Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

1.12.2023 Uutinen

Siilinjärven keskustaan ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kokonaisuus

Pohjois-Savon hyvinvointialue on allekirjoittanut pitkäaikaisen vuokrasopimuksen Siilinjärvelle toteutettavasta ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kohteesta, Siilin Sydämestä.

Rakennusliike Lapti Oy rakentaa 45 asuntoa ja 52 asumispaikkaa sisältävän kohteen Siilinjärven keskustaan linja-autoaseman läheisyyteen vuosien 2024–2025 aikana. Solmitun vuokrasopimuksen arvo on 5,7 M€.

Vuoden alusta voimaan tullut asumispalveluiden lakiuudistus mahdollistaa monimuotoisten asumis- ja palvelukokonaisuuksien luomisen niin, että iäkkäille henkilöille voidaan tarjota joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn säilymistä tukevia asumis- ja palveluratkaisuja kotona asumisen ja nykyisen ympärivuorokautisen palveluasumisen väliin.

- Yhteisöllinen asuminen on merkittävä kehityskohde ikääntyneiden asumisen kokonaisuudessa tulevina vuosina. Sen tuomien yhteisöllisten elementtien arvioidaan tuovan hyötyjä ikäihmisten toimintakyvyn ylläpidon ja turvattomuudentunteen suhteen, toteaa toimialajohtaja Mikko Korhonen Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.

Kehittyessään yhteisöllinen asuminen osaltaan vähentää raskaampien palvelumuotojen eli ympärivuorokautisen hoivan kysyntää ja mahdollistaa tavoitteen mukaisen palvelurakenteen keventämisen.

- Yhteisöllisen asumisen rakenne hyvinvointialuetasoisena on vasta kehittymässä. Arvioitu tarve yhteisölliselle asumiselle on 2-4 %:lle yli 75-vuotiaista. Siilin Sydän on ensimmäinen uusi yksikkö, joka valmistuu hyvinvointialueelle omaan käyttöömme. Siilinjärven väestö ikääntyy lähivuosina vauhdikkaasti ja tarve tälle yksikölle on ilmeinen, Korhonen toteaa.

Havainnekuva: Siilin Sydän. Arkkitehtipalvelu Oy / Rakennusliike Lapti Oy
Kuva: Havainnekuva: Siilin Sydän. Arkkitehtipalvelu Oy / Rakennusliike Lapti Oy.