Opetusvastaanotto bannerikuva

Murupolku

Opetusvastaanotto

Opetusvastaanotto

Opetusvastaanotto on tulevaisuuden oppimisyksikkö, joka kouluttaa tulevia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia monialaisesti, ja tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita pohjoissavolaisille. Opetusvastaanotto integroi hoidon jatkuvuuden periaatteet osaksi tulevien sote-ammattilaisten työskentelyä ja palvelujärjestelmää. Tavoitteena on vuoteen 2028 mennessä saavuttaa 50 000 asiakaskohtaamista vuosittain hyvinvointialueen pysyvänä toimintana.

Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
 

Opetusvastaanotto 2.0 -toimintamallin kehittäminen

OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hankkeessa on tunnistettu hyvät käytännöt nykyisestä Pohjois-Savon hyvinvointialueella toteutettavasta koulutustoiminnasta, ja määritetty niiden pohjalta Opetusvastaanotto 2.0 -toimintamalli. (Kuva 1.)



Kuva 1. Asiakkaat ohjautuvat sote-keskuksen puhelinpalvelun kautta KYSin kampuksen Opetusvastaanotolle (1). Kohderyhmänä ovat yli kouluikäiset pohjoissavolaiset, jotka tarvitsevat kertaluonteisesti tai monimutkaisten terveysongelmien vuoksi toistuvia sote-palveluja (2). Opetusvastaanotto varmistaa harjoittelupaikkojen riittävyyden, vahvistaa alueen veto- ja pitovoimaa sekä turvaa sote-palvelujen saatavuuden tulevaisuudessa (3). Yhteistyö Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa on tiivistä (4). Kouluttava henkilöstö ohjaa ja tukee (5) opiskelijalähtöisesti toteutettavaa palvelutuotantoa (6) ja toimii yhteistyössä erityispalvelujen kanssa (7). Toimintamalli vahvistaa ennaltaehkäisevää työtä (8). Tavoitteena on saavuttaa 50 000 asiakaskohtaamista vuodessa vuoteen 2028 mennessä pysyvänä toimintana (9). (24.10.2024)

 

Koulutusorganisaatioyhteistyö hankkeessa

Kehitystyötä tehdään yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen, Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Opetusvastaanotto 2.0 yhdistää monialaisen koulutuksen, tieteellisen tutkimuksen ja hoidon jatkuvuuden kehittämisen sote-palvelujärjestelmässä. Tarkoituksena on luoda opiskelijoille turvallinen oppimisympäristö, jossa he pääsevät tiiviiseen yhteistyöhön eri ammattiryhmien kanssa.
 

Monialaisuus tiimityötaitojen vahvistamisen tukena

Tulevaisuudessa Opetusvastaanotto tarjoaa lääketieteen, hoitotyön, sosiaalialan ja muiden terveys- ja hyvinvointialojen opiskelijoille entistä enemmän käytännön oppimistilanteita. Opiskelijat pääsevät kehittämään valmiuksiaan monialaisessa työssä ja oppivat, miten turvata hoidon jatkuvuus erilaisissa asiakastilanteissa.

Opetusvastaanotto antaa heille mahdollisuuden toimia ohjatusti aidoissa asiakastapaamisissa ja oppia, kuinka eri ammattiryhmien yhteistyö voi tehokkaimmin tukea potilaskeskeistä hoitoa.

Opetusvastaanotolla opiskelijat voivat jakaa asiantuntemustaan ja oppia toisiltaan. Tämä edistää hoidon ja palvelujen laatua sekä vahvistaa opiskelijoiden tiimityötaitoja ja ymmärrystä eri ammattiryhmien roolien merkityksestä kokonaisvaltaisessa hoidossa. Samalla luodaan lisää koulutus- ja harjoittelupaikkoja sote-alalle, tiivistäen koulutusorganisaatioiden ja työelämän yhteistyötä.

Yhdessä rakennamme tulevaisuuden sote-ammattilaisia – kohti parempaa hoitoa ja palvelua!



Mediatiedote 26.11.2024: Opetusvastaanotto 2.0 - Tulevaisuuden monialainen oppimisyksikkö ja terveyspalveluiden uudistaja Pohjois-Savossa


​​​​​​​Lisätietoa hankkeesta

Opetusvastaanotto - Sivupalkki

 

​​​​​​​

Hankkeen "Tarinat ja tohinat"-osio tulossa pian!

Linkit