kunnat:

Iisalmi, Vieremä, Sonkajärvi, Kiuruvesi

Harjulan sairaala, Kuopio

Harjulan sairaala sijaitsee Niuvantien varressa Savilahden rannalla, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Itä-Suomen yliopiston välittömässä läheisyydessä. Lehtolassa (rak. 1) toimii neljä lyhytaikaisosastoa, saattohoidon tukiyksikkö Lehtolakoti sekä poliklinikka. Kivelässä (rakennus 3) on kolme hoivaosastoa. Sairaala-alueella on myös mm. kotisairaalan toimipiste, kuntoutus ja röntgen.

Osoite

Niuvantie 4, 70210 KUOPIO

Palveluajat

Harjulan poliklinikan normaalit aukioloajat:
  • Maanantai - Keskiviikko 07:45 - 15:00
  • Torstai - Perjantai 07:45 - 14:00

Kunnat:

Kuopio

Sivukartta

Lisätiedot, saattohoito