OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO-hanke)

OmaTiimi Pohjois-Savossa -hanke (OTSO)


Hankkeessa otetaan käyttöön hoidon jatkuvuuden turvaava OmaTiimi-malli, jossa potilaan hoidon tukena on omalääkäri tai OmaTiimin lääkäri ja omahoitaja sekä monialainen tiimi, digitaaliset ratkaisut. Mallin juurtumista tukee tulevia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kouluttava Opetusvastaanotto 2.0. Lisäksi hankkeessa edistetään digitaalisen hyvinvoinnin palvelujen Tarmoa-alustan käyttöön ottoa. 

Hankkeen tavoitteena on parantaa hoidon jatkuvuuden toteutumista paljon palveluja tarvitsevien ja pitkäaikaissairaiden asiakkaiden hoidossa sekä parantaa alueen asukkaiden omaehtoista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä osallisuutta.

Hankkeen mediatiedote 24.5.2024

Katso lisää Innokylästä: OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanke (RRP4)

 


 

OmaTiimi-malli


Pohjois-Savon hyvinvointialueella otetaan käyttöön hoidon jatkuvuusmalli pitkäaikaissairaiden ja paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden hoidon tueksi. Hoidon jatkuvuusmalli perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen pohjalta esitettyyn Hoidon jatkuvuusmalliin.

Hoidon jatkuvuusmalli Omalääkäri 2.0 -selvityksen loppuraportti, STM 2022

Hoidon jatkuvuusmallin mukaisesti asiakkaan tukena ovat samat, hänelle nimetyt lääkärit, hoitajat sekä tarvittaessa muut tiimin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Muutoksella halutaan varmistaa potilaan ja ammattilaisen välisen hoitosuhteen jatkuvuus, helpottaa asiointia sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä parantaa hoidon vaikuttavuutta.

Hoidon jatkuvuusmallin mukainen toiminta käynnistetään perusterveydenhuollon vastaanottopalveluissa vaiheittain vuosien 2024–2026 aikana.

Tavoite on, että asiakas saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sujuvasti yhtenä kokonaisuutena tutuilta ammattilaisilta. Asiakkaalle nimetään omahoitaja ja mahdollisuuksien mukaan omalääkäri. Potilas saa yhteystiedot suoraan hänen hoidostaan vastaavaan ammattilaiseen. Monialaisessa tiimissä työskentelee lääkärien ja hoitajien lisäksi tarvittaessa sosiaalialan, mielenterveys- ja päihdetyön sekä kuntoutuksen ammattilaisia.

Hoidon jatkuvuusmalli ja erilaiset OmaTiimi -mallit on otettu käyttöön tai ovat käynnistymässä useilla hyvinvointialueilla. Mallin vaikuttavuudesta on selvä tieteellinen näyttö ja vaikutuksen arviointia on tarkoitus tehdä myös Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Hoidon jatkuvuusmallilla tuetaan parhaiten meneillään olevan sote-uudistuksen tavoitteiden, kuten kustannusten nousun hillitsemisen ja yhdenvertaisuuden paranemisen, saavuttamista terveydenhuollossa.

Aiemmat tutkimukset sekä kokemukset muilta hyvinvointialueilta ovat osoittaneet, että hoidon saatavuus, laatu ja potilastyytyväisyys paranevat, kun hoidon jatkuvuutta kehitetään. Tutulla lääkärillä asiointi parantaa sairauksien hoitotasapainoa, vähentää komplikaatioita, lyhentää sairaalahoidon tarvetta, pienentää kuolleisuutta sekä terveydenhuollon kustannuksia.

Odotus on, että malli tukee myös lääkäreiden ja hoitohenkilöstön työtyytyväisyyttä sekä lisää veto- ja pitovoimaa. Työn sujuvuus, hoidon jatkuvuus ja alueellinen yhdenvertaisuus varmistetaan asiakkaan tarpeisiin vastaavilla digitaalisilla palveluilla.

Muutos toteutetaan OmaTiimi Pohjois-Savossa eli OTSO -hankkeessa, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). 

OTSO-hankkeen aikana hoidon jatkuvuusmallin mukaista toimintatavan juurtumista tukee tulevia ammattilaisia kouluttava Opetusvastaanotto 2.0. Lisäksi 2025 käyttöönotettava Tarmoa-alusta sujuvoittaa asiakasohjausta ja neuvontaa mahdollistaen kolmannen sektorin toiminnan kiinnittämisen asiakkaan arjen tueksi.

Sivustoa päivitetään hankkeen edetessä. 

 

Lue lisää:

Pohjois-Savon hyvinvointialueella panostetaan hoidon jatkuvuuteen OmaTiimi-mallin käyttöönotolla - Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)

Lisätietoa hoidon jatkuvuusmallista:

Selvitys uudenlaisesta omalääkärimallista on valmistunut - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi) Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa - THL

Yhteyshenkilöt: 

Hoidon jatkuvuuden prosessin omistaja, palveluyksikköjohtaja Ritva Vitri, ritva.vitri@pshyvinvointialue 
Projektiasiantuntijana toimii Katja Soininen, katja.soininen@pshyvinvointialue.fi   
Asiantuntijalääkäri on Antti Sandén, antti.sanden@pshyvinvointialue.fi 

 

OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hankkeessa on tunnistettu hyvät käytännöt nykyisestä Pohjois-Savon hyvinvointialueella toteutettavasta koulutustoiminnasta, ja määritetty niiden pohjalta Opetusvastaanotto 2.0 -toimintamalli. Opetusvastaanotto 2.0 toimii tulevien soteammattilaisten hoidon jatkuvuuden oppimisympäristönä. Työelämää mallintava ympäristö tarjoaa lääketieteen, sosiaalialan ja hoitotyön opiskelijoille nykyistä enemmän oppimistilanteita ja valmiudet kehittyä monialaisessa työssä hoidon jatkuvuus turvaten. Se mahdollistaa myös jatkuvan kehittämisen ja tutkimuksen tehokkaan hyödyntämisen hoidon jatkuvuuden parantamiseksi.

Katso lisää toimintamallista täältä: Opetusvastaanotto 2.0

Vuonna 2025 tehtävä Tarmoa-alustan käyttöönotto edistää asiakkaiden itsenäistä hyvinvoinnin ylläpitämistä ja osallisuutta. Se tukee potilasohjausta ja neuvontaa mahdollistaen kolmannen sektorin toiminnan kiinnittämisen asiakkaan arjen tueksi. 

Hankeinfo