Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

29.5.2024 Uutinen

Hyvinvointialuejohtajan esitys palvelujärjestelmän uudistamiseksi aluehallituksen käsiteltäväksi

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee palvelujärjestelmän uudistamista maanantaina 3. kesäkuuta, jolloin hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen tuo kokoukseen uudistusehdotuksensa. Esityksessä on huomioitu lausuntojen, kyselyjen ja asukastilaisuuksien kautta saatu palaute. 

Hyvinvointialueen palveluiden uudistaminen on välttämätöntä, sillä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä haastaa väestön ikääntymisestä johtuva kasvava palvelutarve, henkilöstön riittävyys ja talouden tasapainottamisvelvollisuudet. 

Uudistusten toimeenpanolla vaiheittain vuosina 2024–2028 vähennetään mahdollisia riskejä. Tällöin uusien toimintamallien käyttöönotto ja palveluverkon muutokset voidaan suunnitella ja aikatauluttaa siten, että muutoksesta koituu mahdollisimman vähän haittaa palveluja käyttäville asiakkaille.

Sosiaali- ja terveyskeskusten ympärillä sosiaali- ja terveysasemaverkosto

Vastaanottotoiminnan palveluverkostoksi esitetään verkostomallia, jossa Pohjois-Savon jokaisessa kunnassa on jatkossakin joko sosiaali- ja terveyskeskus tai sosiaali- ja terveysasema. 

Esitettävään malliin tehtiin muutoksia ja tarkennuksia saadun palautteen perusteella. Hyvinvointipiste-termistä luovuttiin, sillä sen ei koettu kuvaavan palvelua. Uudessa esityksessä sosiaali- ja terveyskeskuksen ympärillä on kahden eri tasoisten sosiaali- ja terveysasemien verkosto, ja niiden palveluvalikoimaa tarkennettiin. Puolikiireellistä (aika 1-3 päivän sisään) vastaanottoa lisättiin tuotettavaksi sote-keskusten lisäksi myös osassa laajoista sote-asemista. Sosiaali- ja terveysasemien palveluvalikoima muotoutuu paikallisen palvelutarpeen perusteella. Jatkossa asiakkaan valinnanvapaus lisääntyy, kun hän voi asioida missä tahansa hyvinvointialueen palvelupaikassa. 

Digipalveluiden lisääminen ja kehittäminen tukee palveluita. Tavoitteena on siirtää noin 25 prosenttia asiakaskontakteista digipalveluihin. Vastaanottopalvelut eri toimipisteissä ovat jatkossakin käytössä niille asiakkaille, joille digipalveluiden käyttö ei ole mahdollista, tai joiden asian hoitoon ne eivät sovellu. 

Vuodeosastotoimintaa täydennetään kotiutusyksikön ja kotiin vietävien palveluiden kehittämisellä

Terveydenhuollon vuodeosastotoimintaa uudistetaan vastaamaan väestön ikääntymisen tuomia haasteita. Tällä hetkellä toisistaan erillään toimivista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osastoista muodostetaan integroidut terveydenhuollon osastot. Kotiutusprosessia ja kotiin vietäviä palveluja vahvistetaan erityisesti kotiutusyksikön ja liikkuvan sairaalan kehittämisellä. 

Uusien palvelumallien käyttöönotolla voidaan lyhentää hoitojaksoja ja jonoja, jolloin vuodeosastopaikkoja tarvitaan vähemmän. Vuodeosastotoiminnassa ehdotetaan mallia, joka sisältää 125 vuodepaikan vähennyksen. Vuodeosastojen 675 paikkaa jakautuvat Iisalmeen, Kuopioon, Siilinjärvelle ja Varkauteen. Liikkuvan sairaalan paikkamäärä nostetaan 130 paikkaan ja perustettavan kotiutusyksikön henkilöstövahvuus tulee olemaan 63 henkilötyövuotta. Nykyisiä muilla alueilla sijaitsevia vuodeosastoja ei kuitenkaan lakkauteta ennen kuin muita palvelumuotoja, kuten liikkuvan sairaalan toimintaa on vahvistettu.

Uudistuksella riittävät kustannus- ja henkilöstövaikutukset

Aluehallitus on asettanut palvelujärjestelmän uudistamiselle pysyvän 30–50 miljoonan euron kustannusvaikutustavoitteen. Nyt esitettävällä vastaanottotoiminnan, alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistuksella saavutetaan arviolta 6,7 miljoonan euron kustannussäästö sekä osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistuksella arviolta 21,2 miljoonan euron kustannussäästö. Lisää kustannusvaikutuksia haetaan myöhemmin tänä vuonna julkaistavilla perhe- ja vammaispalveluiden sekä erikoissairaanhoidon ja yliopistosairaalan toiminnan uudistuksilla.

Nyt esitettävät uudistukset tukevat henkilöstön riittävyyttä, vaikka ne eivät ratkaise tulevaisuuden henkilöstön saatavuuden ongelmia kokonaisuudessaan Lue lisää raportista Henkilöstöennuste 2024–2035.

Esitys sisältää myös keväällä laaditut kustannusten, vaikutusten ja riskien arvioinnit. 

Hyvinvointialueen aluevaltuusto päättää palvelujärjestelmän uudistamisesta kokouksessaan 17. kesäkuuta.