Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito

Selviämis-, katkaisu- ja vieroitushoito

Päihdekierteen katkaisemiseen saat apua, jos päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu omin keinoin.

Selviämishoidossa olet turvallisessa paikassa, jotta selviäisit alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta. Selviämishoidon yhteydessä saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen.

Päihdekierteen katkaisua varten on tarjolla ympärivuorokautista hoitoa. Hoitojaksot ovat yleensä lyhyitä. Katkaisuhoidon tavoitteena on päihdekierteen turvallinen katkaiseminen ja tarvittavaan jatkohoitoon motivointi. Katkaisuhoitojaksojen kesto on yleensä muutama vuorokausi.

Vieroitushoito on pitkäkestoisempaa hoitoa, johon kuuluu vieroitusoireiden hoidon lisäksi myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitushoitojakso voi kestää kahdesta neljään viikkoa.

Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon, jos

* hän on välittömässä hengenvaarassa

* hänen terveytensä on vakavassa vaarassa

* hän aiheuttaa väkivaltaisuudellaan vaaraa muille

Toimi näin

Mikäli päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu avohoidon turvin, voit hakeutua ympärivuorokautiseen katkaisuhoitoon terveyskeskuksen, päivystyksen tai päihdehuollon avopalvelujen kautta.

Akuuttityöryhmän puhelinasiointi Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Vieremä

Äkillisissä mielenterveys- ja päihdeongelmissa voit ottaa yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden akuuttityöryhmän ohjanta- ja neuvontapuhelimeen, joka palvelee sinua ympärivuorokautisesti. Ei tekstiviestejä. Neuvontapuhelimeen voit soittaa, jos sinulla tai läheiselläsi on äkillinen psyykkisen avun tarve, äkillinen psyykkinen kriisi, joka uhkaa mielenterveyttä tai normaalia toimintakykyä, tarvitset itse tai läheisesi tarvitsee apua alkoholin tai muiden päihteiden lopettamiseen.

Normaalit aukioloajat

Auki 24/7

Kunnat:

Iisalmi Vieremä Sonkajärvi Kiuruvesi

Riippuvuusosaston puhelinasiointi

Alueen opiaatti- ja korvaushoidot. Terveysneuvontapiste Neukkari. Potilas- ja läheiskyselyt hoitajilta. Äkillisissä mielenterveys- ja päihdeongelmissa voit ottaa yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden akuuttityöryhmän ohjanta- ja neuvontapuhelimeen, joka palvelee sinua ympärivuorokautisesti.


Kunnat:

Vesanto Iisalmi Leppävirta Varkaus Rautalampi Vieremä Keitele Suonenjoki Pielavesi Tervo Kaavi Lapinlahti Siilinjärvi Rautavaara Joroinen Sonkajärvi Kiuruvesi Tuusniemi Kuopio