Innehållspublicerare

Ajankohtaista

 1. 30.3.2023 Uutinen

  KYSin päivystys pahasti ruuhkautunut

  Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) yhteispäivystysyksikkö on pahasti ruuhkautunut, koska potilaiden osasto- ja jatkohoitopaikoista on hankala puute. Ratkaisuja tilanteen helpottamiseksi selvitetään parhaillaan erityis- ja peruspalveluiden yhteistyönä. 
   
  Potilaiden tulee varautua päivystyksessä pitkiin jonotusaikoihin. Päivystyksessä potilaita hoidetaan lääketieteellisten periaatteiden mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä, millä turvataan ensisijaisesti vakavasti sairaiden potilaiden hoito.

  Ennen päivystykseen tuloa on hyvä soittaa ympärivuorokautiseen Päivystysapu-numeroon 116117. Palvelusta saa hoidon tarpeen arvioinnin ja terveysneuvontaa kokeneilta sairaanhoitajilta.

 2. 29.3.2023 Uutinen

  Aluehallitus päätti oikomishoidon erikoishammaslääkärin virkojen perustamisesta ja ikääntyneiden asumispalvelujen hankinnasta

  Pohjois-Savon alueen lasten oikomishoidon tilanne on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua. Aluehallitus päätti kokouksessaan 29.3.2023 perustaa kaksi uutta oikomishoidon erikoishammaslääkärin virkaa Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

  Aluehallitus hyväksyi ikääntyneiden asumispalvelujen asiakaskohtaisen suorahankinnan esityksen mukaan. Yksikkökohtainen hinnoittelu on painotettu keskihinta 184,83 euroa vuorokaudessa. Aluehallitus totesi, että noudatetaan hankinnan mukaista palvelukuvausta ja sopimusta seuraavin poikkeuksin:

  • Sopimuksen pohjalta ei voida sijoittaa uusia asiakkaita.
  • Sopimus on määräaikainen yhden vuoden ajan.
  • Mikäli yksiköt tulevat hankinnan avaamisen kautta hankintasopimuksen piiriin aiemmin, raukeaa sopimus.
  • Vuokra tarkastetaan kerran vuodessa

  Aluehallitus päätti vahvistaa palvelukohtaiset ikääntyneiden asumisen palveluseteliarvot seuraavasti:

  1. Ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen seteli 173,80 €/vrk 1.4 2023 alkaen
  2. Ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen seteli lainsäädännön edellyttämän henkilöstömitoituksen 0,7 ollessa voimassa 184,70 €/vrk
  3. Tilapäisen asumisen seteli 205 €/vrk 1.4.2023 alkaen, seteliarvosta vähennetään palvelukohtainen asiakkaan omavastuuosuus.
  4. Tilapäisen asumisen seteli 215,9 €/vrk henkilöstömitoituksen 0,7 ollessa voimassa, seteliarvosta vähennetään palvelukohtainen asiakkaan omavastuuosuus.

  Lisäksi aluehallitus päätti erityisasumispalveluiden kilpailutuksen käynnistämisestä. Pohjois-Savon hyvinvointialueella on sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 §:n mukaisia päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja tuotettu omana toimintana ja ostopalveluna. Hyvinvointialueella on ympärivuorokautisen palveluasumisen, yhteisöllisen asumisen, tuetun asumisen ja tilapäisen asumisen kilpailutettuja sopimuksia. Lisäksi asumispalveluja on ostettu suorahankintasopimuksilla tai asiakaskohtaisilla viranhaltijapäätöksiin liittyvillä maksusitoumuksilla ilman kilpailutusta. Sopimukset ovat sisällöltään ja kustannustasoltaan hyvin erilaisia, joten hankinta on edellytys sisältöjen sekä toteuttamistapojen yhteneväiseksi järjestämiseksi.

  Aluehallituksen hyväksyi kokouksessaan myös vuoden 2022 tilinpäätöksiä:

  Koko kokousaineisto on luettavissa verkkosivuilla, jossa myös kokouksen pöytäkirja julkaistaan sen hyväksymisen jälkeen.

 3. 28.3.2023

  Leppävirran terveysasemalla on tietoliikennehäiriö, joka vaikuttaa tietojärjestelmien käyttöön

  Leppävirran terveysasemalla on tänä aamuna 28.3.2023 havaittu tietoliikennehäiriö, jonka vuoksi tietokoneet eivät yhdisty verkkoon. Tämä aiheuttaa sen, että mm. potilastietojärjestelmän tiedot eivät ole kaikissa yksiköissä käytettävissä. Terveysasemalla on muutamia kannettavia tietokoneita, joilla turvataan kriittisen tiedon saaminen esim. ensiavussa. Häiriö vaikuttaa mm. terveysaseman puhelinpalvelun toimintaan, kun potilaiden tietoja ei päästä potilastietojärjestelmästä hakemaan. Asiasta on tehty häiriöilmoitus  ja vian syy on selvittelyssä.

  Päivitys klo 11:00 reitittimessä ollut vika on korjattu ja verkkoyhteydet toimivat nyt normaalisti.

 4. 27.3.2023 Uutinen

  Aluevaltuusto hyväksyi hallintosäännön muutokset

  Aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 27.3.2023 hallintosäännön muutokset. Muutokset vuoden 2023 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin sekä huojennusohjeen aluevaltuusto palautti valmisteluun.

  Hallintosääntöön on tehty sen hyväksymisen (22.12.2022) jälkeen muutoksia. Suurin osa muutoksista on pieniä ja koskee voimassa olevien hallintosääntökirjausten tarkennuksia. Keskeisin muutos liittyy hyvinvointialueen viranhaltijaorganisaation rakenteeseen, jossa toimintayksikön alle perustettiin hallintosäännön muutoksella uusi organisaatiotaso: yksikkö. 

  Viranhaltijaorganisaatio rakentuu muutoksen jälkeen seuraavasti:

  • toimiala
  • palvelualue
  • palveluyksikkö
  • toimintayksikkö
  • yksikkö

  Uuden organisaatiotason myötä hyvinvointialueelle siirtynyt henkilöstö saadaan sijoiteltua tarkoituksenmukaisella tavalla. Muutoksen johdosta hallintosäännön kohtia on muutettu vastaamaan uutta viranhaltijarakennetta.

 5. 27.3.2023 Uutinen

  Terveysasemilla Koillis-Savossa äkillinen lääkärivaje – kiireelliset asiat hoidetaan

  Pohjois-Savon hyvinvointialueen Tuusniemen terveysasemalla on lääkäri viikoilla 13 ja 14 vain keskiviikosta perjantaihin. Myös Juankosken ja Kaavin terveysasemilla on lääkärivaje ainakin seuraavien parin viikon ajan. Tilanteen taustalla ovat äkilliset ennalta arvaamattomat poissaolot.

  Lääkärivajeen vuoksi asiakkaita kehotetaan ottamaan yhteyttä vain kiireellisissä asioissa. Terveysasemalta annetaan ohjeet, minne hakeutua hoitoon.

  Hätätilanteessa tulee soittaa 112.

 6. 24.3.2023 Uutinen

  Mehiläisen Digiklinikan käyttö päättyy Varkaudessa ja Joroisissa 1.4.2023 alkaen

  Mehiläisen Digiklinikka, chat-palveluna tuotettu lääkärin etävastaanotto, on ollut asukkaiden käytössä maksutta Varkaudessa sekä Joroissa heinäkuusta 2019 lähtien ja palvelu on päättymässä 1.4.2023 alkaen. Kaikki yhteydenotot terveysasemalle tapahtuvat huhtikuun alusta lähtien tavanomaisia yhteydenottoväyliä pitkin.  Yhteydenottomahdollisuus sekä Varkauteen että Joroisiin on edelleen mahdollista sähköisesti Klinik-järjestelmän kautta ja puhelinpalvelussa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä.

  Klinikiin pääsee Pohjois-Savon hyvinvointialueen verkkosivujen kautta Palvelut – Terveys- ja sairaanhoitopalvelut – hoitajan vastaanotto. Klinikin kautta yhteydenottopyynnön terveysasemalle Varkaudessa ja Joroissa voi jättää vuorokaudenajasta riippumatta. Terveysaseman ajanvarauksen, neuvonnan ja ohjauksen numero arkisin Varkaudessa p. 017 579 6000 ma-to klo 8.15 - 14.00 ja pe 8.15-12.00 sekä Joroisissa p.  017 579 6999 ma-pe klo 8.00-15.00

  Hyvinvointialueella sähköisiä palveluita mm. sähköistä asiointia ja itsepalvelua kehitetään koko alueen laajuisesti palvelemaan sen asukkaita.

 7. 23.3.2023 Uutinen

  Seuraa aluevaltuuston kokousta 27.3.2023

  Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontuu Kuopion yliopistollisen sairaalan auditoriossa (Auditoriorakennus, 2. kerros, Puijonlaaksontie 2, Kuopio), maanantaina 27.3.2023 kello 10.00.

  Aluevaltuusto käsittelee mm. Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallintosäännön muutokset sekä asiakasmaksujen hinnastomuutokset ja asiakasmaksujen huojennusohjeen

  Tutustu esityslistaan verkkosivuillamme.  

  Yleisöllä on mahdollisuus seurata kokousta paikan päällä tai suorana verkosta striimin välityksellä.

 8. 23.3.2023 Uutinen

  Tutkijoiden kehittämä laite voi tarkentaa syöpäkirurgiaa – kliiniset tutkimukset potilailla käyntiin KYSissä

  Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) on aloitettu kliiniset tutkimukset potilailla laitteella, joka avustaa syöpäkudoksien tunnistuksessa leikkauksen aikana. Startup-yritys Marginumin kehittämä kudostunnistusmenetelmä perustuu Itä-Suomen yliopiston, KYSin Neurokirurgian klinikan ja Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen poikkitieteelliseen tutkimukseen.

  Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tämän tyyppistä kudostunnistusteknologiaa tuodaan leikkaussaliin. – Tavoitteenamme on jalostaa tekniikka kultaiseksi standardiksi fluoresenssiohjatussa kirurgiassa, kertoo kokeellisen neurokirurgian dosentti, Marginumin hallituksen puheenjohtaja Antti-Pekka Elomaa.

  Tutkijoiden kehittämä solujätteiden kudostunnistin kiinnitetään leikkauksessa rutiinisti käytettävään kirurgiseen imuputkeen, jonka kautta kudosta poistetaan. Kudostunnistimen avulla kirurgi saa lähes reaaliaikaista tietoa poistetun kudoksen todellisesta sisällöstä. Laite tunnistaa kasvainkudoksen fluoresenssin perusteella.

  Potilaalle annettu fluoresoiva merkkiaine kertyy kasvaimeen, joka näin saadaan erottumaan leikkauksessa hohtavana muista kudoksista. Kudoksen hohto eli fluoresenssi on perinteisesti tunnistettu silmämääräisesti leikkausmikroskoopin avulla. Tällä menetelmällä fluoresoivaa kasvainta kuitenkin jää tutkitusti huomaamatta, muun muassa kudosjätteen muodostamista esteistä ja kudoshehkun vähäisyydestä johtuen. Solujätteiden monitorointi kudostunnistimen avulla mahdollistaa kirurgille objektiivisen ja aiempaa tarkemman työkalun fluoresenssin havaitsemiseen ja siten uuden työkalun leikkauksen aikaiseen päätöksentekoon. Laitteen käytön odotetaan parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän paikallisten uusintaleikkausten tarvetta. Tämä merkitsisi terveydenhuollon säästöjä ja parempaa hoitoa potilaille.

  Ensimmäinen tutkittu sovellusalue uudelle menetelmälle ovat korkea-asteiset glioomat, jotka ovat yleisimpiä keskushermoston pahanlaatuisia kasvaimia.

  ­– Olemme jo onnistuneet varmentamaan konseptin toiminnan, keräämään arvokasta kliinistä dataa ja testaamaan prototyypin suorituskykyä lupaavin tuloksin. Laitetta kehitetään edelleen muun muassa suorituskykyvaatimuksien osalta, kertoo Marginumin toimitusjohtaja Samu Lehtonen, joka opiskelee lääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa.

  Marginum Oy on vuonna 2020 Kuopiossa aloittanut terveysteknologia-alan yritys.

 9. 23.3.2023 Uutinen

  Kiinteistöpalvelualan lakot vaikuttavat Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluihin erityisesti Siilinjärvellä ja Varkaudessa

  Kiinteistöpalvelualan lakot vaikuttavat välittömästi Siilinjärven terveyskeskuksen ja Varkauden Aaltokeskuksen palveluihin. Lakon aikana kohteiden siivouksessa on puutteita. Siilinjärven terveyskeskuksessa lakolla on vaikutuksia myös ruokapalveluihin ja ruuan jakelussa potilaille voi esiintyä viivettä.

  Lakko voi näkyä myös muissa hyvinvointialueen toimipaikoissa tilojen epäpuhtautena. Siitä ei kuitenkaan synny vaaraa asiakkaille ja potilaille. Erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyvät siivoustyöt on rajattu lakon ulkopuolelle.

  Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakko alkoi viime yönä ja päättyy perjantaina 24.3.2023 klo 24.00. Lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä seuraavissa yrityksissä Pohjois-Savon hyvinvointialueella: ISS Palvelut Oy, L&T Kiinteistöhuolto Oy, L&T Siivous Oy ja SOL Palvelut Oy ja COOR Service.

  Pahoittelemme lakosta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

  Lisätiedot:
  Anne-Mari Lappalainen, tukipalvelupäällikkö, p. 040 159 8235, anne-mari.lappalainen(at)pshyvinvointialue.fi

 10. 22.3.2023 Uutinen

  Häiriö Kuopion terveyskeskusten takaisinsoittojärjestelmässä on ohi

  Kuopion terveyskeskusten takaisinsoittojärjestelmä ja ajanvarauksen puhelinlinja eivät toimineet aamupäivällä 22.3.  Häiriö on nyt ohi ja järjestelmät toimivat normaalisti. Pahoittelemme aiheutunutta häiriötä. 

 11. 21.3.2023 Uutinen

  Häiriö puhelinliikenteessä vaikuttaa Kaavin terveysaseman toimintaan

  Puhelinoperaattori DNA:n huoltotöissä ilmenneet ongelmat haittaavat puhelinliikennettä Kaavilla. Häiriön vuoksi kaikki puhelut eivät yhdisty Kaavin terveysasemalle tai muihin Pohjois-Savon hyvinvointialueen numeroihin Kaavilla.

  Myöskään hyvinvointialueen numeroista Kaavilta soitetut puhelut eivät yhdisty eikä terveysasemalta voida tällä hetkellä tehdä takaisinsoittoja.

  Osa asiakkaiden tiistaina 21. maaliskuuta soittamista puheluista on kuitenkin tallentunut terveysaseman takaisinsoittopalveluun. Asiakkaita pyydetään soittamaan uudelleen, jos takaisinsoittoa terveysasemalta ei tule viimeistään huomisen 22. maaliskuuta aikana.

  Hätätilanteessa tulee soittaa 112.

 12. 21.3.2023 Uutinen

  Terve Suomi-tutkimus saapuu Iisalmeen ja Siilinjärvelle

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu 10 000 Suomessa asuvaa aikuista laajaan terveystarkastukseen talven ja kevään 2023 aikana. Kutsu lähetetään satunnaisesti valituille yli 20-vuotiaille. Tarkastuksessa selvitetään terveyttä, toimintakykyä ja myöhemmin kehittyvien sairauksien riskitekijöitä. 
  Iisalmessa terveystarkastukset toteutetaan 8 - 16.5. 2023 ja Siilinjärvellä 17. - 29.5.2023. Tutkimusaika voidaan siirtää tutkittavan toivomuksesta myös toiselle paikkakunnalle. Kutsu terveystarkastukseen saapuu valituille henkilöille noin 3–8 viikkoa ennen terveystarkastusaikaa. 
  Terveystarkastukset ovat osa THL:n laajaa Terve Suomi -tutkimusta, joka käynnistyi viime syksynä. Tuolloin 66 000 aikuista pyydettiin vastaamaan tutkimuksen kyselyosuuteen. Nyt osa heistä saa lisäksi kutsun ilmaiseen terveystarkastukseen. Tarkastuksia tehdään tammi-kesäkuun aikana 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.
  ”Tutkimuskokonaisuus on kansallisesti merkittävä ponnistus, jonka avulla koko väestön ja sen osaryhmien terveydestä ja hyvinvoinnista saadaan sellaista tietoa, jota ei muista tietolähteistä voi saada”, kertoo vastaava tutkija Annamari Lundqvist THL:stä. 


  Miksi kaikkien kutsun saaneiden kannattaa osallistua tutkimukseen?


  Tutkimukseen valittujen henkilöiden kautta muodostuu kokonaiskuva Suomen väestöstä. Tämän vuoksi on tärkeää, että terveystarkastukseen osallistuvat kaikki kutsun saaneet – niin nuoret ja vanhat kuin itsensä sairaaksi tai terveeksi kokevat. 
  Yksittäiselle tutkittavalle kyse on ainutlaatuisesta tilaisuudesta saada hyvin kattavaa ja maksutonta terveystietoa itsestään.
  ”Terve Suomi -tutkimuksen tietojen avulla voidaan vähentää keskeisistä kansansairauksista johtuvia ennenaikaisia kuolemia ja toimintakyvyn rajoituksia sekä kehittää terveyspalveluja niin, että ne vastaavat asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin”, kertoo Annamari Lundqvist. ”Terve Suomi -tutkimus edeltäjineen muodostaa ainutlaatuisen tietopohjan vaikuttavan sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi.” 


  Mitä terveystarkastuksessa tehdään?


  Tutkimuskäynnillä muun muassa mitataan verenpaine ja otetaan verinäyte, josta määritetään esimerkiksi D-vitamiini-, kilpirauhas- ja testosteronitasot. Lisäksi tutkitaan näkö ja kuulo, tehdään muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä sekä keuhkojen puhalluskoe. Tutkimukseen liittyy myös kyselyitä, joilla kartoitetaan terveyttä, elintapoja ja toimintakykyä. Osaa terveystarkastukseen kutsutuista pyydetään osallistumaan myös syventäviin lisätutkimuksiin, joita ovat muun muassa hammaslääkärin tutkimus, alkoholinkäyttöä selvittävä haastattelu sekä nukkumista ja liikkumista kartoittava liikemittaritutkimus.
  Tutkimukseen osallistuneet saavat itseään koskevat tutkimustulokset, mukaan lukien verinäytevastaukset ja tiedon henkilökohtaisesta riskistään sairastua esimerkiksi uniapneaan, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tyypin 2 diabetekseen. Tarvittaessa tutkittavat saavat ohjeita terveytensä ja hyvinvointinsa kohentamiseksi.
  Terveystarkastus kestää noin 1,5–2 tuntia, ja sen suorittavat koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset. 


  Lisätietoja
  Terve Suomi -tutkimuksen verkkosivut <- thl.fi/tervesuomi
  Annamari Lundqvist
  Terve Suomen vastaava tutkija
  THL
  puh. 029 524 7283
  etunimi.sukunimi@thl.fi

 13. 17.3.2023 Uutinen

  Iisalmen Kampus Vireen sisäänkäynti pääovesta 20.3. alkaen

  Iisalmen Terveyskampuksen Kampus Vire -rakennuksen peruskorjaustöistä johtuneet väliaikaiset ratkaisut kulkureittien osalta päättyvät. 
  Asiakkaiden kulku Kampus Vireeseen tapahtuu pääoven kautta maanantaista 20.3. alkaen.

 14. 15.3.2023 Uutinen

  Alueellinen sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmä Pohjois-Savoon, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

  Istekki Oy on yhdessä Keski-Suomen hyvinvointialueen (Hyvaks) kanssa kilpailuttanut hankintarenkaana alueellisen sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän. Hankintaa valmistelemassa olivat Istekin ja HyvaKs:n asiantuntijoiden lisäksi myös eri alojen asiantuntijat Pohjois-Savon hyvinvointialueen  sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) organisaatioista. Määräaikaan mennessä tarjoukset jättivät Mediconsult Oy sekä Tietoevry Finland Oy. Valinta kohdistui kotimaisen Mediconsult Oy:n toimittamaan Saga Sosiaalihuolto -järjestelmään. Hankintapäätös on tehty 15.3.2023 ja sen valitusaika on 14 päivää. Hankinnan laskennallinen arvo (72 kuukautta) on 4 439 175,39 euroa.

  Järjestelmän käytettävyyteen ja toiminnalliseen laatuun kiinnitettiin erityistä huomiota. Käytettävyyden ja toiminnallisen laadun vertailuun osallistui laajalti hyvinvointialueiden sosiaalihuollon ammattilaisia. Kilpailutukseen osallistuneita järjestelmiä vertailtiin hinnan, laadullisten vähimmäisvaatimusten, toiminnallisen laadun sekä tuotevertailun ja käyttöönottosuunnitelman osalta. Laadullisessa vertailussa tarjoukset olivat hyvin samaa tasoa, mutta kokonaiskustannuksiltaan Mediconsult oli selvästi edullisempi. Hankinnalle yhdessä hyvinvointialueiden kanssa asetetut tavoitteet saavutettiin erinomaisesti. Kilpailutuksen lopputuloksena valittiin laadukas ja kustannustehokas järjestelmä. Istekki Oy toimittaa jatkossa kokonaispalveluna sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän Pohjois-Savon hyvinvointialueelle sekä Pirhalle yhdessä Mediconsultin kanssa.

  Uuden sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän toteutuksen ja alueellisten käyttöönottojen suunnittelu käynnistetään kevään 2023 aikana yhdessä Istekki Oy:n, hyvinvointialueiden sekä Mediconsult Oy:n kanssa. Tavoitteena on, että alueellinen asiakastietojärjestelmä on käytössä kaikilla hyvinvointialueilla 1.9.2024 mennessä, jolloin astuu voimaan asiakastietolain mukainen velvoite liittyä valtakunnallisten tietojärjestelmäpalveluiden käyttäjäksi sosiaalihuollon Kanta-arkiston osalta.

  Alueellisen sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmän käyttäjiä on arvioitu olevan Pohjois-Savossa n. 6 000, Pirkanmaalla n. 7 200 ja Keski-Suomessa n. 6 700. Kyseessä tulee olemaan paitsi mittava tietojärjestelmän käyttöönottoprojekti, niin ennen kaikkea mahdollisuus uusia ja yhtenäistää alueiden toimintamalleja ja kirjaamista.

  Lisätiedot:
  Viestintäjohtaja Minttu Lampinen
  viestinta@istekki.fi
   

 15. 15.3.2023 Uutinen

  Kysely kaatumisten ehkäisystä nosti esille huolestuttavia tietoja ammattilaisten tiedon puutteista

  Kaatumisia ehkäisemällä saadaan säästöjä ja vaikutetaan kuntien saamaan valtionosuuteen. Ammattilaisten kaatumisiin ja niiden ehkäisyyn käytettävät toimintamallit eivät kuitenkaan ole yhtenevät ja ajantasaiset. Ammattilaisille tarvitaan koulutusta tukemaan väestön oman vastuun toteutumista.

  Kaatumiset aiheuttavat Suomessa suurimman osan kuolemaan johtaneista tapaturmista. Kaatuminen on myös yleisin aivovamman (1) ja lonkkamurtuman (2) syy. Kaatumiset aiheuttavat kipua, turhia hoitopäiviä ja kuolemia, mutta ne aiheuttavat erittäin suuria kustannuksia yhteiskunnalle paitsi hoitopäivinä ja käynteinä myös sosiaaliturvamaksujen, sairauspäivärahojen, työkyvyttömyys- ja vammaistukien ja kuntoutuksen kustannusten kautta. Vuonna 2017 koti- ja vapaa-ajan tapaturmien kustannukset olivat 780–1157 milj.€. (3)

  Kunnille on otettu vuoden 2023 alusta ja hyvinvointialueille otetaan käyttöön vuoden 2026 alusta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy osittain tehdyn hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Laskennassa käytetään paria kymmentä indikaattoria, joista yksi kunnissa käytettävä on kaatumishoitojaksot (4) ja hyvinvointialueella lonkkamurtumat (5). Nämä ovat tulosindikaattoreita, jotka kuvaavat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tuloksellisuutta väestötasolla toisin sanoen vaikuttavat tulevaisuudessa saatavaan valtionosuuteen.

  Vuoden 2022 lopulla toteutetun kyselyn tuloksista selvisi, että ammattilaisilla on tietopuutteita kaatumisten seurauksista, kaatumisiin vaikuttavista tekijöistä ja kaatumisten seurantaan käytettävistä työvälineistä. AKEn tuottamaa materiaalia, kuten Pysytään pystyssä -opasta ei tunneta tai hyödynnetä asiakkaiden / potilaiden ohjauksessa riittävästi. Ohjauksessa käytetään suurimmalta osalta suullista ohjausta ilman tukimateriaaleja, joiden käyttö erityisesti ikääntyneelle väestölle olisi ensiarvoista.

  Myös yksiköt ovat eri asemassa muun muassa kaatumisten ehkäisyn toimintamallien suhteen. Toimintamalleja oli kuvattu 40 % yksiköitä, mutta ne olivat käytössä vain viidesosassa. Myöskään kaatumisten kirjaaminen hoitokertomukseen, haittatapahtuma ilmoitusten tekeminen ja tiedottaminen hoitotyön yhteenvedon kautta jatkohoitoon on puutteellista. Kolmasosa vastaajista kertoi myös, ettei kaatumisvaarasta tiedoteta jatkohoitoon. Kaatumisten ehkäisy ei kuulu henkilöstön perehdytykseen.

  Kaatumisten määrien seuranta koetaan lähinnä esihenkilöiden tai ylemmän johdon tehtäviin. Niissä yksiköissä, joissa seurantaa kuitenkin tehdään, seuranta käsittää tapahtumasta keskustelun ja pohdinnan (83 %). Kehittämistoimenpiteitä esitetään 43 % mielestä, mutta niiden toteutumista seurataan vain harvoin (17 %).

  Suurin osa vastaajista (59 %) ei tiedä onko oman organisaation eri yksiköiden kaatumistilastoja mahdollista nähdä ja kolmasosan mukaan niitä ei ole mahdollisuus tarkastella mistään.
  Vastaajista lähes puolet kokivat tarvitsevansa koulutusta kaatumisten ehkäisystä ja siihen liittyvistä asioista. Lähes neljäsosa ei tiedä / ei tunnista tiedon puutteitaan. Koulutusta kaivataan erityisesti kaatumisvaaran arvioinnista ja mittareiden käytöstä ja hyvistä käytännöistä. Kyselyn kooste-esitys luettavissa AKE-materiaalipankissa.

  Alueellinen kaatumisten ehkäisyverkosto (AKE) toteutti kyselyn marras-joulukuussa 2022 KYSin erityisvastuualueella. Kyselyyn vastasi 626 ammattilaista 12 julkisesta organisaatiosta tai sote alueesta sekä neljästä yksityisestä organisaatiosta. AKE tuottaa tietoa kaatumisten ehkäisystä ammattilaisille, mutta myös väestölle. AKEsta voit lukea lisää www.pshyvinvointialue.fi/ake

  Lisätietoja: Tarja Tervo-Heikkinen, tarja.tervo-heikkinen(a)pshyvinvointialue.fi, p. 044 7175161

  Lähteet:
  1 https://www.kaypahoito.fi/hoi18020 
  2 https://www.kaypahoito.fi/hoi50040​​​​​​​
  3 Turvallisesti kaiken ikää – Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelma 2021–2030 sekä selvitys kustannuksista (valtioneuvosto.fi)
  4 Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvät hoitojaksot 65 vuotta täyttäneillä henkilöillä verrattuna 10 000 vastaavan ikäiseen henkilöön, Lähde: Hoitoilmoitusjärjestelmä
  5 Lonkkamurtumat 65 vuotta täyttäneillä, % vastaavan ikäisestä väestöstä, Lähde: Hilmo

 16. 13.3.2023 Uutinen

  Aluehallitus hyväksyi Pohjois-Savon hyvinvointialueen korkoriskipolitiikan

  Aluehallitus kävi kokouksessaan maanantaina 13.3.2023 keskustelua Pohjois-Savon hyvinvointialueen lainakantaan liittyvistä korkoriskeistä ja hyväksyi hyvinvointialueen korkoriskipolitiikan

  Pohjois-Savon hyvinvointialueen merkittävä investointiohjelma edellyttää hyvinvointialueelta lainanottoa. Hyvinvointialueella oli 1.2.2023 korollisia lainoja 419,5 M€, jonka lisäksi Vaalijalan kuntayhtymältä siirtyy noin 8 M€ lainoja.

  Korkosuojauspolitiikan mukaisesti korkosuojaustilannetta seurataan säännöllisesti lainasalkkuanalyysien ja niihin liittyvien herkkyysanalyysien avulla. Aluehallitukselle raportoidaan korkosuojauspolitiikan toteutumisesta vähintään kerran vuodessa. Aluehallitus päättää korkoriskipolitiikan muutoksista.

  Muita päätöksiä

  Aluehallitus kävi myös keskustelua laskutuksen ja laskujen maksamisen tilanteesta. Siirtymävaiheessa on ollut laskutukseen liittyviä teknisiä haasteita, joita ratkokaan koko ajan. Lisäksi aluehallitus sai katsauksen keskitettyihin rekrytointi- ja sijaispalveluihin.

  Pohjois-Savon hyvinvointialueen hankintaohjeen aluehallitus palautti uudelleenvalmisteluun. 
  Muut asiakohdat päätettiin esitysten mukaan.

  Kokousaineisto
   

 17. 13.3.2023 Uutinen

  Pohjois-Savon hyvinvointialue supistaa terveyskeskusten kiireettömiä vastaanottoja lääkärivajeen vuoksi

  Pohjois-Savon hyvinvointialueella peruspalvelujen vastaanottopalveluissa on huomattava vajaus lääkäreistä. Lääkärivajeen vuoksi useissa toimipisteissä joudutaan vähentämään kiireettömiä lääkärivastaanottoja viimeistään kesälomakauden käynnistyessä. Joillakin paikkakunnilla näin on jo tehty. Tällä turvataan kiirevastaanottojen toiminta.

  Vastaanottojen lisäksi lääkärit työskentelevät osastoilla ja perhepalveluissa, joiden lakisääteiset toiminnat on turvattava. Asiakkailta toivotaankin nyt malttia kiireettömien asioiden hoitamisen suhteen. Kehittämistoimia terveyskeskusten toimintojen sujuvoittamiseksi on meneillään, muun muassa sähköisen asioinnin ja etävastaanottojen laajentaminen.

  Osassa peruspalvelujen toimipisteitä myös hoitohenkilökunnan saatavuus on vaikeutunut. Tämä heikentää kiireettömien hoitajavastaanottoaikojen saatavuutta ja ruuhkauttaa takaisinsoittopalveluita.

  Kaikkiin soittopyyntöihin kuitenkin vastataan ja asiakkaiden toivotaan odottavan yhteydenottoa rauhassa. Useat yhteydenotot samasta asiasta ruuhkauttavat ja hidastavat takaisinsoittopalvelua entisestään.

  Ruuhkautumista on ajoittain myös reseptien uusimisessa. Jos reseptiä ei ehditä uusia kahdeksan vuorokauden kuluessa, uusintapyyntö poistuu järjestelmästä. Sen jälkeen asiakkaan itsensä tai uusintapyynnön tehneen apteekin tulee tehdä reseptin uusintapyyntö uudelleen.

  Suun terveydenhuollon jonoja aletaan purkaa ilta- ja viikonloppuvastaanotoilla

  Suun terveydenhuollossa on hoitotakuujonossa tuhansia asiakkaita ja valtaosin jono kohdistuu kanta-Kuopioon. Usealla sadalla henkilöllä hoitoonpääsyä odottavista 180 vuorokauden hoitotakuun raja on ylittynyt.

  Hoitotakuujonon purkamiseksi hyvinvointialueella on tehty sopimus omana toimintana tehtävästä jononpurusta ilta- ja viikonloppuaikoina. Suunnitteilla on myös muita lisätoimenpiteitä hoitotakuun turvaamiseksi.

  Suun terveydenhuollossa myös oikomishoidot ovat ruuhkautuneet. Selvitystyötä oikomishoitojen turvaamiseksi tehdään aktiivisesti.

 18. 9.3.2023 Uutinen

  Digihoitopolku avautui valtimotautia sairastaville

  Valtimotaudin digihoitopolku on Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteiskäyttöinen sähköinen terveyspalvelu, jota pilotoidaan kevään 2023 aikana. Pilotoinnin ja siitä saatujen palautteiden ja kehittämisen jälkeen hoitopolku otetaan laajamittaisempaan käyttöön hyvinvointialueella. Valtimotaudin digihoitopolun tavoitteena on parantaa hoidon saavutettavuutta, hoidon tasapainoa, omahoitovalmiuksia sekä mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumaton asiointi.  


  Palvelun sisältö

  Digihoitopolulla potilas saa tietoa valtimotaudista, hoitotavoitteista, hoidosta sekä hoidon etenemisestä. Polulla voi tallentaa päiväkirjan avulla seuranta-arvoja palveluun ja viestitoiminnolla pitää yhteyttä ammattilaisen kanssa. Potilas saa muistutuksia seurannan ja hoidon toteuttamiseen liittyen. Esitietokysely kartoittaa vointia ja omahoitoa ja kysely antaa automaattisesti ohjeita omahoidon toteuttamiseen vastausten perusteella. Digihoitopolulla voidaan toteuttaa osa valtimotaudin seurannoista etänä. Hoitopolku on saatavilla myös Omapolku-mobiilisovelluksessa. 


  Palvelun käyttäjät

  Valtimotaudin digihoitopolulle voi ohjata Pohjois-Savon hyvinvointialueen terveydenhuollon asiakkaan, joka sairastaa ahtauttavaa sepelvaltimotautia, aivovaltimotautia tai alaraajavaltimotautia. Ammattilaisina voivat toimia eri terveydenhuollon ammattilaiset kaikissa hyvinvointialueen sote-keskuksissa tai erikoissairaanhoidossa.

  Digihoitopolku avataan, kun potilas ja terveydenhuollon ammattilainen ovat arvioineet palvelun sopivuuden hoidon ja seurannan toteuttamiseen joko erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhuollon toimipisteessä. Palvelu voi jatkua niin kauan kuin se soveltuu hoidon toteuttamiseen. 


  Digitalisaatio ja sähköiset asiointipalvelut Pohjois-Savon hyvinvointialueella

  Sydän- ja verisuonisairaudet, kuten myös diabetes, ovat merkittäviä sairausryhmiä erityisesti Pohjois-Savossa. Valtimotaudin digihoitopolku sekä vuonna 2022 koekäyttöön otettu yhteiskäyttöinen Diabeteksen digihoitopolku ovat osa Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa toteutettavaa sote-palveluiden digitalisaatiota. Digitaalisilla palveluilla voidaan edistää muun muassa potilaiden hoidon saatavuutta ja omahoitovalmiuksia sekä sujuvoittaa asiointia. 

 19. 8.3.2023 Uutinen

  Rautalammin ja Suonenjoen terveysasemien kiireettömien vastaanottoaikojen saatavuus

  Rautalammin ja Suonenjoen terveysasemien lääkäreiden kiireettömien vastaanottojen saatavuudessa on viivettä, mutta akuuttivastaanotto palvelee entisenlaisesti.
   
  Rautalammin ja Suonenjoen terveysasemilla 1.3-31.5.23 välisenä aikana on lääkäreiden kiireettömien vastaanottojen saatavuudessa viivettä. Syynä tähän on sijaisten huono saatavuus. Vastaanottoajat menevät noin 6–7 viikon päähän. Kiireettömän käynnin esimerkkinä asiakkaat, joiden perussairaus on hyvässä hoitotasapainossa. Lääkäreiden vastaanotoilla hoidetaan tänä aikana pääasiassa kiireellisiä tai puolikiireellisiä asioita. 
   
  Rautalammin ja Suonenjoen akuuttivastaanotot toimivat entisenlaisesti:
  •    Akuuttivastaanotto Rautalammilla ma-to klo 8–15.30, pe klo 8–14, puhelin 044 4131 256. 
  •    Akuuttivastaanotto Suonenjoella kaikkina päivinä klo 8–18, puhelin 044 4131 216.
  •    muina aikoina päivystys KYS (Kuopio), soita aina ennen päivystykseen lähtöä Päivystysapuun, puhelin 116 117.
   
  Lisätietoja antavat:
  •    ylilääkäri Olli Lappalainen, puhelin 040 544 1031
  •    sote-keskuspalvelujen läntisen alueen alue-esihenkilö Eija Peltonen, puhelin 044 717 1211
   

 20. 8.3.2023 Uutinen

  Suuressa vaalikeskustelussa puhutaan Pohjois-Savon hyvinvoinnista

  Se olet sinä. Sinä olet päätöksentekijä. Sinä teet sen tärkeimmän teon jo äänestyskopissa. Sinä päätät. Kuvassa nainen megafonin kanssa.
   

  Eduskuntavaalikevät saa vauhtia Kuopion alueen kauppakamarin ja kahdeksan alueen toimijan järjestämästä suuresta vaalikeskustelusta keskiviikkona 15. maaliskuuta.

  Vaalikeskustelun Se olet sinä! -teema kannustaa vaikuttamaan äänestyskopissa tulevissa eduskuntavaaleissa varsinaisena vaalipäivänä 2. huhtikuuta ja ennakkoäänestyksessä 22.–28. maaliskuuta.

  Neljän paneelin pääteemoja ovat hyvinvointi, liikenne, osaaminen ja energia. Pohjois-Savon hyvinvointialueen johtaja Marko Korhonen pitää alustuksen kello 9-10 pidettävässä paneelissa, jossa keskustellaan hyvinvoinnista.

  Tilaisuus on kaikille avoin ja se järjestetään Savonia-ammattikorkeakoulun kampussydämessä Kuopiossa. Sitä voi seurata paikan päällä Savonialla tai Savon Sanomien livelähetyksenä. Tapahtumasta tehdään tallenne, joka on katsottavissa jälkikäteen Savon Sanomien verkkosivustolta.

  –  Vaalikeskustelun tavoitteena on yhdessä edistää ja kehittää Pohjois-Savon menestystä. Tilaisuus haluttiin tuoda lähelle opiskelijoita, jotta heillä on mahdollisimman matala kynnys osallistua vaalikeskustelun antiin, kertoo Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

  Tapahtuman järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Kuopion alueen kauppakamari, Pohjois-Savon hyvinvointialue, Pohjois-Savon liitto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto, Savon Sanomat, Savon Voima ja Ylä-Savon ammattiopisto.

  Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja paneelien osallistujista