Bannerikuva, uratarinat

alt=

Uratarina vaihtelevaa työtä perheiden parissa

Vaihtelevaa työtä perheiden parissa


​​​​​​​Lyhytaikaiset palvelusuhteet tekevät ohjaajien työnkuvasta vaihtelevan, eikä rutiineja juurikaan ehdi syntyä. Kotipalvelun ohjaajien työviikon suunnittelun lähtökohtana ovat perheiden tarpeet, joten keskenään samanlaisia työviikkoja ei ole.

– Tyypillistä työpäivää ei ole, sillä perheiden luona tehtäviä kotikäyntejä on päivittäin eri määrä ja eri aikoihin, kertoo tiimin tuorein kasvo, muutaman kuukauden ajan ohjaajan tehtävässään ollut Julia Mark. – Kiinnostuin työssä siitä, että töitä tehdään lapsiperheiden kanssa, sekä siitä, että mikään työpäivä ei ole samanlainen.

Samoilla linjoilla on myös ohjaaja Elina Nevalainen, joka aloitti tehtävässään marraskuussa 2021.
– Työ on hyvin vaihtelevaa. Yhtenä päivänä voi olla montakin perhettä ja toisena vain yksi, myös käyntien pituudet ovat vaihtelevia, hän kertoo.

Ohjaajakolmikosta pisimpään eli kaksi ja puoli vuotta tehtävässä ollut Maria Niskanen kertoo työpäivien koostuvan monipuolisista askareista perheiden ja erityisesti lasten kanssa.

– Huolehdimme lasten päivittäisistä rutiineista, joihin kuuluu ulkoilua, ruokailua, päivälepoa, leikkimistä, pelailua ja läsnäoloa, hän sanoo.

Työ perheiden ja lasten parissa sekä työn vaihtelevuus ja liikkuvuus olivat tekijöitä, jotka saivat ohjaajat alun perin kiinnostumaan tehtävästä.

– Erikoistumisalani ovat lapset ja nuoret. Olen lähihoitajaopintojeni aikana työskennellyt perhekodissa sekä ohjaajana aamu- ja iltapäiväkerhoissa, ja valmistumiseni jälkeen muun muassa ikäihmisten parissa. En kuitenkaan koe olevani oikea ihminen työskentelemään vaikkapa koulunkäynnin ohjaajana tai päiväkodissa, sillä ikäihmisten kotihoidon puolella hankkimani työkokemus on osittanut minulle, että viihdyn nimenomaan kotihoidon tehtävissä ja liikkuvassa työssä, Elina kertoo.

– Kiinnostuin tästä työstä opiskeltuani lasten ja nuorten erityisohjaajaksi ja oltuani lapsiperheiden kotipalvelussa työharjoittelussa, Maria kertoo.


Ylä-Savon soten alueella ennen hyvinvointialuetta työskennelleet lapsiperheiden kotipalvelun ohjaajat Elina Nevalainen (vas.), Maria Niskanen ja Julia Mark kaikki pitävät työssään ykkösasiana sitä, että työskentely tehdään perheiden hyväksi.

Täyden kympin työpaikka

Kysyttäessä ohjaajilta, mikä heidän mielestään on työssä parasta, saa kaikilta vastaukseksi perheiden kanssa työskentelyn.

– Työssäni on parasta se, kun perhe tulee autetuksi. On hienoa antaa aikaa sekä lapselle että vanhemmalle, jotta arki helpottuu, Maria sanoo. – Lasten ja perheiden kanssa työskentely on parasta, mitä olen tähän asti tehnyt.

Myös hyvä ja avoin yhteistyö tiimin sisällä kannustaa ja tukee onnistumisessa.

– Parasta työssäni ovat huiput ja ammattitaitoiset työkaverit ja se, kun pääsee perheiden luokse kotikäynneille, Julia kertoo.
​​​​​​​
Kotikäyntejä ja työn vaihtelevuutta arvostaa myös Elina.
​​​​​​​
– Työ yhdistää liikkuvuuden ja lasten parissa työskentelyn, ja tämä on ollut erittäin mielenkiintoista ja sopivasti haastavaa, joskus saattaa jopa unohtaa olevansa töissä, hän kertoo. – Lisäksi meidän tiimimme on aivan mahtava, työkavereilta ja lähiesihenkilöltä saa aina täyden tuen, ollaan kiinnostuneita ja soitellaan ja kysellään kuulumisia usein. Sanoisin jopa, että täyden kympin työpaikka.