Navigeringsmeny

Navigeringsmeny

5.4.2023 Uutinen

Ylä-Savon ja Lapinlahden oikomishoidon asiakkaille tarjotaan tilapäisesti oikomishoitoa Siilinjärvellä

Pohjois-Savon hyvinvointialueella ei ole tällä hetkellä virassa olevaa oikomishoidon erikoishammaslääkäriä Ylä-Savon ja Lapinlahden sotekeskuksissa. Tilanteeseen saadaan tilapäisesti helpotusta, kun osalle asiakkaista pystytään tarjoamaan oikomishoitoa suun terveydenhuollossa Siilinjärvellä. 

Aikoja Siilinjärvelle annetaan kiireellisyysjärjestyksessä alaikäisille asiakkaille, joilla oikomishoito on kesken ja suussa on kiinteät oikomiskojeet. Arvion tilanteesta tekee suun terveydenhuollon ammattilainen. 

Asiakkaisiin ollaan yhteydessä Ylä-Savon ja Lapinlahden suun terveydenhuollosta joko kirjeitse tai soittamalla. Jos Siilinjärvelle annettu aika ei sovi, pyydetään asiakasta olemaan yhteydessä oman alueensa suun terveydenhuoltoon. Siilinjärvelle ei yläsavolaisten ja lapinlahtelaisten tule soittaa.

Jos asiakas on estynyt käymään Siilinjärvellä, oikomishoito jatkuu oman kotikunnan suun terveydenhuollossa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Tilapäisjärjestely koskee vain aikoja oikomishoidon erikoishammaslääkärille. Järjestelystä on sovittu huhti-heinäkuun ajaksi. Päivystyksellinen hoito annetaan edelleen omassa kotikunnassa. Eli esimerkiksi oikomiskojeen rikkoontuessa tulee olla yhteydessä oman kotikunnan suun terveydenhuoltoon. 

Haastavaan tilanteeseen haetaan ratkaisuja

Lasten oikomishoidon tilanne Pohjois-Savossa on herättänyt paljon keskustelua. Pohjois-Savon alueella aiemmin työskennelleet oikomishoidon erikoishammaslääkärit tuottivat palvelua vuodenvaihteeseen saakka ostopalveluna Ylä-Savossa ja Lapinlahdella. Hyvinvointialueen käynnistymisen ja saman työnantajan alaisuuteen siirtymisen myötä tämä ei ole ollut enää mahdollista. 

Haastavaan tilanteeseen on haettu aktiivisesti ratkaisuja. Aluehallitus päätti kokouksessaan 29.3.2023 perustaa kaksi uutta oikomishoidon erikoishammaslääkärin virkaa Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. 

Suun terveydenhuollon asiakaspalvelu Ylä-Savossa ja Lapinlahdella:

  • Pohjoinen alue (Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Vieremä, Rautavaara)
    • puh. 017 272 4400, arkisin kello 8–16
  • Koillinen alue (Lapinlahti, Varpaisjärvi)
    • puh. 017 272 0452, arkisin kello 8–16