Sisältöjulkaisija

Ajankohtaista

  1. Nainen läppärillä.
    18.3.2024 Uutinen

    Vastaa kyselyyn palvelujärjestelmän uudistamisesta

    Pohjois-Savon hyvinvointialue on avannut asukkaille kohdennetun kyselyn palvelujärjestelmän uudistamisesta. Kyselyyn vastataan anonyymisti, eli nimettömänä. Kysely on avoinna sunnuntaihin 21.4.2024 saakka.

    Kyselyssä kerätään asukkailta näkemyksiä muun muassa palveluverkon, liikkuvien palveluiden ja digipalveluiden kehittämiseen liittyen. Kyselyssä on esimerkiksi väittämiä sekä monivalintakysymyksiä, joilla kerätään mielipiteitä. Palautetta ja omia kehittämisehdotuksia voi jättää myös avoimin vastauksin.

    Paperinen tulostettu versio kyselystä toimitetaan myös terveysasemille, jossa sen voi täyttää ja palauttaa tai ottaa mukaansa täytettäväksi. Mukaan otetut ja verkosta tulostetut paperiset kyselyt tulee toimittaa hyvinvointialueen kirjaamoon. 

    Kysely henkilöstölle julkaistaan hyvinvointialueen intranetissä keskiviikkona 20.3.2024.

    Tulevaisuuden palvelujärjestelmää suunnitellaan parhaillaan – nyt on aika vaikuttaa

    Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistaminen on käynnissä. Uudistus koskettaa kaikkia pohjoissavolaisia ja herättää paljon keskustelua. 

    −Tätä me toivommekin – nyt on aika tuoda omat näkemykset ja ideat esiin ja vaikuttaa siihen, miltä sosiaali- ja terveyspalveluiden verkosto tulevaisuudessa näyttää, strategiajohtaja Jussi Lampi kannustaa.

    Kyselyn lisäksi oman kantansa voi tuoda esiin osallistumalla hyvinvointialueen järjestämiin alueellisiin kuulemistilaisuuksiin. Kuulemistilaisuuksiin ovat tervetulleita Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaat ja kuntien edustajat, hyvinvointialueen henkilöstö, sidosryhmien, kuten järjestöjen ja yritysten edustajat sekä muut kumppanit.

    Hyvinvointialueen päätöksenteko- ja vaikuttamistoimielimiltä, kunnilta ja sidosryhmiltä, kuten järjestöiltä ja yrityksiltä on pyydetty lausunnot. 

    −Näiden kuulemisten, kyselyjen ja muiden osallistamisen tapojen avulla pystymme arvioimaan entistäkin syvemmin uudistuksen vaikutuksia ja riskejä. Kevään aikana valmistelutyöryhmät tekevätkin tiukasti töitä ja analysoivat saatua palautetta, lausuntoja ja vaihtoehtoisia ehdotuksia sekä muokkaavat, täydentävät ja korjaavat luonnoksia, kertoo Lampi.

    Tavoitteena on, että aluevaltuusto päättää palvelujärjestelmän uudistamisesta kokouksessaan 17.6.2024. Uudistusten toimeenpanon arvioidaan kestävän 3–4 vuotta, ennen kuin uusi järjestelmä on kokonaisuudessaan toiminnassa.
     

  2. 18.3.2024 Uutinen

    Pohjois-Savon hyvinvointialue on mukana Kaikukortti-kokeilussa

    Kulttuuri kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta. Kaikukortti-kokeilun tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden ja ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä. 

    Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kaikkiin niihin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin, jotka kuuluvat valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon. Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia lippuja myös omille alle 18-vuotiaille lapsille ja lastenlapsille samaan tilaisuuteen, johon on itsekin osallistumassa. 

    Kokeilussa on mukana reilut 50 palveluntarjoajaa ja yli 40 kortinjakajaa. Pohjois-Savon hyvinvointialueella Kaikukortin jakajia ovat:

    • Lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö (keskinen alue), 
    • Iäkkäiden asiakas- ja palveluohjaus sekä 
    • Kuopion psykiatrian poliklinikka. 

    Pohjois-Savon kunnista Kaikukortti-kokeilussa mukana ovat Iisalmi, Joroinen, Kaavi, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus ja Vieremä. 

    Kaikukortti-kokeilu kestää vuoden loppuun ja jatkosta päätetään alueen kunnissa ja hyvinvointialueella syyskuussa 2024. Kokeilujakson jälkeen hyvinvointialueen muillakin toimialoilla on mahdollisuus liittyä mukaan toimintaan. 

    Toimintaa hallinnoi valtakunnallisesti Kulttuuria kaikille -palvelu, joka tarjoaa reaaliaikaista tilastotietoa verkostoon kuuluville toimijoille. Kokeilussa on päästy jo hyvään alkuun. Asiakkaille on jaettu maaliskuun alkuun mennessä 700 Kaikukorttia ja korteilla on käyttökertoja eri kohteissa jo 551. 

    Lisätietoa aiheesta: 
    Kuopion kaupungin verkkosivuilla
    Valtakunnallisilla Kaikukortin verkkosivuilla

  3. 15.3.2024 Uutinen

    Innovatiivisilla digitaalisilla työkaluilla tunnistetaan elintapojen ja mielenterveyden riskitekijöitä sekä edistetään hyvinvointia

    Vuoden vaihteessa käynnistyi kansallisen Vaikuttavuuskeskus-verkoston, Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Itä-Suomen yliopiston yhteishanke Hyvinvoinnin edistämisen ja perustason sote-palveluiden integraation vaikuttavuuden parantaminen Pohjois-Savossa (HYPE).

    Yhteishankkeessa yhtenä osatavoitteena on toteuttaa Pohjois-Savossa väestötason tutkimus, jossa hyödynnetään Wellpro Impact Solutions Oy:n innovatiivisia digitaalisia työkaluja arvioimaan mielen hyvinvoinnin riskitekijöitä ja edistämään asukkaiden elintapoja ja mielen hyvinvointia.

    Digitaalisella elintapainterventiolla mielen hyvinvointia

    Sosiaali- ja terveyspalveluissa on tunnistettu tarve kustannusvaikuttaville mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämisen palveluille eli interventioille, ja digitaaliset interventiot voisivat tarjota tähän yhden ratkaisun. Elintavat ja arjen tottumukset ovat yhteydessä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja lisäksi terveellisillä elintavoilla on havaittu olevan keskeinen rooli mielen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja vahvistamisessa. Digitaaliset interventiot nähdään kustannustehokkaina ja helposti laajemmin käyttöönotettavina. Ne voivat tarjota myös joustavan tavan väestön terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden seurantaan ja varhaiseen puuttumiseen ongelmien ilmetessä.

    Vaikka tutkimustulokset ovat lupaavia ja digitaalisilla interventioilla on pystytty parantamaan elintapoja, myös selkeitä haasteita on tunnistettu. Digitaalisten interventioiden tulisi ottaa paremmin huomioon käyttäjien tarpeet ja kokemukset sekä olla personoitavissa käyttäjän mieltymysten mukaisesti. Keskeisiä tekijöitä näiden interventioiden onnistumisen näkökulmasta ovat oman kehityksen seuranta, tavoitteenasettelu, palaute ja ohjeistus sekä sosiaaliset toiminnallisuudet.

    BitHabit-sovellus kehitettiin alunperin StopDia-hankkeessa elintapojen parantamiseen

    BitHabit-sovellus kehitettiin Itä-Suomen yliopiston Stop Diabetes -hankkeessa kannustamaan aikuisia elintapamuutosten tekemiseen ja uusien terveellisten tapojen muodostamiseen. Tutkimuksessa saatiin lupaavia tuloksia sovelluksen käytön vaikutuksista tutkittavien ruokavalioon ja liikunnallisuuteen.

    Keväällä 2023 Pohjois-Savon alueen Mieliteko-ohjelma tarjosi sovelluksen kaikille pohjoissavolaisille kokeiltavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Sovellukseen lisättiin myös mielen hyvinvointia edistäviä pieniä tekoja, esimerkiksi rentoutumis- ja hengitysharjoituksia, kanssaihmisten huomioimista, tietoisen läsnäolon ja positiivisen ajattelun lisäämistä sekä omista ajatuksista kirjoittamista.

    Ennen sovelluksen käyttöönottoa tutkittavat vastasivat lyhyeen hyvinvointikyselyyn, johon saatiin 1647 vastausta. Puolet kyselyyn vastanneista otti käyttöön BitHabit-sovelluksen, mutta vain harva käytti sovellusta aktiivisesti. Sovellus kiinnosti enemmän naisia miehiin verrattuna, ja myös työelämän ulkopuolella olevat aloittivat sovelluksen käytön harvemmin kuin työssäkäyvät. Tarvitsemme lisää tutkimusta siitä, millaiset digitaaliset interventiot olisivat käyttäjille houkuttelevimpia, ja erityisesti miten miehet ja työelämän ulkopuolella olevat saataisiin hyötymään interventioista.

    Jatkotutkimuksessa sovelluksen käytettävyyttä ja vaikuttavuutta mielen hyvinvoinnin edistämisessä tutkitaan lisää

    HYPE-hankkeessa toteutamme interventiotutkimuksen Pohjois-Savon väestöä edustavassa ositetussa otanta-asetelmassa. Kutsumme tänä keväänä noin 10000 pohjoissavolaista osallistumaan tutkimukseen ja kaikki kutsutut saavat BitHabit-sovelluksen käyttöönsä porrastetusti. Interventio kestää koko tutkimuksen osalta vuoden, jonka aikana tietoa sovelluksen käyttäjien hyvinvoinnista kerätään lyhyellä digitaalisella kyselyllä neljä kertaa. Kyselyn päätteeksi käyttäjät saavat hyvinvoinnistaan raportin, jonka tavoitteena on lisätä sovelluksen käyttöaktiivisuutta ja tuoda esiin niitä hyvinvoinnin osa-alueita, jotka erityisesti vaativat tutkittavan kohdalla huomiota.

    Kertyvän aineiston perusteella voimme arvioida digitaalisten työkalujen vaikutuksia elintapoihin, mielen hyvinvointiin ja päihteettömyyteen. Lisäksi tavoitteena on arvioida mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyviä kustannuksia sosiaali- ja terveystaloustieteellisiä menetelmiä hyödyntäen. Tutkimukseen osallistuneita seurataan pidempään intervention jälkeen hyödyntäen hyvinvointialueen omia ja kansallisia rekisteritietoja, mikäli jatkorahoitus tämän mahdollistaa.

    Kansallinen Vaikuttavuuskeskus-verkosto

    Kansallisen Vaikuttavuuskeskus-verkoston tavoitteena on edistää yhdenvertaista, vaikuttavaa ja kustannusvaikuttavaa hoitoa ja palveluita asiakkaille ja ihmisille Suomessa sekä parantaa ihmisten elämänlaatua sekä tukea arjessa pärjäämistä. Työtä tehdään yhteistyössä hyvinvointialueiden ja muiden kansallisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on juurruttaa vaikuttavuusperusteinen ajattelutapa perusterveydenhuoltoon, sosiaalihuoltoon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

    Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden talon rooli on tuoda verkostoon monitieteellistä TKI- ja koulutusosaamista perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden ja hyvinvoinnin edistämisen vaikuttavuudesta sekä näihin liittyvien toimintamallien implementoinnista. Tämä lisäksi tuemme verkoston rakentumista päivittämällä tilannekuvan tietotarpeista ja osaamistarpeiden nykytilasta. Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Vaikuttavuuden talon yhteistyönä toteutamme näihin liittyen Pohjois-Savon alueella kehittämistoimenpiteitä, joissa levitämme koko maakunnan alueelle hyväksi havaittuja toimintamalleja asukkaiden mielen hyvinvoinnin ja päihteettömyyden edistämiseksi (osahanke 1) sekä tyypin 2 diabeteksen seuraamuksien vähentämiseksi (osahanke 2) että toteutamme vointimittareiden kehittämistä tiedolla johtamisen tueksi (osahanke 3).

    Alkuperäinen julkaisu (11.3.2024) UEFin sivuilla: Innovatiivisilla digitaalisilla työkaluilla tunnistetaan elintapojen ja mielenterveyden riskitekijöitä sekä edustetään hyvinvointia.


     

  4. 15.3.2024 Uutinen

    Blogi: Patologia on ratkaisevan tärkeä osa potilaan hoitoketjua

    Tästä vierailusta olisi saanut hyvinkin raflaavan otsikon, kuten: "viinaa ja väriaineita patologialla tai Kysin CSI-osaston toiminta on näkymätön, mutta ratkaisevan tärkeä. Mutta oikeasti vierailulla kävi ilmi, että patologia on ratkaisevan tärkeä osa potilaan hoitoketjua.


    ​​​​​​​

    Satuin TET-vierailulle päivänä, jolloin lähes koko patologian yksikkö oli kokoontunut paikalle viettämään kollegansa läksiäisiä, jonka vuoksi saimmekin oikein kunnon kakkukahvit!

    Heti kättelyssä minulle esitettiin kysymys: ”Mitä tulee mieleen sanasta patologia tai patologi?” Näin leikkisästi vastasin alkuun, että CSI, kaikki jännittävä ja vaikeat tapaukset TV-sarjoissa ratkotaan patologian avulla.

    Tämä TET-harjoittelu olikin varsin intensiivinen kurssi patologian saloihin tutustuessa. Minulle oli räätälöity oma perehdytyssuunnitelma, jossa pääsin tutustumaan jokaiseen työvaiheeseen siitä hetkestä, kun näyte vastaanotetaan ja lopuksi skannataan järjestelmään. Tämä oli ikään kuin koko prosessin läpikäyminen pikakelauksella. Oikeastihan jokaiseen työvaiheeseen tarvitaan enemmän aikaa.

    Reilun kahden tunnin aikana pääsin tositoimiin ja sain ihan kädet savessa tehdä eri työvaiheisiin kuuluvia tehtäviä, joiden kautta ymmärrys työtä kohtaan tuli selkeästi esille.

    Ja kuinka monta tarkkuutta vaativaa yksityiskohtaista työtehtävää tähänkin kokonaisuuteen kuuluu -ei sitä aina osaa ajatellakaan. Ja kuinka tärkeää potilaan kannalta onkaan, että jokainen näistä yksityiskohdista onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. On meillä täälläkin sellaista erityisosaamista, josta voi syystäkin olla ylpeä.

    Tiimityön tärkeys ja luottamus kollegaan oli käsinkosketeltavaa. Kaikkia tiimissä tarvitaan, jotta päästään onnistuneeseen lopputulokseen. Patologian osasto on saanut opiskelijoiltakin tunnustusta.

    Patologian osastolla työskennellään sulassa sovussa 1800-luvun keksintöjen keinoin ja nykypäivän digimaailman kanssa. Molemmat ovat yhtä tärkeitä. Olemme jo osittain digipatologian maailmassa, mutta tulevaisuudessa digitaalisuus tulee lisääntymään täälläkin. Se on mahdollisuus, joka paitsi nopeuttaa työtä, mutta myös mahdollistaa työskentelyn yhteistyössä vaikkapa helsinkiläisen kollegan kanssa.

    Kaikkein tärkeintä näissä kohtaamisissa on henkilöstön kuuleminen, toisiimme ja toistemme työhön tutustuminen.

    TET-harjoittelusta sain hyväksytty-merkinnän. Ja kiitos luottamuksesta, että sain osallistua tarkkuutta vaativiin työtehtäviin.

    Marko Korhonen
    Hyvinvointialuejohtaja
    ​​​​​​​marko.korhonen@pshyvinvointialue.fi

  5. 13.3.2024 Uutinen

    Lausuntopyyntö sidosryhmille Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta

    Pohjois-Savon hyvinvointialue on julkaissut 20. helmikuuta ensimmäiset ehdotukset palvelujärjestelmän uudistamiseksi. Palvelurakennetta ja -valikoimaa monipuolistetaan vahvistamalla etä- ja digipalveluita sekä kotiin vietäviä ja liikkuvia palveluita.

    Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 28.2.2024 lähettää palvelurakenneuudistuksen luonnokset lausunnoille hyvinvointialueen lautakuntiin, jaostoihin sekä lakisääteisiin ja vapaaehtoisiin vaikuttamistoimielimiin. Luonnokset on lähetetty lausunnoille myös Pohjois-Savon kuntiin. 

    Haluamme kuulla myös sidosryhmien, kuten järjestöjen ja yritysten näkemyksiä esitettyihin luonnoksiin. 

    Materiaalipaketti ehdotettuine luonnoksineen ja tausta-aineistoineen löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta pshyvinvointialue.fi/palvelujärjestelmän-uudistus.

    Pyydetyt lausunnot koskevat uudistamiskokonaisuuksia:

    • vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus ja
    • osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus.

    Perhe- ja vammaispalveluiden palvelujärjestelmän uudistamisehdotukset julkaistaan toukokuun alussa. Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) uudistamisohjelman ehdotukset julkaistaan syksyllä 2024.

    Toimita lausunnot hyvinvointialueen kirjaamoon

    Pyydämme toimittamaan lausunnot 30.4.2024 mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon. Lausunnot voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@pshyvinvointialue.fi tai postitse osoitteeseen Pohjois-Savon hyvinvointialue, Kirjaamo, PL 1711, 70211 Kuopio.

Sisältöjulkaisija

Tapahtumat

  1. 13.3.2024 Tapahtuma

    Etätilaisuus Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistamisesta

    Kiitokset kaikille etätilaisuuteen osallistuneille!

    Voit katsoa tilaisuuden tallenteen ja tilaisuuden esityskalvot alta.

    Tilaisuudessa esitetettiin runsaasti kysymyksiä, joista osaan pystyimme vastaamaan tilaisuuden aikana. Muihin kysymyksiin vastataan seuraavien päivien aikana. Kysymyksiä myös kootaan aihealueittain palvelujärjestelmäuudistuksen verkkosivuille.

    ***

    Tervetuloa Pohjois-Savon hyvinvointialueen etätilaisuuteen palvelujärjestelmän uudistamisesta!  

    Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 13.3. kello 18-19.

    Tilaisuus on avoin kaikille Pohjois-Savon alueen kaikkien kuntien asukkaille ja edustajille, hyvinvointialueen sidosryhmien edustajille sekä henkilöstölle. 

    Ohjelma: 

    • Kello 18-18.10, avaus ja tervetuloa, aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen 
    • Kello 18.10-18.25, palvelujärjestelmän uudistamisen lähtökohdat, strategiajohtaja Jussi Lampi 
    • Kello 18.25-18.40, vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus, avoterveydenhuollon ylilääkäri Jarno Rieppo 
    • Kello 18.40-18.55, osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus, toimialajohtaja Mikko Korhonen 
    • tilaisuuden päätös 

    Tilaisuus järjestetään Teams Live -etäyhteydellä, mikä ei mahdollista suullisia kysymyksiä. Voit esittää kysymyksesi tilaisuuden chat-keskusteluosiossa. Vastaamme kysymyksiin tilaisuuden aikana. Mikäli emme ehdi vastaamaan kaikkiin kysymyksiin tapahtuman aikana, julkaisemme kaikki kysymykset ja vastaukset myös verkkosivuillamme: pshyvinvointialue.fi/palvelujärjestelmän uudistus 

    Tervetuloa! 

  2. 14.3.2024 Tapahtuma

    Maaliskuun teemapäivät KYSin OLKA-pisteellä

    OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Tarjoamme potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKAn vapaaehtoiset auttavat sairaalassa liikkumisessa, toimivat juttukaverina sekä muissa vapaaehtoistehtävissä. OLKA-pisteiltä voit saada tietoa järjestöjen potilaille ja heidän läheisilleen tarjoamasta tuesta ja toiminnasta. OLKA-toimintaa koordinoivat Kuopiossa KYS ja Tukipilari

    ma 11.3. klo 10–12
    Hyvän mielen päivä 
    Savon sydänalue ry ja Pohjois-Savon sosiaaliturvayhdistys ry
    Pääsairaalan OLKA-piste

    to 14.3. klo 10–14
    Maailman munuaispäivä- Varhainen tunnistaminen
    Pohjois-Savon munuais- ja maksayhdistys ry
    Kaarisairaalan OLKA-piste

    ti 19.3. klo 11–14
    Hortonin neuralgian tietoisuuspäivä
    Suomen Horton-yhdistys ry

    ke 20.3. klo 10–13
    Ihoyhdistys ry esittäytyy
    Ihoyhdistys ry
    Pääsairaalan OLKA-piste

    to 21.3. klo 10–13
    Kenenkään ei tarvitse sairastaa eikä jäädä yksin
    Kuopion Reumayhdistys ry
    Pääsairaalan OLKA-piste

    Lue lisää: OLKA-toiminta

  3. Kuvituskuva juttuun
    19.3.2024 Tapahtuma

    Kiinnostaako tukiperhetoiminta Pohjois-Savon hyvinvointialueella?

    Tukiperhetoiminta  

    Lapsiperheiden arki on tapahtumarikasta ja joskus vaativaa. Tukiperhetoiminta on sosiaalihuolto- tai lastensuojelulain nojalla myönnettävää palvelua, jolla tuetaan asiakkaana olevaa lasta ja hänen perhettään. Lapsi tai lapset käyvät tukiperheessä useimmiten yhden viikonlopun kuukaudessa. Käynnillä lapsi otetaan osaksi tukiperheen arkea ja elämää. Lapsi saa näin virikkeitä ja uusia ihmissuhteita, jotka tukevat hänen kasvuaan ja kehitystään. Tukiperhekäynnit tarjoavat samalla lapsen omille vanhemmille tilaisuuden hengähtää lasten hoidosta.

    Tukiperhe  

    • Tukiperheet ovat perheitä, jolla on:
    • Aikaa ja tilaa lapsille  
    • Halua vastata lapsen tarpeisiin  
    • Suvaitsevaisuutta kohdata erilaisuutta  
    • Myönteinen elämänasenne  
    • Kykyä keskustella avoimesti vaikeistakin asioista  
    • Joustavuutta  
    • Sitoutumista  
    • Yhteistyökykyä  

    Tukiperhetoimintaan tarvitaan mukaan erilaisia ja eri-ikäisiä perheitä, sillä lapsetkin ovat erilaisia ja eri-ikäisiä. Tukiperheeksi sitoutuminen on aina koko perheen yhteinen päätös. Tukiperheellä voi olla biologisia lapsia tai perhe voi olla lapseton. Myös yksin asuva aikuinen voi toimia tukiperheenä. Tärkeintä on läsnäolo ja halu viettää aikaa lasten kanssa!

    Tukiperhekoulutus

    Tukiperheet valmennetaan tehtävään tukiperhekoulutuksessa, jonka kesto on 7 tuntia. Tukiperheiltä pyydetään suostumus rikosrekisteriotteiden ja oman asuinalueen sosiaalitoimen selvityksen tilaamiseen. Tukiperheet tavataan henkilökohtaisesti kotikäynnillä, jolloin nähdään myös koti, jossa tukilapsi tai -lapset tulevat vierailemaan.  
    Perhehoidon tukiyksikkö järjestää toiminnasta kiinnostuneille perheille valmennusta, lisäkoulutusta, vertaistukea tehtävään sekä virkistysiltoja.
     
    Seuraavat tukiperhekoulutukset vuonna 2024:  
    Iisalmi 11.1. ja 18.1  
    Kuopio 12.3. ja 19.3
     
    Jos olet kiinnostunut toimimaan tukiperheenä, ota yhteyttä Pohjois-Savon perhehoidon tukiyksikköön: perhehoidontuki@pshyvinvointialue.fi

    Tukiperhetyö, sosiaaliohjaajat
    Tea Vimpari p.044-7183804 ja Sari Laitinen 044-7401994

  4. 19.3.2024 Tapahtuma

    Teinit mielen päällä - matalan kynnyksen tukea nuorten vanhemmille ja läheisille

    Moniammatillisena yhteistyönä järjestettävät Teinit mielen päällä -illat antavat nuorten vanhemmille ja läheisille tietoa, tukea ja vinkkejä nuoria koskettavista aihealueista. Illat on suunnattu nuorten vanhemmille ja läheisille Varkauden, Joroisten ja Leppävirran alueelta.

    Tapahtumasarjan neljäs ja viimeinen tilaisuus järjestetään tiistaina 19.3.2024 kello 18.00 - 19.30 Varkaudessa, Waltterin koulun oppilasravintola Messissä (Järvelänkatu 16, 78210 Varkaus).

    Tilaisuuden aiheena on mielen hyvinvoinnin tukeminen, mistä apua nuoren hyvinvoinnin tukemiseen?
    Tule jututtamaan toimijoita ja tutustumaan palveluihin sekä nauttimaan samalla vanhempainyhdistyksen kahvion herkuista (vain käteismaksut).

    Illassa ovat mukana Waltterin koulun psykiatriset sairaanhoitajat ja kuraattori sekä koulunuorisotyö, Sakkyn opo ja kuraattori, Ohjaamo Varkaus, Zempparitoiminta, Walk in talk - matalan kynnyksen keskusteluapu, perheohjaaja, kuntoutusohjaaja sekä etsivä nuorisotyö. Tarjolla on myös lisätietoa muista alueen omista ja valtakunnallista matalan kynnyksen palveluista. 

    Tervetuloa keskustelemaan nuorten elämään ja opiskeluun liittyvistä ajankohtaisista aiheista nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten sekä toisten vanhempien kanssa!

    Osallistuminen ei edellytä ilmoittautumista.

    Aiemmin järjestettyjen tilaisuuksien teemat:

    • 24.10.2023 klo 18.00: Koulunkäynti, opiskelu ja rajojen asettaminen
      • koulujen käytännöistä mukana keskustelemassa Waltterin koulun ja Savon ammattiopiston henkilöstöä
    • 16.1.2024 klo 18.00: Pelaaminen ja sosiaalinen media
      • mukana mm. pelituki
    • 13.2.2024 klo 18.00: Päihteet ja rikokset
      • mukana mm. Ankkuritiimi ja nuorten päihdetyöntekijät


     

  5. 19.3.2024 Tapahtuma

    Perhevalmennusmessut vuonna 2024

    Perhevalmennus on tärkeä osa odottavan perheen valmistautumista synnytykseen, vanhemmuuteen ja lapsen hoitoon. Se tarjoaa sinulle ja perheellesi tietoa ja tukea, jotta voitte aloittaa uuden elämänvaiheen mahdollisimman hyvin valmistautuneina.

    Perhevalmennusmessut on suunnattu lasta odottaville perheille raskauden vaiheesta riippumatta sekä perheille, joissa on alle puolivuotias vauva. Tapahtumassa perheet pääsevät yhdellä kertaa tutustumaan eri toimijoihin ja saavat kattavasti tietoa heille uudessa elämänvaiheessa tarjolla olevista alueen palveluista. 

    Järjestämme vuoden 2024 aikana useita perhevalmennusmessuja eri puolilla Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Päivitämme aikatauluja vuoden mittaan tälle tapahtumasivulle.
    Perhevalmennusmessut ovat maksuttomia eivätkä vaadi ilmoittautumista. Lisätietoa saat neuvolasta.

    Lämpimästi tervetuloa!

    Tapahtumien aikataulut

    Pohjoisen alueen perhevalmennusmessut (Iisalmi, Kiuruvesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Vieremä)

    • Aika: Lauantai 24.2. ja 24.8. kello 10 - 13  
    • Paikka: Iisalmi, Kampus Terveys (entinen Iisalmen terveyskeskus), Meijerikatu 2, 74100 IISALMI, Sisäänkäynti pääovesta.

    Koillisen alueen perhevalmennusmessut (Maaninka, Nilsiä, Siilinjärvi ja Lapinlahti) 

    • Aika: Keskiviikkoisin 17.1, 15.5. ja 18.9. kello 16.30 - 19.00. 
    • Paikka: Siilinjärvi, Hamulan koulu, Harjamäenraitti 15, 71800 Siilinjärvi. Sisäänkäynti B-ovesta.

    Keskisen alueen perhevalmennusmessut (Kuopio, Tuusniemi, Kaavi) 

    • Aika: Keskiviikkona 13.3. ja tiistaina 23.4. kello 15.30 - 17.30. Syksyn tapahtumista tiedotetaan tällä sivulla myöhemmin.
    • Paikka: Kuopio, Perheen talo, Lapinlinnankatu 14, Kuopio 

    Läntisen alueen perhevalmennusmessut (Pielavesi, Keitele, Tervo, Vesanto, Karttula, Rautalampi, Suonenjoki) 

    • Aika: Lauantaina 27.1. kello 10 - 14 
    • Paikka: Keitele, Nilakan yhtenäiskoulun liikuntahalli, Koulutie 3, 72600 Keitele. 
    • Aika: Lauantaina 5.10. kello 10 - 14. 
    • Paikka: Suonenjoki. Tarkempi paikka tiedotetaan tällä sivulla myöhemmin.

    Eteläisen alueen perhevalmennusmessut (ryhmämuotoinen valmennus, Varkaus-Joroinen) 

    • Aika: 12.3. ja 19.3., 28.5. ja 4.6., 3.9. ja 10.9. sekä 26.11. ja 3.12. kello 16.30 – 18.00  
    • Paikka: Varkaus, Aalto Hyvinvointikeskus, Savontie 55, 78300 Varkaus (tila tarkentuu myöhemmin).  
    • Leppävirtalaisille järjestetään oma valmennus, lisätietoa saat neuvolasta. 

    Lue lisää perhevalmennuksesta.

  6. 19.3.2024 Tapahtuma

    Strategia-kurssi 13–17-vuotiaiden adhd-diagnoosin saaneiden nuorten vanhemmille

    Strategia-kurssi on osa adhd-hoitopolkua ja kurssi on tarkoitettu sinulle, jonka 13–17-vuotiaalla lapsella on diagnosoitu adhd.
    Kurssilla saat tietoa adhd:sta, sen syistä ja seurauksista. Saat tietoa myös siitä, kuinka adhd vaikuttaa lapsen toimintakykyyn ja koko perheeseen. Käytännönläheisten strategioiden avulla saat keinoja,
    joilla helpottaa arkea ja vähentää ristiriitoja. Saat tietoa myös koulun ja yhteiskunnan tukimuodoista.
    Kurssi koostuu viidestä kokoontumiskerrasta, jotka puolestaan rakentuvat luennoista ja yhteisistä keskusteluista.

    Aika: tiistait 20.2., 27.2., 12.3., 19.3., 26.3.2024 klo 16:30-19:30
    Paikka: Kampus Vire, Iisalmi
    Kurssiohjaajat: Tiina Huttunen ja Katri Härkönen
    Ilmoittautuminen viimeistään 6.2.2024

    Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
    Katri Härkönen
    p. 040 769 2904
    katri.harkonen@pshyvinvointialue.fi

    Kurssiesite (pdf)