Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

10.5.2023 Uutinen

Terapianavigaattori auttaa aikuisten hoitoon ohjaamisessa mielenterveysasioissa

Pohjois-Savon hyvinvointialueen peruspalveluissa on otettu käyttöön Terapianavigaattori. Se on digitaalinen apuväline, joka helpottaa tilannearvion tekemistä ja hoitoonohjausta oikeantasoiseen hoitoon mielenterveyden oireissa ja häiriöissä.
 
Terapianavigaattori on tällä hetkellä käytössä hoidon tarpeen arvioinnin tukena Karttulassa, Keiteleellä, Pielavedellä, Rautalammilla, Siilinjärvellä, Suonenjoella, Tervossa ja Vesannolla. Jatkossa se tulee käyttöön koko hyvinvointialueelle. 

Terapianavigaattori on aikuisille tarkoitettu digitaalinen hoidon arviointimenetelmä osoitteessa www.terapianavigaattori.fi. Se koostuu monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat vastaajan mielenterveyden oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita ja toiveita. 

– Terapianavigaattorin käyttäminen on helppoa niin apua hakevan kuin ammattilaisen näkökulmasta. Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista, anonyymia ja kestää noin 20–30 minuuttia, kertoo kokemuksista apulaisylilääkäri Anu Hirvonen Suonenjoen terveysasemalta. 

Kun henkilö on täyttänyt Terapianavigaattorin, hän saa yhteenvedon vastauksistaan ja henkilökohtaisen koodin. Jos henkilö päättää hakeutua mielenterveyspalveluihin, hän antaa koodin ammattilaiselle. Sen avulla ammattilainen ja asiakas pääsevät yhdessä käymään läpi Terapianavigaattorin yhteenvedon. 
 
Terapianavigaattorin käyttöönotto on osa kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia. Mallilla parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Terapianavigaattori on valtakunnallisesti lähes kolmen miljoonan ihmisen käytettävissä.

 
Ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia hoitoina lieviin ja keskivaikeisiin häiriöihin 

Matalan kynnyksen psykososiaalisina menetelminä osassa hyvinvointialuetta on aloitettu ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia. Menetelmät soveltuvat lievien ja keskivaikeiden mielenterveyden oireiden ja häiriöiden hoitoon.

Asiakkaan oireisiin sopiva omahoito-ohjelma valitaan ammattilaisen tuella Mielenterveystalo-verkkopalvelun omahoito-ohjelmista. Omahoidon lomassa asiakas käy ammattilaisen vastaanotolla 1–3 kertaa. 

Kognitiivinen lyhytterapia pohjautuu kognitiiviseen psykoterapiaan. Hoito perustuu asiakkaan mielenterveyden tietouden ja itsetuntemuksen vahvistumiseen sekä käytännön harjoitteisiin. Lyhytterapia sisältää 5–10 käyntikertaa ja on usein riittävää hoitoa lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyden häiriöissä.