Ovulaatiotukihoito ja inseminaatio
Ovulaation induktiohoito tarkoittaa ovulaation aikaansaamista tai sen tukemista hormonilääkkeellä. Tämä hoitomuoto valitaan, mikäli naisella on viitteitä ovulaatiohäiriöstä ja vähintään toinen munanjohdin auki sekä puolisolla on riittävä siemennesteen laatu.
Useimmissa tapauksissa hoito aloitetaan tablettilääkkeillä, kuten aromataasi-inhibiittorilla tai antiestrogeenilla. Jotta oikea annos osataan määrittää, on ainakin ensimmäinen hoitokierto monitoroitava. Kuukautiskierron puolessa välissä tarkistetaan munarakkulan eli follikkelin kypsyminen. Nainen voi itsekin ennakoida ovulaatiota ovulaatiotesteillä. Jos follikkeleita kypsyy liikaa (> 2 - 3), on annosta pienennettävä tai kokeiltava toista hoitomuotoa monisikiöisyysriskin vuoksi.
Jos tablettilääkitys ei johda ovulaatioon, voidaan kokeilla gonadotropiinihoitoa. Siinä follikkelin kypsymistä tuetaan FSH-hormonilla, joka pistetään vatsan alueelle ihon alle päivittäin lääkärin määräämän ajan. Gonadotropiinihoidon aikana gynekologinen ultraääni on tehtävä jokaisen kierron aikana, jotta lääkäri osaa määrittää oikean annoksen.
Ellei ajoitettu yhdyntä johda raskauteen, voidaan ovulaation induktiohoitoon yhdistää inseminaatio.
Inseminaatio
Inseminaatiossa eli keinosiemennyksessä pestyt siittiöt viedään ohuella katetrilla kohtuonteloon. Tähän hoitomuotoon yhdistetään usein ovulaatioinduktiohoito. Ajoitus on onnistumisen suhteen oleellista. Oikea ajankohta määritetään ultraäänen avulla tai ovulaatiotesteillä.
Inseminaatioita tehdään maksimissaan 3 - 4 kertaa, ja mikäli raskaus ei ole alkanut, voidaan edetä IVF/ICSI-hoitoon. Inseminaation onnistumistodennäköisyys on klinikallamme noin 10 - 15 %.
Ennen hoitojen aloitusta pariskunta saa inseminaatioinformaation joko lääkäriltä tai hoitajalta. Ennen inseminaatiota tai koeputkihedelmöityshoitoa pariskunnan on täytettävä hoitosuostumuskaavakkeet. Myös pakastealkioiden siirto edellyttää allekirjoitettua suostumusta. Hoitosuostumus annetaan määräajaksi.