Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

9.1.2025 Uutinen

Vertaisarviointi antaa äänen sijaishuollon nuorille

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on meneillään kehittämishanke, jonka tavoitteena on kehittää lastensuojelun laitospalveluita vastaamaan entistä paremmin tämän päivän tarpeisiin. Hankkeen aikana toteutetaan myös Pesäpuu ry:n koordinoima VALTTI-vertaisarviointi, joka tuo kuuluviin sijaishuollossa asuvien nuorten äänen ja kokemustiedon.

Lastensuojelun haasteet ovat monimutkaistuneet, ja lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt, mikä näkyy lastensuojeluilmoitusten ja -asiakkuuksien määrän kasvuna.

- Sijoitusten syyt voivat olla hyvin moninaisia, ja avun tarve on usein välttämätöntä. Tämän vuoksi haluamme uudistaa palvelumme vastaamaan nykypäivän tarpeita sekä varmistaa, että apu on oikea-aikaista ja tarkoituksenmukaista, hankekoordinaattori Outi Komulainen kertoo.

Vertaisarvioinnin myötä nuoret aikuiset, jotka itse ovat kokeneet kasvamisen kodin ulkopuolella, haastattelevat sijaishuollossa asuvia nuoria ja kartoittavat heidän kokemuksiaan. Tavoitteena on kerätä arvokasta tietoa nuorten arjesta, ohjaajien kanssa työskentelystä, koulutuksen järjestämisestä sekä muista elämää ja hyvinvointia koskettavista aiheista. Nuoret voivat antaa rehellistä palautetta vertaiselle, joka ei tuomitse, vaan ymmärtää heidän elämäntilanteensa.

Taskukellon lastensuojeluyksikössä Iisalmessa vertaisarviointi on jo käynnistynyt, ja nuoret ovat saaneet mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan sekä tutustua vertaistyöntekijöihin. Vertaisarvioinnin avulla pyritään suuntaamaan kehittämistyötä oikeisiin kohteisiin ja varmistamaan, että lastensuojelupalvelut vastaavat nuorten todellisia tarpeita.

Hankkeen aikana on selvitetty myös lastensuojeluyksiköiden ohjaajien kokemuksia työstään, työyhteisöstään ja ammatillisesta kehittymisestään. Lisäksi on kartoitettu sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä nykyisistä laitospalveluista ja kentän tarpeista.

Alkuvuoden aikana vertaisarviointi laajenee myös muihin Pohjois-Savon lastensuojeluyksiköihin, ja sen tuottama palaute tulee olemaan keskeinen osa palvelujen kehittämisessä. Kaikkien yksiköiden palautteet ovat kehittämistyön käytettävissä maaliskuun lopulla.