Bannerikuva, uratarinat

alt=

Murupolku

Filippiiniläiset Manuel ja Brian ovat viihtyneet Savossa sairaanhoitajina

Filippiiniläiset Manuel ja Brian ovat viihtyneet Savossa sairaanhoitajina


Alun perin Kuopion kaupungille työskentelemään tulleet filippiiniläiset miehet ovat viihtyneet hyvin työssään hoitokoti Liito-oravassa. Pian kahden vuoden oppisopimuskausi on päätöksessään ja Manuel Sarmiento ja Brian Escobar aikovat jatkaa työskentelyään Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

-Meillä on vain hyviä kokemuksia ulkomaalaistaustaisista hoitajista. Meille tämä on jo tuttua, koska meidän yksikköön saapui syyskuussa 2022 filippiiniläisiä hoitajia, heidän piti alun perin tulla saman vuoden toukokuussa, mutta näin oli parempi, etteivät he kesään saapuneet, toteaa osastonhoitaja Eliisa Peltoniemi, Manuelin ja Brianin esihenkilö.


Osastonhoitaja Eliisa Peltoniemi, Manuelin ja Brianin esihenkilö, pitää rekrytointia onnistuneena.

Rekrytointiprosessi toteutettiin yhteistyökumppanin kanssa ja Teamsin kautta keskusteluita pidettiin useaan otteeseen jo ennen hoitajien Kuopioon saapumista.

-Meille oli onni, että meillä työskenteli tuolloin henkilö, jolla oli taustaa maahanmuuttajien kotouttamisesta, Eliisa muistelee alkua.

Koko työyhteisö kantoi kortensa kekoon ja avusti ihan konkreettisissa asioissa.

-Kovasti puhuttiin myös työsuhde-eduista, kuten e-Passista, jolla pääsee uimaan tai harrastamaan muuta oman mielenkiinnon mukaan. Molemmat saivat myös ”Annen tervetuliaispaketit”, jotka sisälsivät muun muassa riisiä, suolaa, sokeria ja suklaata, Eliisa kertoo.

Työyhteisöä mietitytti alkuun esimerkiksi se, pitääkö puhua englantia, mutta onneksi käytössä oli myös elekieli. Kaikki työyhteisössä suhtautuivat avoimin mielin ulkomaalaisten rekrytointiprosessiin. Englannin kielistä materiaalia ei juuri tuotettu perehdyttämistä varten.

Savon ammattiopiston (Sakky) projektin kautta filippiiniläiset ovat opiskelleet suomea ja suomen kieli onnistuukin kohtalaisen hyvin vain vuoden jälkeen.

Työntekijöinä filippiiniläiset saavat kehuja; he ovat ahkeria, ja sitähän me suomalaiset arvostamme, koska meilläkin on korkea työmoraali ja teemme työmme hyvin.

-Olemme pystyneet hyödyntämään heidän aiempaa kokemusta hyvin työyhteisössä, Elisaa toteaa.

Sairaanhoitajiksi Filippiineiltä Savoon

Manuel Sarmiento oli toiminut sairaanhoitajana jo kymmenen vuoden ajan kotimaassaan, ennen Suomeen tuloaan. Hän oli työskennellyt muun muassa vastuuhoitajana ja tehohoitajana Filippiineillä. Hänenkin aiempaa kokemustaan on voitu hyödyntää tämän hetkisessä työssä hoitokoti Liito-oravassa.

-Viimeiset kaksi vuotta työskentelin Covid-osastolla. Se oli raskasta aikaa, koska vuorot kestivät 12 tuntia ja 15 vuorokautta putkeen, ilman vapaita. Minä en myöskään voinut mennä kotiini lyhyillä vapailla, koska perheessäni on monta riskiryhmäläistä, Manuel kertoo.

Manuel on kutsumusammatissaan, sillä hän kokee muista ihmisistä huolehtimisen tärkeäksi asiaksi.

-Meillä on myös suvussa paljon hoitajia, joten sekin ohjasi ammatinvalintaa, Manuel sanoo.

Brian Escobarilla on myös kymmenen vuoden kokemus sairaanhoitajan työstä. Hän oli ensin kuusi vuotta sairaanhoitajana Filippiineillä ja sen jälkeen hän työskenteli Saudi-Arabiassa nelisen vuotta. Brian lähti Saudi-Arabiaan töihin yhdessä vaimonsa kanssa ja heidän poikansa jäi Filippiineille. Brian toivoo kovasti, että perhe saataisiin yhdistettyä jossakin vaiheessa.

Molemmat filippiiniläismiehet tiesivät Suomesta aika vähän ennen tänne tuloaan. Nokia oli tuttu.

-Etsin netistä tietoa ja huomasin, kuinka kaunis paikka Suomi onkaan. Paljon järviä, saaria, vettä joka puolella. Ilma ja vesi ovat puhtaita, Brian kertoo.

Myös Brian pitää tämänhetkisestä työstään ja kertoo, että aiempien 14 tunnin päivittäisten työvuorojen jälkeen 7-8 tunnin työpäivä tuntuu hyvältä.

-Täällä loma on oikeasti loma. Ja on paljon taukoja, myös kahvitauko. Kahvi täällä on hyvää, Brian nauraa.

Molemmat ovat ahkerasti tutustuneet sekä Savoon että koko Suomeen. Brian kehuu myös suomalaista ruokaa, ja pitää sitä terveellisenä verrattuna filippiiniläiseen ruokaan, joka usein on kovin suolaista ja öljyistä. Myös ruokakauppojen valikoimat ovat hieman hämmästyttäneet.

Työyhteisö on ottanut hyvin vastaan ulkomailta Savoon töihin tulleet henkilöt. Savo on kuulema vaikeampi kieli ymmärtää kuin suomen kieli.