Päivystys

Päivystys

 

Päivystysvastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille tai loukkaantuneille, joiden tulee saada hoitoa välittömästi tai viimeistään vuorokauden kuluessa, jotta pysyviltä terveyshaitoilta tai vammoilta vältytään.

Jos vointisi ei vaadi päivystyksellistä välitöntä hoitoa, voit katsoa Terveyskylän itsehoito-ohjeita.
Ne auttavat sinua arvioimaan, milloin on syytä hakeutua ammattilaisen hoidon tarpeen arvioon.

Päivystyksessä potilaat hoidetaan sairauden mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Päivystyksessä hoidettavia vaivoja ovat esimerkiksi kova rintakipu, isot vammat ja luunmurtumat, äkillisesti alkanut kova tai paheneva vatsakipu, äkilliset halvausoireet sekä voimakas hengenahdistus tai hengitysvaikeus.

Päivystyksessä ei uusita reseptejä eikä oteta kantaa jo myönnetyn sairausloman jatkumiseen.

Päivystyksessä tutkitaan ja hoidetaan potilaat kiireellisyysjärjestyksessä. Välitöntä hoitoa vaativat potilaat ovat etusijalla. Odotusaika vaihtelee potilastilanteen ja hoidon kiireellisyyden mukaan.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen päivystysvastaanotot toimivat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) sekä Iisalmen ja Varkauden sairaaloissa. Päivystysvastaanotot ovat avoinna joka päivä ja kaikkina vuorokauden aikoina.

Kuopion yliopistollisen sairaalan laajaan ympärivuorokautiseen päivystykseen hakeudutaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä tai ambulanssilla.

Toimi näin

Hätätilanteessa soita hätänumeroon (112).

Jos tarvitset hoitoa, jota ei voi siirtää seuraavaan päivään, soita päivystysapuun 116 117, jotta hoidon tarpeesi ja kiireellisyytesi voidaan arvioida.

Päivystysavusta saat myös hoito- ja toimintaohjeita tilannettasi koskien. Jos tilanne ei vaadi päivystyksellistä hoitoa, hoitaja ohjaa sinut oman kuntasi lääkärin ja hoitajan vastaanotolle tai antaa hoito-ohjeet kotiin.

Ota mukaan päivystykseen

• Kela-kortti

• tiedot säännöllisesti käytössä olevista lääkkeistä sekä allergioista

• astmasuihkeet, silmätipat, insuliinit jne.

• omaisten yhteystiedot.

Kun saavut päivystykseen, ilmoittaudu ilmoittautumisautomaatilla ja jää odottamaan vuoroasi odotusaulaan. Sinut kutsutaan vuorollasi hoitajan arvioon.

Omaiset

Päivystyksen seurantapaikoilla hoidettavien potilaiden luona lyhyet vierailut ovat sallittuja, muutoin omaiset odottavat päivystyksen aulassa. Hoidon etenemistä voit tiedustella hoitajilta. Toivomme, että lähiomaisista nimetään yksi henkilö, joka pitää yhteyttä hoitohenkilökuntaan ja välittää tietoja potilaan voinnista muille omaisille.

Hätänumerot - 2. palstan laatikko

Soita hätänumeroon vain kiireellisissä hätätilanteissa.


 

Päivystys - puhelinnumerot

 

Päivystys ja ensiapu


- hätätilanteessa soita numeroon 112
- jos asiasi on kiireellinen tai terveysaseman/terveyskeskuksen ollessa kiinni, soita ensin


​​​​​​​

Päivystysapu 116 117 (24/7), neuvonta ja ohjauspalvelu (kaikki hyvinvointialueen kunnat)
 

Osoitteet
Kuopio:
Päivystyspoliklinikka, Puijon sairaala, Pääsairaala, C-ovi, 0. kerros, Kuopio

Iisalmi:
Päivystys, Kampus Pulssi -rakennus, Riistakatu 23, Iisalmi

Varkaus:
Päivystys, Aalto Hyvinvointikeskus, Savontie 55, Varkaus