Uratarina, Kotihoidon asiakkaat ovat kiitollisia, kun saavat hoidon kotiin

Kotihoidon asiakkaat ovat kiitollisia, kun saavat hoidon kotiin


Työskentelen sairaanhoitajana kotihoidossa. Minulla on tiimissäni 5 lähihoitajaa ja vastaamme 27 asiakkaan hyvinvoinnista. Työhöni kuuluu vastata asiakkaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Teen asiakkaan kotona kaikki tarvittavat toimenpiteet, kuten verikokeet, kontrollit ja muistitestit. Huolehdin asiakkaiden päivittäisistä hoidon ja hoivan tarpeista. Minulla on nyt ollut 5 vuotta vakipaikka täällä ja välillä teen vaihtelun vuoksi myös lähihoitajan vuoroja.

Minua motivoi tässä työssä palkan lisäksi työn vaihtelevuus. On mielenkiintoista mennä asiakkaan kotiin, kun ei voi yhtään tietää, mitä siellä odottaa. Työ on itsenäistä, koska työskentelemme yksin ja sen myötä myös teemme itse hoitoa koskevat päätökset. Toki tarvittaessa voimme soittaa lääkärille. Kotihoidolla on suuri vastuu asiakkaista, koska kukaan ei tule jatkamaan työtä loppuun, kun lähdemme asiakkaan luota. Perheelliselle ihmiselle myös päivätyö on iso plussa.

"Asiakkaat ovat kiitollisia, kun saavat hoidon kotiin. Moni haluaa olla kotona niin kauan kuin se on mahdollista ja me olemme apuna siinä."

Työviihtyvyyteen vaikuttaa, että saadaan työskennellä omissa tutuissa tiimeissä. Meillä järjestetään myös TYKY-päiviä. Kotihoidossa on paljon työntekijöitä, joten lukuisia erilaisia persoonia mahtuu joukkoon. Tänne hakeutuu tietynlaisia ihmisiä, jotka kykenevät itsenäiseen työskentelyyn ja pystyvät tekemään yksin päätöksiä työhön liittyen. Täällä on mukavaa väkeä, nyt on tullut nuorempiakin tekijöitä porukkaan mukaan. Tunnemme kaikki toisemme ainakin suurin piirtein.

Parhaita puolia tässä työssä on sen itsenäisyys. Saa tehdä itse päätöksiä ja kulkea vapaasti asiakkaiden luona. Työ myös joustaa, ja sillä on iso merkitys perheellisen elämässä. Työskentely ihmisten kodeissa vaatii tietynlaista asennetta, asiakkaiden kanssa on tehtävä yhteistyötä. Kotihoitoon kannattaa tulla töihin, koska täällä on mukavat työkaverit ja työssä näkee ja kokee paljon. Monessa paikassa erotetaan tarkasti lähihoitajan ja sairaanhoitajan tehtävät, mutta meillä saavat lähihoitajatkin tehdä omien mieltymystensä mukaan esimerkiksi haavanhoitoja ja verikokeita.

Kotihoito kuulostaa monen korvaan pahemmalta kuin se oikeasti on. Täällä saa kunnon perehdytyksen ja sitä saa myös aina lisää pyydettäessä. Ei ketään heitetä asiakkaan luo kylmiltään – jostain syystä kotihoidolla on pelottavampi maine kuin mitä se ansaitsee. Koen, että täällä työ tekijäänsä opettaa. Työssä saa käyttää omaa tyyliään hoitaa hommat. Kotihoito on koukeroinen kokonaisuus, jos sitä alkaa perusteellisesti miettimään. On niin monta palveluntarjoajaa ja yhteistyötahoa, mutta ydintyö on kuitenkin yksinkertaista.

Mila Husso työskentelee kotihoidon sairaanhoitajana.