Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

19.2.2024 Uutinen

Kuopion yliopistolliselle sairaalalle ISO 9001:2015 -sertifikaatti Suomen ainoana yliopistollisena sairaalana 

Pohjois-Savon hyvinvointialueen Kuopion yliopistollinen sairaala on suorittanut menestyksekkäästi ISO 9001:2015 -standardin mukaisen johtamis- ja laatujärjestelmän eli toimintajärjestelmän arviointi- ja sertifiointimenettelyn. Sertifioinnin päivityksen myötä KYS on ainoa yliopistollinen sairaala Suomessa, jolla on ISO 9001:2015 standardin sertifikaatti.

Sertifikaatilla varmistetaan, että sairaalan tehtävät, palvelut ja prosessit täyttävät organisaation sisäiset ja ulkoiset laatuvaatimukset. 

Arviointimenettelyssä havaittiin yhteensä kolme lievää poikkeamaa. Niiden perussyiden analysointi ja korjaavat toimenpiteet on hyväksytty, ja ne puoltavat Kuopion yliopistollisen sairaalan sertifikaatin myöntämistä. Laadukkaan toiminnan varmistamiseksi ne ovat mukana myöhemmin suoritettavissa seuranta-arvioinneissa. Siten varmistetaan, että suunnitelmat etenevät suunnitellusti ja ne saavuttavat tavoitteensa. 

- On tärkeää muistaa, että paljon asioita on myös hyvin. Positiivisia havaintoja ja vahvuuksia on kirjattu runsaasti, ja se kertoo sairaalamme vahvasta toiminnasta, toteaa palvelualuejohtaja Jouni Kurola.

Ensimmäinen sertifikaatti jo vuonna 1999 – sairaaloista ensimmäisenä Euroopassa ja suurimpana maailmassa 

Sairaala sai ISO 9002 standardin sertifikaatin jo vuonna 1999, ja KYS oli tuolloin suurin sairaala maailmassa ja ensimmäinen sairaala Euroopassa, joka oli sertifioitu ISO-järjestelmään. Nyt sertifiointipäivityksen jälkeen KYS on ainoa ISO 9001:2015 standardin sertifikaatin yliopistollinen sairaala Suomessa. 

Sertifiointiin sisältyvä toiminta kattaa strategia- ja konsernipalvelut Kuopion yliopistollisen sairaalan toiminnassa sekä tiedepalvelukeskuksen, pois lukien opetustoiminta. KYSin toimipaikat, Iisalmen ja Varkauden sairaalat, eivät sisälly sertifiointiin. 

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Jukka Heiskanen, kehittämispalvelut, jukka.heiskanen(at)pshyvinvointialue.fi, p. 044 711 3020, palvelualuejohtaja Jouni Kurola, yliopistollisen sairaalan hallinto, p. 044 717 4085, jouni.kurola(at)pshyvinvointialue.fi 


Lähteet: Valtakunnallinen SOTE-laatuverkosto, 2023, sekä hyvinvointialueet ja yliopistolliset sairaalat (Pirkanmaan hyvinvointialue/ Tampereen yliopistollinen sairaala ja Pohjois-Pohjanmaa/ Oulun yliopistollinen sairaala ja Helsingin kaupunki/ Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala, 2024), ja Liisa Rantakokko, Kiwa Inspecta (2024).