Endometrioosi
Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on hedelmällisessä iässä olevien naisten sairaus, joka aiheuttaa yksilöllisesti kipuja tai lapsettomuutta. Endometrioosia voi löytyä kohdun takaa, munasarjoista, vatsakalvolta ja joskus suolesta, virtsarakosta tai palleasta. Erikoissairaanhoidossa varmistetaan aina ensin oikea diagnoosi hyvän hoidon valitsemiseksi.
Endometrioosi on riippuvainen (naishormoni) estrogeenista ja yleensä tätä pitkäaikaissairautta hoidetaan hormonihoidoin ja kipulääkityksellä.
Endometrioosileikkauksia tehdään, kun kipuja on hormonihoidoista huolimatta, potilaalla on vaikeita suoli-tai rakko-oireita tai munasarjan endometriooma kasvaa suureksi. Ne tehdään lähes aina laparoskopialla tai robottileikkauksella, harvoin avoleikkauksella eli laparotomialla. KYSissä leikataan myös vaativaa endometrioosikirurgiaa. Tarvittaessa leikkaushoitoon osallistuu gynekologin lisäksi vatsakirurgi (gastrokirurgi) tai virtsaelinkirurgi (urologi).
Kipu
Kuukautiskivut alkavat endometrioosipotilaalla usein jo ennen kuin vuoto alkaa. Kipua voi olla myös muulloin kuin kuukautisten aikana. Yhdyntäkivut syvällä lantionpohjassa, ulostamiskivut ja tärinäkivut voivat olla endometrioosiin liittyviä.
Kipua lääkittäessä pyritään estämään kipuvälittäjäaineiden, prostaglandiinien vapautuminen endometrioosikudoksesta. Siksi suositeltavimpia kipulääkkeitä ovat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeiini, ketoprofeiini, naprokseeni). Tulehduskipulääkkeen lisäksi voidaan käyttää parasetamolia ja joskus myös vahvempia kipulääkkeitä (esim tramadoli).
Hankalissa endometrioosikivuissa hoitoon osallistuu moniammatillinen ryhmä, johon kuuluu lääkäreiden lisäksi fysioterapeutti, seksuaaliterapeutti ja kiputyöryhmä. Toisinaan kivun hoidossa käytetään esimerkiksi neuromodulaatiota eli hermoston toiminnan säätelyä.
Lapsettomuus
Endometrioosiin saattaa liittyä lapsettomuutta, muttei kaikilla potilailla. Lapsettomuus voi olla myös endometrioosin ainoa oire. Jos raskaus ei ole alkanut puoleen vuoteen, voivat lapsettomuustutkimukset olla aiheen. Tarvittaessa tutkimuksia ohjelmoidaan jo aiemmin.
Endometrioosin hormonihoidot estävät raskauden luonnollisen alkamisen. Endometrioosin vaikeuden ja pariskunnan toiveiden mukaisesti lapsettomuushoitovaihtoehtoina voivat olla kevyemmät ovulaatiotukihoidot liitettynä mahdollisesti inseminaatioon tai koeputkihedelmöityshoidot.
Mikäli endometrioosi on vaikuttanut munanjohdinten toimintaan, on koeputkihedelmöityshoito paras vaihtoehto. Leikkaushoito voi tulla kysymykseen, jos munasarjoissa on suuria endometrioomia, jotka haittaavat hedelmöityshoitoja.
Sijainti
Endometrioosi voi esiintyä
- pinnallisina pesäkkeinä vatsakalvon tai vatsaontelon kudosten pinnalla
- suklaakystana eli endometrioomana munasarjoissa
- syvänä endometrioosina, joka sijaitsee usein kohdun takapinnalla, kohdun ja peräsuolen välissä, suolen pinnalla, virtsarakon pinnalla tai virtsarakkoon kasvaen, endometrioosi voi kasvaa myös emättimen seinämän läpi.
- palleassa ja ylävatsalla
Diagnoosi
Endometrioosidiagnoosin varmistamiseksi kartoitetaan ensin oireita: kipupäiväkirjaa on hyvä pitää enne vastaanotolle tuloa. Gynekologisessa tutkimuksessa tunnustellaan ja kuvataan ultraäänellä, missä tautia on.
Näiden löydösten perusteella ratkaistaan:
- aloitetaanko hormonihoito
- tarvitaanko lisää kuvantamista esim. magneettikuvauksella
- tarvitaanko leikkaushoitoa: leikkaushoitoja suunnitellaan moniammatillisesti gynekologin, röntgenlääkärin, vatsaelinkirurgin ja urologin yhteistyönä
- millaista kivun hoitoa tarvitaan