Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

18.6.2024 Uutinen

Sähköinen Omaolo-palvelu otettu käyttöön hyvinvointialueella

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on kesäkuun alussa otettu käyttöön Omaolo-palvelun alaselkäkivun tai -vamman oirearvio. Sähköisesti tehtävä oirearvio tukee itsehoitoa, ja ohjaa tarvittaessa paikallisen palvelun piiriin.

Omaolo on kansallinen sosiaali-, terveyden- ja suunterveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Palvelu sisältää erilaisia oirearvioita, terveys- ja hyvinvointitarkastuksia, hyvinvointivalmennuksia, yhteydenottolomakkeita sekä palvelutarpeenarviointeja.

Ensimmäisenä alaselkäkivun/-vamman oirearvio

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on 3.6.2024 otettu käyttöön Omaolo-palvelun alaselkäkivun tai -vamman oirearvio. Pohjoissavolaisille avautuu mahdollisuus saada ohjausta alueellisiin palveluihin oirearvion täyttämisen jälkeen. Oirearvion täyttäjä voi saada myös itsehoito-ohjeita, mikäli vaiva ei edellytä ammattilaisen arviota. Jos oirearvion perusteella tarvitaan kiireetöntä hoitoa, asiakas voi lähettää asiointinsa hoidon tarpeen arvion tekevälle ammattilaiselle vahvan tunnistautumisen kautta. On tärkeää huomata, että oirearviot eivät sovellu hätätilanteisiin.

Fysioterapeutit käsittelevät alaselkäkivun tai -vamman oirearvion kautta tulleita yhteydenottoja, ja asiakkaan ja ammattilaisen välinen viestintä tapahtuu digitaalisesti Omaolo-palvelun kautta.

Palvelun lähtökohtana ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamallien uudistaminen ja tämän uudistuksen tukeminen. Oirearvioita otetaan käyttöön hyvinvointialueella yksi kerrallaan, ja tavoitteena on suoristaa asiakkaan polkua tarkoituksenmukaisiin palveluihin. Omaolon sisällöt ovat aina käytettävissä, mutta paikallinen ohjautuminen asiointeja käsittelevälle ammattilaiselle riippuu palvelun käyttöönoton vaiheesta hyvinvointialueella. Lisätietoja Omaolosta löytyy osoitteesta omaolo.fi.

Omaolo-palvelu

  • on kansallinen sosiaali-, terveyden- ja suunterveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin
  • on suunnattu Suomessa vakituisesti asuville ja julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oikeutetuille yli 15-vuotiaille henkilöille
  • sisältää erilaisia oirearvioita, terveys- ja hyvinvointitarkastuksia, hyvinvointivalmennuksia, yhteydenottolomakkeita sekä palvelutarpeenarviointeja
  • on ilmainen palvelu, joka tuo sote-palvelut asukkaiden saataville 24/7
  • sisällöt perustuvat lääketieteellisen tietoon ja tutkimukseen, validoituihin kysymyksiin ja sosiaalihuollon osalta laissa määriteltyihin kriteereihin.