Ensireaktiot, ehjänä eteenpäin, lastentautien palvelut

Yleiset stressireaktiot ensimmäisinä päivinä
 

  • Lähes kaikki lapset kokevat olonsa alussa järkyttyneiksi, säikyiksi tai huolestuneiksi.
  • Vanhemmilla ja muilla perheenjäsenillä voi olla samanlaisia reaktioita.
  • Lähes kaikilla on fyysisiä stressioireita; päänsärkyä, lihasjännitystä, mahakipua ja kämmenten hikoilua. Myös tuntemuksia elämänhallinnan menettämisestä voi ilmetä.
  • Lapsi ja vanhemmat saattavat riidellä tavallista enemmän.
  • Lapsi voi olla tavallista takertuvampi ja hänellä voi olla nukahtamisvaikeuksia.

Nämä reaktiot ovat tavallisia äkillisen loukkaantumisen tai sairastumisen jälkeen. Ajan myötä ja pienellä lisätuella useimmat lapset ja vanhemmat alkavat voida paremmin.

Jotkut ihmiset huomaavat jopa myönteisiä muutoksia tapahtuman jälkeen. He voivat kokea kiitollisuutta ja helpotusta siitä, että mitään pahempaa ei tapahtunut. Ihmisten arvomaailma voi muuttua ja heidän keskinäiset suhteensa voivat lähentyä vastoinkäymisten äärellä.

On luonnollista pyrkiä pysymään kaukana asioista, jotka muistuttavat jostakin pelottavasta. Liiallinen välttely voi kuitenkin johtaa myöhempiin ongelmiin. Täältä löydät keinoja auttaa lastasi mahdollisten uusien pelkojen kanssa.

Jos loukkaantuminen tai sairastuminen aiheuttaa ylivoimaisia ja pitkään jatkuvia pelon, avuttomuuden ja kauhun tunteita, se voi johtaa lieviä stressireaktioita vakavampiin oireisiin ja traumaattiseen stressiin.

Ensireaktiot, ehjänä eteenpäin, lisätiedot

Lue lisää