Kotiutusyksikkötoiminta laajenee koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle
Kotiutusyksikkö tarjoaa tuetun kotiutumisen palvelua, joka on tarkoitettu sairaalasta kotiutuville asiakkaille viiveettömän ja turvallisen kotiutumisen varmistamiseksi. Palvelulla turvataan asiakkaan kuntoutuminen ja jatkohoito hänen kotiympäristössään. Tuettua kotiutumista on tarjottu tähän mennessä Kuopion kotiutusyksiköstä käsin Kuopion kantakaupungin alueelle sekä Kuopion eteläpuolella Kurkimäkeen, pohjoispuolella Ranta-Toivalaan sekä länsipuolella Karttulan alueelle saakka.
Tuetun kotiutumisen palvelu laajenee koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle vuoden 2025 aikana. Laajentuminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Kesällä Juankoski, Suonenjoki sekä Pielavesi saavat uudet tuetun kotiutumisen tiimit. Nämä tiimit tarjoavat tuetun kotiutumisen palvelua jatkossa Pielavedelle, Keiteleelle, Tervoon, Vesannolle, Rautalammille, Karttulaan, Suonenjoelle, Juankoskelle, Kaaville sekä Tuusniemelle.
Rekrytoinnit uusiin tiimeihin ovat parhaillaan käynnissä ja tavoitteena on saada toiminta käyntiin kesä-heinäkuun aikana. Henkilöstölle tämä tarkoittaa suurempia ajoalueita, mutta myös kohdennetumpaa työnkuvaa ja mahdollisuutta päästä kehittämään osaamistaan.
Lokakuussa tuetun kotiutumisen palvelu laajenee vielä Kiuruvedelle, Vieremälle, Iisalmeen, Sonkajärvelle, Lapinlahdelle, Rautavaaralle, Maaningalle, Siilinjärvelle, Nilsiään, Leppävirralle, Varkauteen sekä Joroisiin. Vaiheittainen käyttöönotto on kuvattu tarkemmin alla olevassa kuvassa.
Tuetun kotiutumisen palvelu tuo turvaa osastopaikkojen vähentyessä
Tuetun kotiutumisen palvelu sujuvoittaa asiakkaan kotiutumista, mutta vastaa myös palvelujärjestelmäuudistukseen liittyvään osastopaikkojen vähenemiseen. Suonenjoen kotihoidon esihenkilö Anna Pistemaa on yksi tulevista kotiutustiimin esihenkilöistä.
– Uskon, että kotiutusyksikkötoiminta tulee helpottamaan kotiutumisen tukea tarvitsevan asiakkaan kotiin pääsyä sekä vapauttamaan osastopaikkoja niiden asiakkaiden osalta, joilla ei ole enää sairaalahoidon tarvetta. Toiminnalla voidaan helpottaa myös säännöllistä kotihoitoa, kun vastuu nopeissa kotiutuksissa on siihen tarkoitukseen perustettavilla kotiutustiimeillä. Keskeistä kehittämisessä onkin yhteistyön rakentaminen eri palveluiden, kuten liikkuvan sairaalan kanssa, pohtii Anna Pistemaa.
Tulevaisuuden tavoitteena on yhdistää tuetun kotiutumisen sekä kuntouttavan arviointijakson toiminta. Tällöin keskitetyt tiimit tuottavat tuetun kotiutumisen lisäksi myös kuntouttavan arviointijakson palvelua. Kuntouttava arviointijakso edeltää säännöllisen kotihoidon palveluiden aloittamista. Se on määräaikainen, 4-6 viikon jakso ja sen aikana tuetaan asiakkaan kuntoutumista ja arvioidaan palveluiden tarvetta.