Vuotohäiriöt, naistentautien palvelut

Vuotohäiriöt


Vuotohäiriöt ovat yksi yleisimmistä syistä hakeutua naistentautien erikoislääkärille.  Taustalla voi olla hormonaalinen (esim. ovulaatio-ongelma tai kilpirauhasen toimintahäiriö) tai kohtuperäinen syy, kuten esimerkiksi polyyppi tai myooma.

Lähes jokainen nainen kärsii jossain elämän vaiheessa vuotohäiriöistä. Niiden syy on selvitettävä, mikäli kuukautiset ovat olleet poissa yli kuusi kuukautta hedelmällisessä iässä olevalla naisella, vuoto on erittäin runsasta tai vaihdevuodet ohittaneella naiselle tulee emätinverenvuotoa.

Tutkimuksiin kuuluvat tilanteen mukaan gynekologinen ultraääni, kohtunäytteet sekä hormonimääritykset.

Hoito riippuu vuotohäiriön syystä. Tarvittaessa kohtumuutoksia, hyvälaatuista limakalvon paksuuntumista voidaan hoitaa lämpöhoidolla tai esimerkiksi hormonikierukalla. Vuotohäiriöiden hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Iän myötä riski pahanlaatuisiin syihin kasvaa.

Kuukautisten puuttuminen tai ennenaikainen loppuminen kielii elimistön toimintahäiriöstä ja vaatii lääkärin tutkimuksia. Joskus rankka fyysinen suoritus, laihuushäiriö tai muu metabolinen syy on kuukautishäiriön taustalla.

Vuotohäiriöiden vuoksi tutkimuksiin pääsee lääkärin lähetteellä. Tarkentavia tutkimuksia on usein ohjelmoitu jo ennen ensimmäistä vastaanottokäyntiä.

Lisätietoa, vuotohäiriöt, naistentautien palvelut