Bannerikuva, kaatumisen ehkäisy

alt=

Kaatumisen ehkäisy

Kaatumisen ehkäisy


Omalla toiminnallasi voit ehkäistä kaatumisia. Voit kartoittaa kaatumisvaaran itse ja samalla miettiä, miten puutut kaatumisen vaaratekijöihin. 

Kotikonstein on moni kaatuminen estettävissä. Tarkista UKK-instituutin listalta ne kaatumisten vaaratekijät, joihin voit itse vaikuttaa: UKK-insituutin tarkistuslista kaatumisen vaaratekijöistä 

Terveyskylän verkkosivustolla on myös paljon tietoa kaatumisten ehkäisystä, lue lisää: Terveyskylä, kaatumisten ehkäisy

Vähennetään kaatumisia yksi kerrallaan!

Kaatumisen ehkäisy, haitari

UKK-instituutti on julkaissut kymmenen keinoa kaatumisten ehkäisyyn.
Lue lisää: Kymmenen keinoa kaatumisten ehkäisemiseen 

Perustietoa siitä, miten kaatumisia voit itse ehkäistä, löydät Pysytään pystyssä -oppaasta, jotka löytyvät seuraavilla kielillä: 

Kaatumisriskiä voit itse arvioida tekemällä UKK-instituutin sähköisen kaatumisvaaran itsearviointikyselyn: Kaatumisvaaran itsearviointikysely 

Lisäksi UKK-instituutin sivuilta löytyvät lomakkeet kaatumisvaaran arviointiin sekä järjestötoimijoille että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Pelottaako kaatuminen?

Etenkin iäkkäiden kohdalla kaatumispelko on hyvin yleistä. Kaatumispelkokierre johtaa usein siihen, että ei uskalleta liikkua ja toimia kuten aiemmin. Tämä lisää entisestään kaatumisriskiä ja pelkoa. Kaatumispelkoa voidaan selvittää UKK-instiuutin kyselyllä: kaatumispelkokysely

Esteetön kotiympäristö ehkäisee kaatumisia. Omilla valinnoillasi ehkäiset kaatumisia ja tapaturmia kotona. 

Tarvittavat muutostyöt kotona lisäävät turvallista liikkumista. Pysytään pystyssä -oppaasta saat neuvoja kotiympäristön turvallisena pitämiseen.

Ikääntyneet saavat apua Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojalta: Korjausneuvonta - Vanhustyön keskusliitto

Omaa kotiympäristöä voit tarkastella Kotitapaturma.fi:n tarkistuslistan avulla. Tämä turvallisuuden tarkistuslista on suunnattu ikääntyneille ja heidän läheisille. Tarkistuslista auttaa sinua huomioimaan kodin ja vapaa-ajan ympäristöjen vaaranpaikkoja ja luomaan turvallisuutta arkeesi: Iäkkäiden turvallisuuden tarkistuslista

Apuvälineet auttavat sinua pärjäämään kotona turvallisesti.Apuvälineen saanti edellyttää aina henkilökohtaista apuvälinetarpeen arviota. Jos tarvitset perusapuvälineitä, ota yhteyttä terveyskeskuksen apuvälinelainaamoon.

Lue lisää Pohjois-Savon hyvinvointialueen apuvälinepalveluista.

  • Syö säännöllisesti, viisi ateriakertaa päivässä. 
  • Ehkäise nestehukkaa.
  • Ylimääräinen lasi vettä lääkkeiden ja aterian kanssa. 
  • Aterioi lautasmallin mukaisesti.
  • Muista D-vitamiini ja kalsium. 
     

Kuuluuko arkeesi hengästyttävää liikuntaa, tasapainoa ja lihasvoimaa kehittävää harjoittelua? Säännöllinen liikunta on tehokas keino ehkäistä kaatumisia.

Lue lisää:

Useat lääkkeet voivat lisätä alttiutta kaatumisille, tiedosta tämä erityisesti uuden lääkkeen aloituksen yhteydessä.

Ota lääkkeet:

  • oikeaan aikaan 
  • ohjeen mukaan.

Pyydä lääkityksen kokonaisarviota, kysy lisää hoitavalta lääkäriltä tai apteekistasi.
Lue lisää kaatumisvaaraa lisäävistä lääkkeistä.
 

Tupakoivan henkilön elimistö ei jaksa rasituksessa kuljettaa lihaksille riittävästi happea. Kun lihakset eivät saa tarvitsemaansa happea, kestävyys ja suorituskyky heikentyvät. Tupakointi lisää kaatumisriskiäsi.

Jo yksi annos alkoholia lisää kaatumisen ja muiden tapaturmien riskiä!