Uratarinat bannerikuva

alt=

Murupolku

Kesätöissä: Inkeri Alho

Kesätöissä: Inkeri Alho

 

Inkeri Alho on kesätöissä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa käsikirurgian poliklinikalla toimintaterapeuttina. Hän opiskelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja muutti Kuopioon kesän ajaksi töiden perässä. Hän kertoo, että on alkanut kallistua siihen suuntaan, että Kuopiosta voisi tulla hänelle pysyvästi uusi kotikaupunki.


Inkerin työnkuvaan kuuluu muun muassa ortoosien, eli muovisten käden tukilastojen teko. Lisäksi työhön kuuluu leikkausarpien hoidon ohjausta sekä ihotunnon karaisuhoitoa. 


–Potilaat tulevat pääosin käsikirurgisista leikkauksista ja lastoja tehdään siinä vaiheessa, kun kipsi otetaan pois. Välillä arvioimme myös pienapuvälineiden tarvetta.

Inkeri kertoo toimintaterapeutin koulutuksen tarjoavan monia eri työllistymismahdollisuuksia. Hän on aiemmin käynyt parturi-kampaajan tutkinnon, mutta lopulta työt eivät lähteneetkään luistamaan toivotusti. Inkeri tutustui ammattikorkeakoulun tarjoamiin tutkintoihin, mutta vierasti aluksi sotealaan liittyviä opintoja.

–Ajattelin, että olisi kiva käydä ammattikorkeatutkinto. Mitä enemmän luin toimintaterapiasta, niin sitä enemmän alkoi kuulostaa mielekkäältä. Tajusin, että sotealalla voi työskennellä monenlaisissa työtehtävissä ja tykkään olla hyödyksi ja auttaa jonkun kuntoutumista.

–Parasta on, kun voi auttaa toista. Tykkään olla ihmisten kanssa ja työ on jatkuvaa uuden oppimista, etenkin kun päivät ovat niin vaihtelevia. Lisäksi työkaverit ovat olleet tosi helposti lähestyttäviä ja yksi syy, miksi olen viihtynyt niin hyvin täällä töissä. 


 

Kesätyö on sujunut jouhevasti ja Inkeri kertoo oppineensa roppakaupalla uutta ja on päässyt hiomaan taitojaan käytännössä. Vaikka työ onkin rullannut hyvin, uudessa työssä usein myös omat haasteensa. 

–Uuden oppiminen on innostavaa ja kivaa, mutta myös tavallaan haastavaa. Pitäisi osata rajata se, mihin keskittyy milloinkin, ettei yritä hamuta kaikkea kerralla. On ikävää, jos tulee haastava potilas, muttei itsellä ole osaamista mennä auttamaan, vaikka haluaisi hirveästi auttaa. Täytyy muistaa, ettei kaikkea tarvitse osata heti. 

Ensimmäisen työkuukauden ajan Inkeri oli töissä ja työsti samalla opinnäytetyötään valmiiksi. Hän kertoo sen olleen väsyttävää, eikä hän ehtinyt juuri palautua töistä. Sittemmin opinnäytetyö on tullut valmiiksi ja Inkerillä on aikaa tehdä muutakin. 

–Nykyään on paljon enemmän energiaa. Opparin teko ja kaikki uusi väsytti aluksi paljon. Palautumiseen itselläni toimii koiran kanssa lenkkeily ja se, että tekee jotain töiden jälkeen, niin saa ajatukset nollattua. 

Inkeri kertoo, että hänen kesäsuunnitelmiensa lista alkaa olla käyty jo läpi. Vielä olisi uusi näkötorni käymättä, mutta muuten hän halusi käydä paljon uimassa ja se on toteutunut. Hänestä on ollut mukavaa tutustua Kuopioon.

–Tällä hetkellä on ajatuksena, että jäisin Kuopioon töiden loputtua, koska puolisollani on työt täällä. Jyväskylässä asuessa ajatuksissa pyöri isompaan kaupunkiin muutto, mutta täällä on ollut tosi hyvä. Iso plussa on, että pääsee koiran kanssa metsään ja järven rannalle. 

Pohjois-Savon hyvinvointialue toivottaa Inkerille mukavaa ja lämmintä kesän jatkoa!