Tekonivelkirurgian palvelut

Tekonivelkirurgian palvelut

Tekonivelkirurgian yksikössä hoidetaan lonkan ja polven eri syistä johtuvaa nivelrikkoa sekä tekonivelleikkausten hoitoa vaativia jälkitiloja. Näiden lisäksi yksikkö vastaa myös luukasvainten kirurgisesta hoidosta. Potilaat tulevat tyypillisesti hoitoon lähetteellä avoterveydenhuollosta muista terveydenhuollon yksiköistä, mutta osa kiireellistä hoitoa vaativista potilaista saattaa ohjautua tekonivelkirurgialle päivystyksellisesti sairaalamme ensiavun kautta.

Tavallisin tekonivelkirurgiaa vaativa vaiva on ns. primaari nivelrikko, joka tyypillisesti on krooninen, ikääntymiseen liittyvä yleinen kansansairaus. Nivelrikko voi syntyä myös tapaturmien tai tulehduksellisten nivelsairauksien jälkitilana ja myös näissä tapauksissa tekonivelleikkaus voi olla aiheellinen. Tekonivelten uusintaleikkausten tyypillisiä syitä ovat bakteeritulehdukset ja proteesin viereisen luun murtumat. Harvinaisempia syitä voivat olla proteesin irtoaminen ilman tulehdusta, sijoiltaanmeno (lonkan tekonivel) tai liiallinen väljyys (polven tekonivel).

Tekonivelkirurgian selvästi tavallisimmat leikkaukset ovat lonkan ja polven ns. primaarit eli ensitekonivelleikkaukset, joita voidaan nykyään yksikössämme suorittaa myös robottiavusteisesti. Uusintaleikkauksissa osia alkuperäisestä tai koko alkuperäinen tekonivel saatetaan päätyä korvaamaan uusintaleikkauksissa käytettävillä tekonivelillä. Bakteeritulehduksissa leikkaukseen liitetään aina myös infektiolääkärin kanssa yhdessä suunniteltu antibioottihoito. Olennaista tekonivelleikkausten onnistumisen kannalta on moniammatillinen yhteistyö erityisesti osaavan hoitohenkilökuntamme sekä fysioterapeuttien kanssa. Tarvittaessa käytämme myös anestesiologian palveluita potilaan leikkauskelpoisuuden sekä leikkauksen jälkeisen kivun hoidon optimoimiseksi. Tekonivelleikkauksia on normaaleina toimintavuosina tehty yksikössämme n. 1500 kappaletta.

Hoitopäätökset tekonivelleikkauksista perustuvat ensisijaisesti lonkan ja polven nivelrikon Käypä Hoito -suosituksiin sekä Suomen Artroplastiayhdistys ry:n julkaisemaan ”Hyvä hoito lonkan ja polven tekonivelkirurgiassa” -oppaaseen. Hoitotuloksia seurataan Suomen Tekonivelrekisteristä saatavan tiedon sekä kontrollien yhteydessä täytettävien lonkka- (Oxford Hip Score) ja polvitekonivelten (Oxford Knee Score) toimintakykymittareiden avulla. Pyrimme siihen, että jokaisen tekonivelpotilaan tiedot tallennetaan Suomen Tekonivelrekisteriin kattavan seurannan varmistamiseksi.

Toimi näin

Tarvitset lääkärin lähetteen voidaksesi tulla kiireettömään erikoissairaanhoitoon sekä laboratorio-, kuvantamis- tai muuhun tutkimukseen. Voit valita hoitopaikkasi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Kun sairastut, hakeudu omaan terveyskeskukseesi, työterveysasemallesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.

Äkillisissä sairaustapauksissa voit tulla päivystykseemme ilman lähetettä. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.

Ennen vastaanotolle saapumista, ota käyttöön OmaKYS–sähköinen asiointipalvelu ja täytä sähköinen esitietolomake välilehdellä Kyselyt. OmaKYS-palvelussa näet myös ajanvaraustietosi.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Maksullisuuden tiedot

Palvelusta riippuen poliklinikkamaksu tai hoitopäivämaksu.

Palveluseteli

Palveluseteli on käytössä, ja siitä on tietoa verkkosivuilla

https://pshyvinvointialue.fi/palveluseteli-asiakkaalle

Saat palvelusetelin käyttöösi, kun sosiaali- ja terveysalan ammattilainen on arvioinut palvelutarpeesi ja todennut palvelusetelin vaihtoehdoksi.

Tukielinkirurgian poliklinikka

Puhelinasiointi tekonivelkirurgian, selkäkirurgian, ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian poliklinikan ajanvarausasioissa ja leikkausjonotiedusteluissa.

 • Poliklinikan ajanvarausasiat puh. 0447179010
 • Leikkausjonotiedustelut, osastosihteeri puh. 017173732
 • Leikkaushoidonsuunnittelija sairaanhoitaja, terveydentilaan liittyvät asiat puh. 0447179613

Palveluajat

Poliklinikan ajanvarausasiat
 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 12:00
Leikkausjonotiedustelut, osastosihteeri
 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 12:00
Leikkaushoitoon ja terveydentilaan liittyvät asiat, sairaanhoitaja
 • Maanantai - Perjantai 08:00 - 12:00

Kunnat:

Saarijärvi, Hankasalmi, Luhanka, Uurainen, Jämsä, Äänekoski, Muurame, Kannonkoski, Joutsa, Kinnula, Viitasaari, Kyyjärvi, Konnevesi, Multia, Toivakka, Laukaa, Keuruu, Petäjävesi, Kivijärvi, Karstula, Jyväskylä, Pihtipudas Vesanto, Iisalmi, Leppävirta, Varkaus, Rautalampi, Vieremä, Keitele, Suonenjoki, Pielavesi, Tervo, Kaavi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Rautavaara, Joroinen, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Tuusniemi, Kuopio Tohmajärvi, Lieksa, Outokumpu, Nurmes, Heinävesi, Polvijärvi, Liperi, Rääkkylä, Joensuu, Ilomantsi, Kitee, Juuka, Kontiolahti Enonkoski, Savonlinna, Puumala, Pertunmaa, Pieksämäki, Mäntyharju, Rantasalmi, Juva, Kangasniemi, Sulkava, Mikkeli, Hirvensalmi

Ortopedian osasto

Voit olla yhteydessä osastoon puhelimitse

Palveluajat

Avoinna ympäri vuorokauden.

Kunnat:

Saarijärvi, Hankasalmi, Luhanka, Uurainen, Jämsä, Äänekoski, Muurame, Kannonkoski, Joutsa, Kinnula, Viitasaari, Kyyjärvi, Konnevesi, Multia, Toivakka, Laukaa, Keuruu, Petäjävesi, Kivijärvi, Karstula, Jyväskylä, Pihtipudas Vesanto, Iisalmi, Leppävirta, Varkaus, Rautalampi, Vieremä, Keitele, Suonenjoki, Pielavesi, Tervo, Kaavi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Rautavaara, Joroinen, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Tuusniemi, Kuopio Tohmajärvi, Lieksa, Outokumpu, Nurmes, Heinävesi, Polvijärvi, Liperi, Rääkkylä, Joensuu, Ilomantsi, Kitee, Juuka, Kontiolahti Enonkoski, Savonlinna, Puumala, Pertunmaa, Pieksämäki, Mäntyharju, Rantasalmi, Juva, Kangasniemi, Sulkava, Mikkeli, Hirvensalmi

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.

Kuopion yliopistollinen sairaala huolehtii Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukkaiden erikoissairaanhoidosta ja lisäksi Itä-Suomen yhteistyöalueen (Etelä-Savon hyvinvointialue, Keski-Suomen hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue) erityistason erikoissairaanhoidosta.

Osoite

Puijonlaaksontie 2, 70210 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

Lisätiedot

 • Ortopedian poliklinikka 3212 (Tekonivelkirurgia, ortopedia, traumatologia ja käsikirurgia), Puijon sairaala, Kaarisairaala, B, K, 1. kerros
 • Ortopedian osasto, Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 3. kerros. Hissit 63-66.


Kunnat:

Hankasalmi, Luhanka, Uurainen, Jämsä, Äänekoski, Muurame, Kannonkoski, Joutsa, Kinnula, Viitasaari, Kyyjärvi, Saarijärvi, Konnevesi, Multia, Toivakka, Laukaa, Keuruu, Petäjävesi, Kivijärvi, Karstula, Jyväskylä, Pihtipudas Vieremä, Suonenjoki, Pielavesi, Tervo, Kaavi, Lapinlahti, Siilinjärvi, Rautavaara, Joroinen, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Tuusniemi, Kuopio, Vesanto, Iisalmi, Leppävirta, Varkaus, Rautalampi, Keitele Juuka, Tohmajärvi, Lieksa, Outokumpu, Nurmes, Heinävesi, Polvijärvi, Liperi, Rääkkylä, Joensuu, Ilomantsi, Kitee, Kontiolahti Enonkoski, Savonlinna, Puumala, Pertunmaa, Pieksämäki, Mäntyharju, Rantasalmi, Juva, Kangasniemi, Sulkava, Mikkeli, Hirvensalmi

OmaKYS-palvelu

OmaKYS on sähköinen asiointitapa potilaan ja KYSin välillä. OmaKYSissä näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. Palvelun käyttö on maksutonta. OmaKYSissä ei näy potilaskertomustekstejä.

OmaKYSissä voit

 • tarkastella tulevia ja lähimenneisyydessä olleita ajanvaraustietojasi KYSiin
 • täyttää hoitoon liittyviä kyselyjä
 • antaa biopankkisuostumuksen
 • siirtyä Omavointi-, Omakanta- ja Terveyskylä-palveluihin.

OmaKYSiin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.

Huoltajat voivat asioida OmaKYSissä alle 12-vuotiaan lapsen puolesta pois lukien esitietolomakkeiden täyttö. Puolesta asiointi perustuu suomi.fi valtuuksiin.

KYS Mobiilipolku

KYS Mobiilipolku on käytössä erikoissairaanhoidon toimenpidepotilailla tuki- ja liikuntaelinkirurgian, vatsaelinkirurgian ja korva- nenä- kurkkutautien erikoisaloilla. Lisätietoa saat hoidostasi vastaavasta yksiköstä.

Tekonivelkirurgian palvelut, videot

Polviproteesileikkaus


Lonkkaproteesileikkaus

 

Tekonivelkirurgian palvelut, lisätiedot

Tekonivelpotilaan hoitoprosessi

 • Potilas tulee hoitoon lääkärin lähetteellä
 • Leikkauspäätös tehdään valtakunnallisten hoitoon pääsyn kriteerien perusteella
 • Leikkausta edeltävällä käynnillä potilas tapaa leikkaavan lääkärin, tähän toimintaan perehtyneen hoitajan, fysioterapeutin ja tarvittaessa anestesialääkärin
 • Leikkauksissa käytetään nykyaikaisia leikkausmenetelmiä ja korkealaatuisia tekoniveliä, joiden pitkäaikaiset tutkimus- ja seurantatulokset ovat hyviä
 • Leikkauksen jälkeen potilas siirtyy tekonivelkirurgian vuodeosastolle, mistä hän kotiutuu tai siirtyy jatkohoitopaikkaan
 • Leikkauksien jälkeinen kontrolli poliklinikalla 2-3 kuukauden kuluttua toimenpiteestä
 • Tutustu elämänlaatukyselyn tuloksiin (pdf)

Lue lisää