Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

29.4.2025 Uutinen

Ikääntyneiden asiakasraati kokoontui neljännen kerran – teemana turvallinen kotiutuminen


​​​​​​​
​​​​​​​Ikääntyneiden palveluiden asiakasraati kokoontui neljänteen tapaamiseensa keskiviikkona 9. huhtikuuta 2025. Tapaaminen käynnistyi edellisen kerran kertauksella, jolloin aiheena oli tilapäinen ympärivuorokautinen asumispalvelu sekä omaishoito.

Tilapäistä ympärivuorokautista asumista järjestetään ikääntyneiden asumispalveluiden yksiköissä. Palvelun asiakkaita ovat omaishoidettavat asiakkaat, sosiaalisessa kriisitilanteessa olevat asiakkaat sekä pitkäaikaisen hoivan paikkaa odottavat asiakkaat.

Tilapäisen ympärivuorokautisen asumispalvelun osalta raatilaiset pohtivat onnistunutta asiakaskokemusta. He toivat esille hyvän hoidon ja virikkeellisen toiminnan tärkeyden sekä jakson alkamiseen ja loppumiseen liittyvien kuulumisten läpikäynnin asiakkaan ja omaisen kanssa.

– Saimme edellisen tapaamisen tiimoilta tukea ja ymmärrystä siihen, mitä meidän tulee huomioida asumispalveluyksiköissä, etenkin asiakkaan tullessa yksikköön ja lähtiessä kotiin. Olemme huomioineet raatilaisilta nousseita asioita esimerkiksi yksiköidemme ohjeissa, kertoo asiakasraadin puheenjohtaja ja projektipäällikkö Sami Tuominiemi.

Kotiutuminen sairaalasta – mikä luo turvallisuuden tunnetta?

Tällä kertaa asiakasraatilaiset pääsivät pohtimaan kotiutumista sairaalasta tai vuodeosastolta. Tarkoituksena oli jälleen koota asiakasraatilaisten näkemyksiä ja kokemuksia, joiden avulla sairaalasta kotiutumisen palveluita pystytään kehittämään entistä asiakaslähtöisemmiksi.

Ensimmäiseksi raatilaisia pyydettiin pohtimaan, mitkä asiat tekevät kotiutumisesta turvallisen ja sujuvan. Raatilaiset pohtivat kysymystä ensin pienryhmissä, jonka jälkeen ajatuksia käytiin läpi yhteisesti.

Keskusteluissa korostuivat seuraavat asiat:
•    Ammattilaisten on varmistettava asiakkaan kotona pärjääminen ennen kotiutusta.
•    Ammattilaisten on kerrottava asioista ymmärrettävästi ja selkokielisesti.
•    Sairaalan ja kotiutusta tekevien ammattilaisten välillä pitää olla saumaton yhteistyö ja yllättäviä kotiutuksia tulee välttää.
•    Ammattilaisten tulee varmistaa asiakkaan lääkehoidon jatkuvuus.
•    Ammattilaisten tulee ottaa läheiset mukaan kotiutuksen suunnitteluun tai vähintään ilmoittaa heille suunnitellusta kotiutuksesta.



Raatilaiset toivoivat, että kotiutuessa ammattilaiset antaisivat konkreettisia ohjeita esimerkiksi haavanhoitoon, apuvälineiden käyttöön ja jatkohoidon järjestelyihin. Myös mielialan ja toimintakyvyn arvioiminen nähtiin tärkeänä osana onnistunutta kotiutumista.

– Toivomme, että kotiutumisen yhteydessä arvioidaan laajasti ikääntyneen henkilön kotiolosuhteet. Pärjääkö hän arjessa, pystyykö hän peseytymään, liikkumaan ja syömään riittävästi? Myös mielialan arviointi on tärkeää, pohtivat raatilaiset.

Toimintakyvyn tukeminen arjessa

Toinen keskustelutehtävä liittyi siihen, miten kotiutumisen jälkeistä toimintakykyä voisi arvioida ja tukea. Raatilaiset nostivat esiin empaattisuuden merkityksen ja asiakkaan oman kokemuksen arvostamisen.

Raatilaisten mielestä turvallisuuden tunnetta lisäävät:
•    Sama hoitaja tai hoitajatiimi, joka on tuttu ja helposti tavoitettavissa.
•    Asiakkaan aito kuuntelu ja se, että hoitajalla ei osoita kiirehtimisen merkkejä.
•    Omaisten huomioiminen osana arkea ja hoitoa.
•    Asiakkaan henkisen jaksamisen tukeminen, sillä fyysistä kuntoutusta usein tarjotaan, mutta henkinen puoli voi jäädä taka-alalle.

Tietoa kotiutustoiminnan kehityksestä

Tapaamisessa kuultiin myös ajankohtaista tietoa kotiutustoiminnan kehittämisestä Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Toimintaa kehittävät Leila Tuononen ja Salla Tukiainen esittelivät toimintamallia, jossa kotiutuksen suunnittelu on oikea-aikaista, laadukasta ja alueellisesti yhdenvertaista.

Toimintamalli on jo käytössä Kuopion alueella ja laajenee vuoden 2025 aikana koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle, kattaen myös syrjäisemmät seudut. Kotiutumista tukee moniammatillinen tiimi, johon kuuluu sairaanhoitajia, lähihoitajia ja fysioterapeutteja.



Suoraa palautetta kehittämistyön tueksi

Asiakasraatilaiset toivat jälleen esiin kokemuksiaan ja havaintojaan palveluiden toimivuudesta eri alueilla. Keskusteluissa tuli ilmi sekä onnistumisia että kehityskohteita. Palautetta arvostetaan, sillä se ohjaa palveluiden parantamista.

– Mielestäni saamamme kriittinen palaute on tärkeää, ja sitä olemme toivoneetkin saavamme asiakasraatilaisilta. Jos kuulisimme vain, mitä teemme oikein, emme osaisi lähteä kehittämään palveluitamme läheskään niin hyvin, kuin nyt pystymme, pohtii Sami Tuominiemi.

Seuraava asiakasraadin tapaaminen järjestetään syksyllä 2025. Tapaamisia järjestetään kuusi kertaa vuosien 2024–2025 aikana. Niissä käsitellään ikääntyneiden palveluihin liittyviä keskeisiä teemoja. Asiakasraadin tavoitteena on tuoda asiakkaan ääni osaksi ikääntyneiden palveluiden kehittämistä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Voit lukea aikaisemmista tapaamisista alla olevista linkeistä:
•    ensimmäinen tapaaminen
•    toinen tapaaminen
•    kolmas tapaaminen