Raskaudenkeskeytys, naiset ja synnytykset

Raskaudenkeskeytys


Raskaudenkeskeytykseen tullaan avoterveydenhuollon lääkärin lähetteellä. Raskaudenkeskeytys suunnitellaan naistentautien poliklinikalla ensikäynnillä. Mikäli raskauden kesto on alle 9 viikkoa ja nainen on terve, voidaan keskeytys tehdä lääkkeellisesti kotona. Tällöin toisen aikuisen täytyy olla kotona tukena.

Nykyään noin 90 prosenttia keskeytyksistä tehdään lääkkeellisesti ja valtaosa niistä onnistuu. Mikäli lääkkeellinen keskeytys on puutteellinen, tyhjennetään kohtu imukaavinnalla. Lääkkeellisessä keskeytyksessä sairausloman tarve on yleensä 2 - 3 päivää. Keskeytys voidaan tehdä myös imukaavinnalla, joka vaatii anestesian. Imukaavintaan liittyy lääkkeellistä tyhjennystä suuremmat komplikaatioriskit, kuten kohdun puhkeaminen tai infektiot.

Yli 9 raskausviikon keskeytykset tehdään sairaalassa. Yli 12 raskausviikon keskeytyksiin vaaditaan Valviran lupa, joka haetaan sairaalasta käsin.

Raskaudenkeskeytykseen liittyy kipua, jota pystytään lääkitsemään tehokkaasti. Päätös keskeytyksestä on usein vaikea ja siksi kannustamme keskustelemaan asiaan liittyvistä tunteista henkilökuntamme kanssa.

Jälkitarkastus on noin kolmen viikon päästä keskeytyksestä avoterveydenhuollossa. Siinä varmistetaan kohdun tyhjeneminen ja tarkistetaan jatkoehkäisyn aloitus.

Jatkoehkäisy

Raskaudenkeskeytyskäynnillä suunnitellaan jatkoehkäisy yksilöllisesti. Hormonaalinen ehkäisy aloitetaan heti ensimmäisenä keskeytyksen jälkeisenä päivänä. Mikäli ehkäisyksi valitaan kierukka tai olkavarren implantti, voidaan se asentaa heti kohdun tyhjennyttyä.

Lisätietoa, raskaudenkeskeytys

Lisätietoa


Muualla verkossa:

Tietoa Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluista: