Asunnottomuus on meidän kaikkien asia
Asunnottomien yö -tapahtumaa on vietetty eri puolella Suomea vuodesta 2002. Kyseistä päivää vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta. Tämän vuoden teemana on piiloasunnottomuus. Asunnottomuus on kasvanut Kuopiossa yli 10 prosenttia edellisvuoteen nähden Aran julkaisemien tilastojen perusteella. Pohjois-Savon hyvinvointialue on mukana pitkäaikaisasunnottomuuden poisto-ohjelmassa. Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi on kuitenkin vielä paljon työtä tehtävänä.
Asunnottomuus ei ole yksittäisen ihmisen ominaisuus. Asunnottomuus on yhteiskunnallinen ongelma, jonka syitä ovat muun muassa eriarvoisuus, talouden suhdannevaihtelut ja kaupungistuminen. Asunnottomuuden taustalla voi olla mielenterveysongelmia, riippuvuussairauksia, neuropsykiatrisia haasteita, taloudellisia pulmia ja sosiaalisia tekijöitä kuten ylisukupolvista huono-osaisuutta.
Taustalla voi olla myös palvelujärjestelmästä johtuvia tekijöitä, kuten asiakkaan ja palveluiden kohtaamattomuutta, palveluiden riittämättömyyttä ja palveluissa tapahtuvia leikkauksia. Erityisesti suurissa kaupungeissa korkeat vuokrat ja pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista lisäävät asunnottomuutta. Myös erilaiset kriisit kuten avio- tai avoero, työttömäksi jääminen, sairastuminen tai puolison kuolema voivat johtaa asunnottomuuteen.
Olemme huolestuneita samanaikaisten leikkausten yhteisvaikutuksista eri väestöryhmiin. Suomessa on tehty pitkään asunnottomuudenvastaista työtä, jolla asunnottomuutta on onnistuttu vähentämään. Asunnottomuus elää ilmiönä kuitenkin jatkuvasti. Ihmisten tilanteet voivat muuttua yhteiskunnallisten ja taloudellisten kriisien yhteydessä.
Tällä hetkellä pienituloisten etuuksiin kohdistetaan leikkauksia, jotka heikentävät myös asunnottomien sekä asunnottomuusuhan alla olevien elämää. Järjestöt ovat tärkeässä roolissa asunnottomuustyössä. Nyt leikkauksia kohdennetaan myös järjestöjen toimintaan.
Aiemmin mainitsemamme tilanteet voivat koskettaa meistä jokaista. Kuka tahansa voi tarvita tukea asumisen haasteissa jossain vaiheessa elämäänsä. Apua kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ei ole liian isoa tai pientä huolta, jota ei yhdessä voisi selvittää. Apua saa esimerkiksi oman hyvinvointialueen sosiaalipalveluista tai kotikunnan asumisneuvonnasta. Moniammatillinen yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon sekä järjestötoimijoiden kesken on ensiarvoisen tärkeää.
Asunnottomien yö-tapahtuma kerää toimijoita ja kansalaisia yhdeksi illaksi tärkeän ilmiön ympärille. Yksi ilta ei yksin riitä, vaan asunnottomuuteen ja sen ennaltaehkäisemiseen tulee olla toimia ja apuja saatavilla vuoden jokaisena päivänä.
Jokainen ihminen on asunnon arvoinen.
Kuvituskuva.
Kirjoittajina on toiminut:
Nina Kosunen, sosiaalityöntekijä ikääntyneiden palvelut
Inka Lindi, sosiaalityöntekijä työikäisten palvelut
Katja Surakka, sosiaalityöntekijä työikäisten palvelut
Elisa Hämäläinen, asumisneuvoja, Kuopion asumisneuvonta, Kuopion Setlementti Puijola Ry
Sanni Liimatainen, Kuopion asumisneuvonta, Kuopion Setlementti Puijola Ry
Marjut Rantala, asumisneuvoja, Kuopion asumisneuvonta, Kuopion Setlementti Puijola Ry