Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

18.9.2023 Uutinen

Iisalmessa alkaa perhevalmennus messujen muodossa syyskuussa

Lasta odottavien perhevalmennuksessa tehdään uusi avaus Pohjois-Savon hyvinvointialueella Iisalmessa 23. syyskuuta 2023. Perinteisen ryhmämuotoisen perhevalmennuksen sijasta neuvola kutsuu asiakkaitaan maksuttomaan messutapahtumaan.

Perhevalmennusmessut on suunnattu lasta odottaville perheille raskauden vaiheesta riippumatta sekä perheille, joissa on alle puolivuotias vauva. Tapahtumassa perheet pääsevät yhdellä kertaa tutustumaan eri toimijoihin ja saavat kattavasti tietoa heille uudessa elämänvaiheessa tarjolla olevista alueen palveluista. Kyseessä ei kuitenkaan ole kaupallinen tapahtuma eikä messuilla ole mitään myyntipisteitä.

– Haluamme kokeilla perhevalmennuksen järjestämistä messumuotoisesti, sillä perinteisen ryhmämuotoisen perhevalmennuksen kävijämäärä on laskenut, kun synnyttäjiä on aiempaa vähemmän. Perheillä on kuitenkin tarve saada tietoa raskauteen, synnytykseen ja vauva-aikaan liittyen, kertoo terveydenhoitaja-kätilö Ansu Falck Iisalmen neuvolasta.

– Kolmas sektori ja yrittäjät järjestävät myös paljon toimintaa ja palveluja perheille, mutta tieto on hajallaan eikä aina tavoita kohdeväestöä. Ratkaisuksi tarjoamme terveydenhuollon, kaupungin, kolmannen sektorin, järjestöjen, yhdistysten ja yrittäjien kanssa yhdessä järjestettävää perhevalmennusmessutapahtumaa.

Perhevalmennuksen tavoitteena on valmentaa perhettä synnytykseen, imetykseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Lisäksi pyritään edistämään sikiön, raskaana olevan naisen sekä hänen perheensä terveyttä ja terveystottumuksia. Valmennuksessa aiheina ovat myös vanhempien parisuhde sekä lapsen ja vanhempien välinen vuorovaikutus.

Messut esiteltiin tapana tehdä perhevalmennusta valtakunnallisilla terveydenhoitajapäivillä vuonna 2018. Tämän jälkeen messut on otettu käyttöön yhtenä valmennusmuotona eri puolilla Suomea, Pohjois-Savossa Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Siilinjärven tapahtumasta Iisalmen ammattilaiset saivat arvokasta kokemusta tutustumiskäynnillään viime tammikuussa.

Messujen lisäksi perhevalmennusta järjestetään pohjoisen alueen eli Iisalmen, Kiuruveden, Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän neuvoloiden asiakkaille etäyhteyksillä. Etämuotoista perhevalmennusta on Pohjois-Savon hyvinvointialueella tarkoitus laajentaa vuoden 2024 aikana kattamaan koko alueen lasta odottavat perheen asuinpaikasta riippumatta.