Bannerikuva, uratarinat

alt=

Murupolku

Työsuojeluvaltuutettu Sirpa Rönkön yksikään työpäivä ei ole samanlainen

Työsuojeluvaltuutetun Sirpa Rönkön yksikään työpäivä ei ole samanlainen

Olen Sirpa Rönkkö ja työskentelen työsuojeluvaltuutettuna eli työsuojelun, -turvallisuuden ja -hyvinvoinnin asiantuntijana. Koulutukseltani olen lähihoitaja, jalkojenhoitaja ja työsuojelukonsultti.
Ennen lähihoitajaksi kouluttautumista olen ollut töissä Kuopiossa terveyskeskusavustajana, osastoavustajana Harjulan sairaalassa ja lähettinä Kysillä. 

​​​​​​​Iisalmessa tein ohjaajan työtä Päiväkeskus Pysäkillä. Silloinen toiminnanjohtajamme lähestulkoon tyrkki minua lähihoitajan koulutukseen. Siitä paljastuikin oikea tie minulle, joka mietin vielä mitä tehdä isona.Olen siirtynyt Ylä-Savon SOTEsta vanhana työntekijänä Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Niin kutsuttu kotipesäni on Sonkajärven kotihoidossa ja tällä hetkellä olen kokopäiväinen työsuojeluvaltuutettu. Työyksikköni on siis työsuojelupalvelut. Työsuojeluvaltuutettuna tehtäviini kuuluu esimerkiksi:

  • työpaikkojen työturvallisuuden, terveellisyyden ja työhyvinvoinnin edistäminen
  • vaarojen ja haittojen sekä kuormittavuuden arvioinnissa opastaminen
  • työterveyshuollon työpaikkaselvitykset sekä aluehallintoviraston tarkastuskäynnit
  • työturvallisuusilmoitusten käsittelyn seuranta ja niissä opastaminen
  • tukihenkilönä olo työterveysneuvotteluissa/työkyvyn selvittelyissä, jos työntekijä niin haluaa

Vuonna 2010 aloitin oman työni ohessa työsuojeluvaltuutetun polkuni. Kokopäiväisesti olen työskennellyt työsuojeluvaltuutettuna kahdeksan vuoden ajan ja samalla polulla pysyn edelleen ainakin vuoden 2025 loppuun. 

Kotihoidon työntekijänä parasta olivat työkaverit. Asiakkaiden hyvinvoinnin eteen tehdään yhteistuumin töitä. Työsuojeluvaltuutettuna yhteistyö yksiköiden työntekijöiden ja esihenkilöiden kanssa on antoisaa, mukavaa sekä palkitsevaa. Oman yksikön työsuojelukollegat ovat tukena ja turvana, kun edessä on tilanne, jossa oma osaaminen ei riitä. Ratkaisu löytyy, kun tarjolla on heti ohjausta ja neuvontaa. Kouluttautumaan pääsee joustavasti ja tukea saa esihenkilöltä. 
Työsuojeluvaltuutetun työ on haasteellista, mutta palkitsevaa.

Olen saanut kokea onnistumisen iloa vuosien varrella useasti. Koen, että työsuojeluvaltuutettuna voin olla kehittämässä työhyvinvointia yhdessä työntekijöiden ja työnantajan kanssa. Pääsen myös tapaamaan monenlaisia ihmisiä ja työyhteisöjä. Koskaan ei ole siis kahta samanlaista päivää
Jaksamisestani pitää huolta lapsenlapset sekä lapsenlapsenlapsi. Asun maaseudulla ja siellä hoidan pihaa ja käyn kävelyillä metsäteillä. Mökkeily ja siellä ”puuharointi” virkistää mieltä ja sydäntä.

Olen syntynyt Kuopiossa ja siellä asuin yli 30 vuotta, kunnes muutin Ylä-Savoon. Tällä hetkellä asun Sonkajärvellä luonnon keskellä. 
Savossa on kaikki hyvää ja erityistä. Täällä on hyvä asua ja elää.